Saturday, March 21, 2020

5 TOKOH MELAYU INI, SIAPA SANGGUP BERKORBAN SATUKAN KITA?


Gambar kat atas ni cukup membawa makna yg tersendiri. Dari satu parti, empat pihak ni berpecah kepada 3 parti. Walau dua darinya dlm 1 parti, tapi berpecah pulak kepada dua pihak, Team A & Team B...

Semuanya pemimpin tertinggi Melayu. Semua asalnya UMNO. TS Muhyiddin, DS Anwar, Tun M & DS Najib, semuanya sepentas, satu team. Agak lama depa bersama. Walau kini seorang agak uzur, namun kelima2nya masih sihat bernyawa...

Friday, March 20, 2020

COVID-19: APA AGAKNYA TUN M TENGAH BUAT SEKARANG EK?


Sebagai "pendokong paling taksub" Tun M, aku mohon semua pihak doakan semoga Tun M terhindar & sihat sentiasa dari ancaman Covid-19. Beliau kini diyakini dlm keadaan sihat sejak sukarela "self-quarantine" dirinya di rumah...

Wednesday, March 18, 2020

COVID-19: BILA AKU "BERLETIAQ" KAT NAJIB...


Geram betul aku tengok Najib sekarang ni.. Org lain tengah sibuk hasut rakyat suruh kecam Kjaan, dia pulak rileks je lepak kat rumah main fesbuk sambil makan madu lebah tualang. Ampeh betul laa...

Tuesday, March 17, 2020

COVID-19: "SEMUA SALAH" NAJIB, "BUKAN SALAH" TUN M..!!!


Amboiiii... seronok hangpa dok balun Tun M pasai Covid-19 nooooo... Eh! Betoi la apa yg Tun M kata tu. Masa awal hari tu memang Covid-19 tak serius pun kat Malaysia. Sekarang ni baru serius bahaya sbb makin ramai yg kena... heh!

Ni semua salah DS Najib la ni. Dia la yg dok mula habaq kat Tun M mintak "buka" sempadan & "tak payah gantung" visa pelancong China hari tu.. Kalau Najib tak habaq lagu tu, dah tentu Tun M sekat dah sempadan negara time tu... heh!

Monday, March 16, 2020

DEMI MUKHRIZ, AHLI BERSATU PERLU MENANGKAN TEAM TUN M


Sedang negara bertungkus lumus membendung Covid-19, namun sesetengah pihak dlm Bersatu tetap terus berpolitik bagi memenuhi matlamat politik mereka...

Beberapa penganalisis politik terus berspekulasi tentang pemilihan Bersatu, tapi semalam Tun M berjaya kekal sbg Pengerusi & Mukhriz mencabar kedudukan TSMY bagi jawatan Presiden. Suatu yg aku dah bagi "hint" sebelum ini... 

So berentaplah Mukhriz & TSMY dlm pemilihan Bersatu kali ni.... Ahli Bersatu nak pilih sapa? Meh aku nak cerita sikit... 

TULISAN JAWI, PPSMI & PSP: APA AGAKNYA MENTERI PENDIDIKAN NAK BUAT?


Menteri Pendidikan yg baru dilantik Kjaan PN, Dr Radzi Jidin dalam kenyataan awalnya sejurus memulakan tugas memaklumkan dia memberikan fokus kepada pelbagai isu melibatkan kementeriannya termasuk isu PPSMI, sarapan pagi murid dan tulisan jawi... 

Saya tak tahu kenapa beliau mengungkap 3 isu ini. Tapi saya fikir, mungkin wartawan yg bertanyakan soal 3 isu tersebut. Mungkin kerana isu2 ini timbul di zaman Dr Maszlee, rakan separtinya sebelum dinasihatkan letak jawatan...

Sunday, March 15, 2020

NAK TENGOK NAJIB NAIK JADI PM SEKALI LAGI..?

