Friday, March 6, 2020

CERITA SEMALAM & PAGI NI...


Adoiii...! Malam tadi ada budak tanya aku soalan yg buat aku sengih sampai pagi ni. Nak salahkan dia pun tak boleh. Budak lagi, baru umoq 19, baru belajaq politik. Dia tanya aku, "Bang...antara UMNO dgn DAP, mana lebih baguih utk kita orang Islam?".. Then dia sambung lagi tanya...

"Bukan apa bang, dalam DAP pun ada orang Melayu Islam jugak. Tun M pun kata DAP tu baguih. Dah tu awat abang tak suka DAP?" Tu diaaa.. lebih kurang lagu tu la soalan dia. 

Mula tu aku tengok ja muka dia. Nak marah, tapi tak jadi. Aku bantai gelak pulak.. hadoiii.. takleh tahan dahhh.. sorry! Aku pun brief la benda2 asas politik kat dia. Aku bagitau dia, UMNO tu apa, DAP tu apa. Aku cerita sikit intipati perlembagaan kedua parti yang murni & baik2 benar bunyinya...

Then aku cerita sikit sejarah politik negara. Tak perlu explain banyak sbb ada belajaq dlm buku teks sejarah dulu, kan? Lepas tu aku bagitau dia the unwritten history of UMNO sikit. Aku cerita macamana dasar2 negara yg UMNO initiate masa zaman merdeka dulu...

Aku cerita sikit bab perlembagaan & unsur2 tradisi dlm perlembagaan tu. Then barulah aku cerita dasar2 yg UMNO buat sejak zaman Perikatan dulu hingga ke zaman BN sekarang. 

Lepas tu budak tu mula tanya pasai politik & jasa Tun M. Aku pun puji la Tun M depan dia. Dia punya seronok sampai tersengih mcm kerang busuk... Hahaha... 

Tapi sengih tu mula hilang bila aku cerita bab Tun M bergaduh dgn ramai pemimpin UMNO dulu termasuk Anwar. Aku cerita camana teruknya Tun M hentam DAP berpuluh2 tahun. Aku cerita camana Tun M tekan PAS & hina usaha PAS buat draf hudud dulu... 

"Tun M balun DAP berpuluh2 tahun. Mcm2 dia kata. Hang perati tengok, dia geng dgn DAP baru 4-5 tahun, tapi dia balun DAP berpuluh2 tahun. Agak2 hang DAP tu baguih dak?"

Aku suruh dia bandingkan dasar2 DAP & apa sebenarnya yg DAP buat. Aku tanya apa yg dia tahu tentang pendirian2 DAP utk isu komunis, UEC, ICERD, ect. Aku tanya dia apa beza "kesaksamaan" yg DAP bawa & konsep "keadilan" yg Islam bawa... Budak tu nganga, geleng kepala tak tau...

So satu kerja pulak aku nak kena explain kat dia. Rasa mcm lecturer pulak malam tadi. Cuma aku tak bukak "School of Politics", lecture kat kedai tomyam ja. Mujoq la ada la ilmu sikit masa belajaq kat universiti dulu... kurang2 aku tak kencing dia macam PH...

Lebih dua jam semalam. Start lebih kurang pukul 9.45 pm, dekat pukul 12 tengah malam baru aku balik rumah. Hadoiiii... tak pasai2 ja aku kena buat lecture free semalam...

So pagi ni member aku gelakkan aku... "Rajin hang nooo.. berapa kupang UMNO bayaq hang malam tadi?" Dia mula la nak berletiaq kat aku...

"Aku dah pesan dah kat hang. Tak payah berjuang dah utk UMNO di Kedah ni. Depa bukan hargai hang pun. Hang dok buat macam2 sebelum ni ada depa amik tau pasai hang? Time hang susah sekarang ni ada depa tulong? Hang dok sakit ni ada depa mai tengok? Ziarah pun tidakkk.. 

"Dah la weiiii.. tak payah la susah payah tulis dah.. tak payah dah dok kempen mcm semalam tuuu..  tak payah dah tulong depa. Depa bukan tulong hang apa pun. Dah banyak kali dah aku pesan. Tapi hang ketegaq... "perjuangan" kononnnnn..." dia perli aku... 

