Sunday, September 11, 2016

MUSTAHIL BN TEWAS DI KEDAH PRU KE-14 NANTI


Beberapa rakan saya pulang dari KL sempena Aidil Adha semalam. Petang tadi, kami sempat ngeteh di bandaraya Alor Setar. Topik panas sekali lagi menjadi subjek bualan. Hampir 3 jam kami berbincang. 2 ahli UMNO, 1 PKR, 2 PAS dan 1 PAN, kami 6 orang semuanya.

Kami berbincang tentang politik Kedah. Paling hangat pada saya ialah sama ada UMNO mampu kekalkan kuasa di Kedah atau tidak pada PRU ke-14 nanti?

Boleh kata semua kawan-kawan saya jangka UMNO akan tewas di Kedah sekali lagi, termasuk rakan saya yang juga ahli UMNO tu. Depa kata, itu realiti sokongan sekarang. Saya senyum. Dan saya pun mulakan hujah saya...

Saya senaraikan kekuatan UMNO dan BN di Kedah;


BN mempunyai 2 orang Menteri mewakili Kedah. BN juga ada 2 Timbalan Menteri mewakili Kedah. BN juga ada pemimpin besar dalam agensi besar di peringkat pusat seperti Tabung Haji. Merujuk pada titah Sultan Kedah dalam ucapan perasmian sidang Dun Kedah hari tu, Baginda mahu Kedah ada hubungan baik dengan Kerajaan Pusat untuk memudahkan pembangunan berlaku di Kedah.

Kenapa perlu ada hubungan baik? Sebab Kedah adalah antara negeri miskin yang masih perlukan bantuan peruntukan dari Kerajaan Pusat. Lagipun, kita ada banyak lagi sektor yang perlu dibangunkan di Kedah. Tanpa bantuan dari Pusat, maka pembangunan akan lembab sikit...

Dengan adanya pemimpin-pemimpin UMNO/BN yang saya katakan di atas, depa telah memainkan peranan yang penting untuk tujuan tersebut. Maka saya tidak dapat melihat sebarang alasan lagi untuk UMNO/BN gagal membangunkan Kedah dalam keadaan sekarang ini.

Saya senaraikan lagi kekuatan UMNO dan BN di Kedah;

UMNO/BN kini mentadbir negeri Kedah. Diketuai oleh anak jati Kedah, tinggal di Kedah dan kuat bekerja, ketua kerajaan BN Kedah tahu dan sangat arif apa yang diperlukan di Kedah berdasarkan pengalamannya yang luas. Dia juga mengetuai UMNO Kedah. Walaupun berlaku peralihan kuasa, kemakmuran di Kedah dapat dilihat dengan jelas di setiap sektor dan bidang. Kedah tetap aman dan makmur di bawah pentadbiran Kerajaan BN negeri Kedah.Pentadbiran dan politik berjalan seiring. Bukan saja berjalan, malah berlari memacu kemakmuran negeri.

Dalam bidang Industri dan Pelaburan, Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna dan Koperasi, IMTGT. Kita dapat saksikan banyak pelaburan masuk ke negeri Kedah. Pelaburan masuk dengan nilai yang tinggi, berbilion-bilion masuk ke negeri ini sekaligus memakmurkan kek ekonomi Kedah. Rakyat dapat peluang pekerjaan dan negeri dapat kutip cukai dari pelabur.

Dalam bidang Pembangunan Wanita, Pertanian dan Asas Tani, Pembangunan Usahawan, Kebajikan Masyarakat pula,  Saya melihat semua ibu tunggal, golongan OKU, fakir miskin dan orang susah di Kedah sudah mendapat pembelaan sewajarnya. Dah tentu orang Kedah suka pada UMNO bila ini berlaku. Sektor pertanian di Kedah juga semakin baik dengan hasil-hasil pertanian yang meningkat. Golongan petani di Kedah semakin mendapat nikmat dan senang hidup mereka. Teknologi pertanian di Kedah kini lebih hebat dari para petani di Sekinchan, Selangor.


Dalam bidang Pendidikan, Pengangkutan, Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO), dengan kuasa yang ada dalam bidang pendidikan negeri, bukan setakat budak sekolah, malah guru-guru, JPN dan PPD pun berada di dalam penguasaan UMNO. Apatah lagi dibantu dari Kerajaan Pusat, bidang pendidikan di Kedah semakin menyerlah. NGO-NGO di Kedah sudah dikuasai. sudah tentu sokongan pada BN mudah diperoleh.

Bagi bidang Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga pula, UMNO telah merancang dan melaksana pelan strategik perumahan yang mampu menambah bilangan pengundi di Dun atau Parlimen secara strategik. Bab air (SADA) pula dalam progress untuk diselesaikan segala masalah yang berbangkit sejak sekian lama. Kerajaan BN Kedah dilihat sebagai seorang yang berjasa kepada rakyat. Selain itu, tiada lagi banjir kilat berlaku di kawasan-kawasan di negeri Kedah. Dah tentu BN akan dipilih rakyat pada PRU nanti.