Ni gambar Najib masa dia jadi TPM dulu.. heh!
Sejak BN kalah PRU14, aku tengok DS Najib suka main fesbuk. Boleh kata tiap2 hari dia update page dia. Aku tak tau la sama ada yg update tu betul2 Najib Razak atau pegawainya, tapi memang aktif betul update... 

Macam2 cerita Najib keluarkan. Satu persatu dia jelaskan. Dia bagi fakta, dia bagi rujukan, dia berhujah dgn bernas. Paling best, bukan setakat menjawab apa yg korang tuduh dia selama ni, malah teruk dia throll puak2 PH, pulangkan paku buah keras...

Saturday, March 14, 2020

ANWAR AKAN TEKAN PH KEDAH CERAIKAN BERSATU?


Macam yg saya titipkan dlm entry semalam, politik ni berubah mengikut keadaan & gerakannya bergantung kpd gerakan lawan, sekutu & keadaan sekeliling. Kemudian, politician tu akan buat keputusan berdasarkan kepentingan politik politician tu sendiri...

Maksud saya, kalau setakat diorg cakap "demi kepentingan negara, rakyat awam bla..bla.." tu, itu hanya secondary saja. Tapi premier motive mesti dibuat selaras dgn kepentingan diri & politik politician tu... No offense, tak semua ahli politik begitu, tapi kebanyakkannya memang begitu...

Nampaknya Pak Syeikh kita dah buat "serangan balas" semalam....

Friday, March 13, 2020

TOK UBAN PECAH RAHSIA PERCATURAN TUN M..???


Hanya mereka yg benar2 faham gaya pemikiran & gaya politik Tun M saja yg akan dapat baca apa yg berlaku sekarang. Bermula dari meeting Majlis Presiden, Tun M letak jawatan, Bersatu keluar PH, TSMY dilantik PM dan hinggalah terbentuknya Kjaan PN...

Walau tak setepat mana & accuracy analisis tu tak capai 100%, tapi peratus bacaan selalunya 75% hingga 80% dah memadai. Mungkin ada tertulis atas story board, tapi story board sebenar selalunya Tun M simpan dlm kepala...

SIAPA AKAN CABAR JAWATAN PRESIDEN BERSATU..? HEH..!


Mereka yang mengkaji dgn teliti gaya politik Tun M, dah tentu mengakui beliau sanggup buat atau katakan apa saja asalkan dia menang & dipandang tinggi. Apa2 game pun, dia akan pastikan dia menang....

Thursday, March 12, 2020

ADA YG BAKAL LOMPAT DI KEDAH?


Semalam, YB Sanusi selaku Ketua Pembangkang Dun keluarkan statement menjangka akan berlaku perubahan Kerajaan Negeri di negeri Kedah minggu depan. Katanya perubahan tu berlaku akibat "pergeseran pergerakan macam muka bumi ini akan berganjak untuk mengambil tempat masing-masing".

Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah tu kata, PAS Kedah tetap tunggu "buah luruh sendiri". Mana yg luruh dulu, MN akan "kawan", katanya. Tapi...

Wednesday, March 11, 2020

AKU JOIN PARTI BERSATU..?


Aku masih ingat lagi, ketika mana Bersatu baru ditubuhkan, seorang sahabat ajak & memujuk aku supaya sertai parti barunya, aku sengih menyeringai depan dia. Dia diam, aku pun diam...

Dalam sengih, spontan aku jawab...

Tuesday, March 10, 2020

TANPA DAP, WAJARKAH KITA BANTU KERAJAAN SEKARANG?


Berakhirlah sudah istiadat mengangkat sumpah barisan menteri kabinet di istana negara sebentar tadi. Dengan ini, rasmilah mereka menggalas tugas berat, memikul amanah negara demi memastikan kesejahteraan & kebajikan rakyat kembali menjadi keutamaan...

Ya. Tugas berat. Setelah banyak dasar2 negara dijahanamkan oleh pemimpin DAP dlm kabinet PH selama hampir 2 tahun, menteri2 yang baru dilantik ini terpaksa memperbaiki keadaan dalam tempoh yang amat singkat...