Aku sengih pulak yg sengih mcm kerang busuk... kahkahkahhhh..! Tu pun jangannnn... bila aku start balik tulis blog ni, ada pulak yg tuduh kata pemimpin UMNO bayaq aku beribu2... hahahaha....

Ni chekkkk... mungkin betoi la ramai gak pemimpin UMNO ni kenai aku. Tapi aku ni bukan jenih bodek kaki kipaih. Jenih tu ramai la yg suka. Aku ni bukan jenih hangguk ja apa yg pemimpin UMNO kata... 

Aku jenih kena cari maklumat dulu buat research siki, tanya pulak dgn ustaz2 yg aku kenai, kena pikiaq panjang dulu, bincang dgn org2 tertentu, buat analisis dulu.. lepaih tu baru la aku berani komen & bagi cadangan kat depa...

Walaupun komen & cadangan aku tu depa akui betoi, tapi tak semua yg suka. Kalau bukan depa pun, ada la orang yg tak suka & cantas perburuk aku depan pemimpin2 UMNO kat Kedah ni. Nuuuu... sampai KL nuu depa perburuk aku... hahahaha... sakan jugak nooo... 

Aku sengih ja la bila kawan2 aku cerita lagu tu... Lantak depa la. Ustaz kata, kalau dosa fitnah orang ni kat dunia depa happy la, tapi tak lepas juga kat akhirat nanti, kan? So biaq pi kat depa. 

Aku buat hal aku ja la ni.. tak kacau orang. Sapa nak berkawan, mai kawan elok2... kita sama Islam nak gaduh buat apa? Kalau pemimpin UMNO kat Kedah panggil, insyaAllah aku pi kalau aku mampu. Kalau aku tak mampu, aku habaq ja tak dapat pi... senang cerita, kan?

Ada sorang pemimpin tu tekejut bila aku habaq keadaan aku sekarang. Baru habaq sikit dah terkejut? Laaaa.. rileks la Dato'. Dia nak huloq duit sikit, aku tolak dgn baik. Aku kata, aku nak kerja, bukan nak harap sedekah dari sesapa... tapi tanpa aku sedaq, dia selit gak RM20 kat celah seat belt aku... Terima kasih Dato'...

Jangan risau laa... aku bukan jenih tagih simpati or attention seeker. Jauh sekali la adu domba hal orang walaupun org tu burukkan aku kat belakang. Walaupun aku dok dlm kawasan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah, sekali pun aku tak penah jumpa dia lagi sejak aku balik haji dulu... so toksah dok risau noooo... heh!

Aku okay ja... insyaAllah, aku okay... don't worry... kita serah ja kat Allah... 





1 comment:

Anonymous said...

Mukhriz: My Father Was Bullied By Bersatu Leaders And Broke Down And Cried Thrice!
MALAYSIA
By MT Webmaster Last updated Mar 6, 2020

Muhkriz said that his father stood firm.

“Each time, Mahathir reminded them of his principle of not working with Umno en bloc. If Umno wants back in, their good leaders should exit the party and join Bersatu,” Mukhriz said...(.Do you think yur father is good enough huh..!? Yur father old man of big liar with twisted tounge... fuccckkkkkk...!!!)

“If they had persisted further, I would have lost my temper with them. How can they treat my father like this? Things were heated.”
(Padan muko sang fitnah lidah bercabang..!!)

In the end, some leaders betrayed Mahathir, (yessss padan muko kau atok) Mukhriz said in a briefing with Bersatu grassroots at Seri Mentaloon...(Bring Mukhriz, Mirzan, Mokhzani and Marina Gereja to the court due of failed declared the property and income tax...LHDN plse investigate now!!)

He singled out the traitors as former Umno strongman Datuk Seri Hamzah Zainuddin, who he alleged of having joined Bersatu with the hidden agenda to weaken the party.

kikikiki.. he deserved what slander, cheated and bailout all Tun did last time... serve yur right...!!!

Padan muko atok samg fitnah lidah bercabang...Mahathir akan disapina ke mahkamah sebagai saksi dalam kes 1 MDB

Tangkap Mahathir

Bila Kak Su Bersuara... Heh!