Monday, March 9, 2020

JANGAN PEDULI DRAMA "DEPA", TERUS BINA KEMBALI NEGARA...


Alhamdulillah.. Hari ni, kita dapat kabinet baru Malaysia. Ada yg suka, ada yg tak suka. Ada yg puas hati, ada yg tak puas hati. Bila tak puas hati, ada je la yg tak kena di mata depa.. 

Pada aku, kita harus sedar bahawa adalah amat mustahil utk puaskan hati semua manusia. Hatta Rasulullah SAW walaupun seorang manusia yg sempurna, namun pihak2 yg "buta", "tuli" & "pekak" tetap tak puas hati pada baginda...

Frankly, krisis politik yg melanda negara kita baru2 ni buat ramai yg muak & bosan kat budaya politik & ahli2 politik tertentu. Negara tengah kalut dengan Covid-19, ekonomi down, kos sara hidup etc, tapi depa tak habis2 dgn drama depa...

Mula tu depa seronok. Tapi lepas tu hampir 2 tahun depa dok gaduh sesama depa, ramai yg kritik tak nampak hala tuju negara. Habis dasar2 negara jahanam. Rakyat mula tu boleh sabar.. tapi dah makin melampau, maka jangan salahkan rakyat jika rakyat makin marah... 

Time tu jugak la ada yg letak jawatan, ada pulak yg "gila-gila" nak jadi PM, Tiba2 Malaysia takdak kerajaan. Politik negara time tu hancus! 

Tapi mujur la ada YDPA, baginda la yg settlekan semua kekalutan drama org2 politik ni. YDPA dgn kuasa yg ada menurut Perlembagaan pun lantik TS Muhyiddin sebagai PM. 

Tapi depa tu tak berubah jugak. Dok nak berdrama jugakkkk.. Depa hentam pulak Muhyiddin tiap2 hari. Pengkhianat la, perompak mandat la, kanser la, itu la, ini la. Hari ni PM umum kabinet baru, maka dah tentu la depa tak lepaskan peluang hentam PM & kabinet baru...

Cuba tengok perangai & budaya depa, khususnya "2 clan" ni. Dah lebih 20 tahun dah, asyik depa ja yag dok buat drama sampai negara jadi tak stabil. Lagu ni punya gaya, jangankan rakyat, aku sendiri pun muak la tengok... 

Walaupun tak semua ahli politik mcm depa kat Malaysia ni, tapi apa yg depa buat ni dah mencemar imej pentas politik negara. Satu dunia tengok kita. Aku rasa Jokowi sengih ja tengok politik Malaysia... puak Barat nuuu mungkin dah ketawa berdekah-dekah.. udah2 la boss... 

Pada aku, YDPA dah buat keputusan & dah bertitah. So follow je la TS Muhyiddin sbg PM. Yang nak drama lagi tu apa hal? Yg mana sebelum ni pembangkang, jangan ulang perangai lama pulak. Insafilah apa yg berlaku.. Dah jadi kerajaan balik ni, buat elok2.. jgn dok buat perangai PH...

Bersatu ka, UMNO ka, PAS ka, apa ka, jangan dok gaduh pikiaq sangat. Buka buku baru, perform betul2. Negara perlukan anda. Maka berjuang la utk negara, bukan utk diri sendiri... Banyak kerja nak kena buat. Nak kena repair, kena bina balik negara yg hampir punah...

Kjaan sekarang ni kena bina balik impian rakyat utk mendiami sebuah negara bangsa yg lebih dinamik, progresif & berdaya maju. Tak payah dah cakap lebih, banyakkan kerja daripada bercakap. Semua rakyat dok tunggu & mengharap ni...

Kalau depa tu nak terus berdrama lagi, biarkan depa. Jangan dok layan sangat, layan sikit2 takpa. Bukan apa... kita kena concentrate sekarang ni. Bukan lama pun kabinet ni. 3 tahun je kot. So kena kerja keras bina balik foundation2 yg depa cuba rosakkan sebelum ni... 

So selamat bertugas aku ucapkan. Demi Allah, galaslah tugas ni dengan baik sedaya mampu. InsyaAllah, kami rakyat akan terus bersama membantu dari belakang walaupun bantuan kami ni kecik je sekecil hama yg melayang... 

Sunday, March 8, 2020

INI PUNCA TUN M TOLAK JUMPA TS MUHYIDDIN..???


Baru2 ni PM hantar surat kat Tun M ajak berjumpa. Aku rasa, niat & tujuan surat tu adalah utk mencari jalan damai antara kedua pihak yg berada dlm satu parti. Hormatnya TS Muhyiddin pada Tun M, Presiden sanggup hantar surat pada Pengerusi...

SIAPA "TOK DALANG" SEBENAR? CUBA TEKA... HEH!


Aku dah lama aku hairan kenapa ada lagi pemimpin politik Melayu yang sanggup bersekongkol dgn DAP. Padahal kita pun tahu siapa DAP. Kita pun tahu apa PAS pun pernah teruk "terkena" dengan "game" DAP ni, kan? 

Tapi bila fikir2 balik, mungkin ada di kalangan pemimpin politik tu yang betul bodoh atau pemimpin tu mungkin "ada udang di sebalik batu", sengaja nak kenakan DAP saja... 

Saturday, March 7, 2020

LANTIKAN POLITIK PH PERLU LETAK JAWATAN?


Sehari dua ni aku tengok ramai jugak yg usik orang2 politik PH yg dilantik ke jawatan2 utama GLC. Ada yg keluarkan senarai nama & GLC2 tu. Hmmm... ramai jugak ye. Chairman kat sana, Board kat sini, hmmmm.... Patut ke depa letak jawatan?

UMNO DI KEDAH & GERAKAN MEDIA SOSIAL..?


Aku dah nak tidur dah semalam. Tetiba seorang sahabat blogger dari KL call. Aikkk? Dah lebih 2 tahun tak contact, tiba2 call aku memalam buta.. aku ingat ada emergency ke apa, rupanya saja call bertanya khabar "mencungkil cerita"....heh!

Dari full bar, sampai aku kena connect kat charger. Panas jadinya handphone buruk aku, dah la bateri cepat kong. Seronok pulak sembang dgn kawan aku ni.. maklum laa.. dah lama tak contact. So macam2 cerita keluar... 

Actually, kawan aku ni call just nak tahu apa perkembangan penggiat media sosial pro UMNO kat Kedah ni. Dia pun dulu terlibat gak bantu gerakan media sosial kat Kedah ni secara tak langsung masa 2012-2013. Tu yg dia kenal dgn player2 lama tu.. dgn player2 baru pun dia kenal gak..heheee..

Sebenarnya aku bukan tahu sgt pun tentang UMNO di Kedah or sebarang gerakan media sosial di sini. Dah agak lama aku bagai "tersekat". Tapi dah member aku tu nak tahu sangat, aku cerita je la apa sikit.. 

Memang betul ada di kalangan kami yg terlibat sbg jentera media sosial pro-UMNO di Kedah masa menang 2013 dulu. Tapi tu cerita lama... 

Basically, UMNO Kedah & gerakan media sosialnya dah mantap dah sekarang ni. Kita kena faham. UMNO di Kedah ni memang ada jentera rasminya sendiri, sama ada di peringkat negeri mahupun bahagian. Jadi, depa gunakan la jentera rasmi parti yg ada utk teruskan perjuangan...

Lagi pun, UMNO di Kedah ni pun ada player2 rasmi baharu yg bagus & mantap. Walau tak ramai & bertindak sbg media rasmi, they definitely done very well. Banyak program yg dibuat & beri kesan yg baik kpd UMNO di Kedah...

Walaupun depa tak ajak kami join program2 yg dianjur, kami tengok apa yg dibuat tu memang bagus & tak perlu la kami campur tangan. Ikhlas, memang bagus. Impaknya besar & mampu bantu menangkan BN & MN di Kedah jika diteruskan secara konsisten...

"So kau & kawan2 kita yg lain macamana?" member aku tanya...

Eh.. kami okay je bro... 

Actually, memang kami semua buat hal sendiri sekarang ni. Ada yg balik kampung menoreh getah, buat kerja kampung. Ada jugak yg ke tumpang ke laut jadi nelayan kejap utk cari modal amik lesen lori. Ada yang bawa grab, ada yg berniaga pasar malam, ada yg bisnes online, & buat mcm2 kerja yg kami mampu. 

Ramai yg aku lost contact. Yg aku kenal pun sengaja "simpan kuku", mungkin malas nak amik tahu pasal politik dah... 

Ya. Ramai yg buat kerja sendiri. Nak merengek mengeluh kat media sosial bini nak beranak takde duit, takde pulak aku dengar depa begitu. 

Yg aku nampak, bila Kjaan PH kat federal ni jatuh, depa nampak semangat sikit utk sambung perjuangan politik kat media sosial... 

Tu ke kot. Yg lain aku malas nak cerita. Kang ada org cakap "mengemis simpati" pulakkk.. 

Dah la.. aku nak pi sidai baju ni... heh!

Friday, March 6, 2020

CERITA SEMALAM & PAGI NI...


Adoiii...! Malam tadi ada budak tanya aku soalan yg buat aku sengih sampai pagi ni. Nak salahkan dia pun tak boleh. Budak lagi, baru umoq 19, baru belajaq politik. Dia tanya aku, "Bang...antara UMNO dgn DAP, mana lebih baguih utk kita orang Islam?".. Then dia sambung lagi tanya...

Thursday, March 5, 2020

DAH ADA PN, APA CERITA MN?


Ada yg mintak aku ulas pasal rumors siapa bakal2 menteri kabinet negara. Eh! Hak untuk lantik kabinet ni adalah hak mutlak PM. So terpulang la TS Muhyiddin nak lantik siapa yg beliau suka. Apahal pulak aku nak ulas rumors tu..?

MANDAT..??? PAK LEMAN KATA "TOBAT LAHOM LAAA...!!!"

Wednesday, March 4, 2020

PERSEPSI TERHADAP KU NAN...

DIA UNTUNGKAN POLITIK MELAYU ISLAM, TAPI TETAP DI HINA?

PELUANG KEDAH DAPAT KERAJAAN NEGERI 100% MELAYU MUSLIM?

MANDAT RAKYAT KEDAH? HAHAHAHAHAAA.... SO FUNNY!


Khabarnya MB Kedah kita baru je kembali ke Kedah dari ibu negara. Mungkin dia sibuk sikit di sana menguruskan parti & politiknya yg genting. Biasalah... dah selalu dah. Biasa sangat dengar keluhan rakyat Kedah tentang MB "ghaib" dari tugas pentadbirannya di sini. Maafkanlah dia.. dia super busy! 

Tapi khabarnya pada 6 Mac ni MB kita akan sertai "Jelajah MANDAT Rakyat". Ungkapan "MANDAT RAKYAT"... hmmm... jom kita ulas sikit that so called "mandat rakyat" ni...

Tuesday, March 3, 2020

13 ADUN PH KEDAH VS YB "BELIAU"....


Aku sengih lagi. Tersengih memikirkan orang Kedah yang membandingkan YB "Beliau" dgn 13 Adun PH beragama Islam berbangsa Melayu di Kedah ni. Aku geleng kepala beberapa kali, lalu aku tersengih lagi...

Aku rasa tak perlu diperkenalkan lagi Adun dari Melaka ni. Memang cukup teruk dihentam kiri & kanan. Popular atau tidak YB ni, ramai yang lebih mengenalinya sebagai "YB Beliau" berbanding nama, Norhizam...

MOHON DOAKAN 13 ADUN PH MELAYU ISLAM DI KEDAH...


Selepas Johor, media melaporkan Kjaan PH Melaka pula tumbang semalam. Maka makin kuatlah semangat org Kedah serata-ratanya utk melihat PH juga tumbang di negeri Kedah...

Aku cadangkan, mula2 kita kenali dulu wajah2 semua Adun PH Kedah beragama Islam & berbangsa Melayu seperti di bawah...

Monday, March 2, 2020

DIA NAJIB RAZAK...


Dia tidak seperti pemimpin lain. Dia tidak lari ke luar negara seperti Thaksin atau Marcos yg mencari suaka walau berdepan pelbagai tuduhan bermotif "pembunuhan karektor & karier". Dia selamba serahkan segala passport & dokumen perjalanan apabila diminta...

Dia tidak lari masuk ke premis kedutaan asing, apatah lagi Kedutaan Turki sebagaimana pesaingnya. Beliau tidak gentar berdepan tuduhan musuh2 politiknya yg jelas beremosi melepas dendam sejurus beliau hilang jawatan Perdana Menteri...

Aku Mohon Jangan Kutuk Hentam Mukhriz...


Aku rasa belum terlambat utk aku ucap tahniah kpd MB Kedah, DS Mukhriz Tun Mahathir yg baru dapat menantu baru2 ni. Tahniah bro! Semoga menantu bro dapat membimbing anak bro ke syurga Allah nanti, aminnnn... 

Ya. Ya.. Aku faham. Ramai orang Kedah nak tukar Kerajaan Negeri. Ramai yg teruja nak Muafakat Nasional mentadbir Kedah. Mungkin itulah tempias daripada apa yang berlaku di peringkat Kerajaan Pusat...

Tapi aku memohon hangpa jangan la marah2 atau hina Mukhriz. Hangpa jangan la dok hentam dia sangat. Jangan la buat macam tu bro...

Aku Hilang?


Ada sahabat ni jumpa aku malam tadi. Dia dok KL nun. Sebelum balik KL, kami jumpa sat mengeteh kat gerai tepi jalan. Dah lama dia tak balik Kedah, so macam2 gak la kami borak, especially perkembangan politik semasa...

Dia tanya aku, setahun lebih hang "hilang", tapi lepas PH jatuh, hang tiba2 muncul balik. Pasai pa hang hilang? Blog tak aktif, FB hang pun dah takdak dah? Hang dah tak aktif politik ka?

Sunday, March 1, 2020

Kjaan Baru Di Kedah? Boleh, Tapi Sukar...


Aku faham, ramai di kalangan org Kedah yg tak sabar nak tengok MN membentuk Kjaan Negeri menggantikan Kjaan PH + PPBM. Mungkin semangat tu timbul akibat tempias pembentukan Kjaan Pusat yang terbentuk bersama di antara PPBM, MN, GPS dan gabungan baru...

Kerajaan PH Dijangka Kekal Di Kedah...


Assalamualaikum wbt & salam sejahtera...

Dah lama aku tak update blog. Tapi ntah kenapa hari ni rasa nak tulis sikit. Tak kisah la ada yg nak baca atau tidak. Aku hanya penulis picisan yg sekadar menulis untuk sebuah perjuangan...

Pagi ni TS Muhyiddin angkat sumpah, rasmi sebagai PM ke-8. Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa & Dia akan beri kuasa kepada siapa yg Dia mahu. Malah Dia akan tarik balik kuasa dari siapa saja yg Dia mahu. Tahniah aku ucapkan kpd TS Muhyiddin...

Ada kawan2 tanya aku, bagaimana keadaan di Kedah? Akan bertukar tampuk Kerajaan?

Pada hemat aku, walaupun khabarnya kepimpinan PH & PPBM Kedah akan bertemu TS Muhyiddin hari ni, aku rasa Kerajaan PH di Kedah akan kekal, tak bertukar kot... 

Bila Kak Su Bersuara... Heh!