Dalam bidang Agama, Pelancongan dan Warisan, Kerja Raya. Bab agama Islam, pelancongan dan kerja raya semua bawah Kerajaan BN Kedah. Ia akan memudahkan UMNO/BN raih sokongan dari umat Islam. Bab pelancongan pula lebih mudah dihighlight banyak lokasi pelancongan Kedah di mata dunia. Kedah kini semakin famous dan makin ramai pelancong mai ke Kedah. Secara tidak langsung, rakyat Kedah dapat tempias ekonomi pelancongan yang lumayan. Kat Langkawi sekarang khabarnya ramai orang dah makin senang dan keluar dari kepompong kemiskinan. Siapa punya jasa? Kerajaan BN Kedah jugak..

Bagi bidang Penerangan, Pembangunan Luar Bandar, Pembasmian Kemiskinan, saya melihat bidang ini sangat penting di Kedah. Bidang ini menyaksikan Kerajaan BN Kedah memiliki kuasa untuk membangunkan kawasan luar bandar di Kedah. Bila wujud pembangunan, maka ia akan memudahkan agenda membasmi kemiskinan. Sudah tidak ada lagi laporan di Sinar Harian atau mana-mana media tentang kemiskinan rakyat Kedah. Itu membuktikan Kerajaan BN Kedah sudah berjaya merubah landskap transformasi ekonomi Kedah yang mapan.

Dalam bidang Sains, Inovasi dan Teknologi Maklumat, Komunikasi dan Teknologi Tinggi dan Sumber Tenaga Manusia. Menerusi bidang ini, ia melambangkan penguasaan penuh terhadap semua akses ICT di negeri Kedah. Bukan setakat Wi-fi, malah prasarana ICT seperti rangkaian fiber optik untuk akses pantas internet disediakan di seluruh negeri termasuk di Langkawi dan kawasan pedalaman. Banyak teknologi yang canggih telah dibawa masuk ke negeri Kedah dan rangkaian telekomunikasi juga semakin mantap dengan kadar capaian di luar bandar yang meningkat baik. Dari Nami hingga ke Karangan, Kulim, semua telah terjaring.

Dalam bidang Belia dan Sukan, Kesenian dan Kebudayaan, Pembangunan Insan, saya melihat ramai belia yang semakin rapat dan mesra UMNO. Pertambahan pengundi dari kalangan belia dan beliawanis terhadap parti juga meningkat. Kerajaan BN Kedah telah menyediakan banyak peluang pekerjaan di Kedah kepada golongan belia. Bukan setakat itu, bidang sukan terutamanya bola sepak juga semakin mantap. Helang Merah semakin tinggi terbang di persada Liga Super. Maka tidak hairanlah ramai golongan muda di Kedah tertarik untuk terus menyokong Kerajaan BN Kedah. Maka tidak hairanlah ramai penaja yang berebut-rebut nak taja pasukan Kedah.

Daari sudut Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina, India dan Siam, Kesihatan dan Perpaduan, saya melihat alam sekitar di Kedah semakin terpelihara. Contohnya hutan bakau di Semeling. Perpaduan di kalangan rakyat Kedah yang berbilang bangsa, agama dan keturunan juga semakin mantap. Orang Cina menghormati orang Melayu, dan begitu juga bangsa lain seperti India dan Siam yang semakin subur semangat 1Malaysia di jiwa mereka.

Justeru itu, saya tidak melihat lagi Kedah mempunyai alasan untuk kalah pada PRU ke-14 nanti. Semuanya sudah mantap dan hebat. Kerajaan BN kedah sudah dan sedang berada di landasan yang terbaik untuk menang pada PRU ke-14 nanti. Kedah semakin hebat membangun, rakyat Kedah semakin terbela dan maju ke hadapan. Segalanya hampir sempurna.

Maaflah jika pandangan saya ini bertentangan dengan pandangan rakan-rakan. Tapi itulah yang saya katakan sebagai sebuah "keyakinan" yang jitu. Ini hanya pandangan saya saja. Terserahlah untuk setuju atau tidak. Yang penting, kita teruskan usaha dan berjuang demi agama, bangsa dan negara...

14 comments:

kluangman said...

Hahahaha..

Anonymous said...

Tak pa..kita tunggu Pru akan datang nak tengok apa yg hang habaq betoi ke tidak. Jangan buat2 lupa bahawa BN kedah pernah kalah semasa Menteri pusat tu jadi mb.

Anonymous said...

Betul tu!!!!

Anonymous said...

Tidak ada yg mustahil....

Anonymous said...

Aku nak Khaborkan kisah sedih di ampang Jjayaselama Pakatan Rakyat @ Pakatan Harapan memerintah Selangor.

Kini hampir dua dekad setelah menang pilihanraya,AIR diberi secara percuma kepada penduduk di negeri Selangorbila di ambil kira jumlah penggunaan
secara purata.Namun indah khabor saja

Masalah utama yg dihadapi sejak pemberian air secara percuma ialah, tekanan AIR akan dikurangkan pada pukul lebih kurang 11.00 malam.
Jadi mana mana penduduk disekitar Ampang Jaya yg tinggal di Apartment, Rumah Flat,Rumah Kedai tidak akan mendapat bekalan air menjelang pukul 11.00 malam sehinggalah pukul 5.30 pagi. Kadang kadang air hanya sampai pada pukul06.00 pagi.

Bila dirujuk pd Puspel dan Syabas,mereka menjelaskan pihak pengurusan meluluskan supaya tekanan air dikurangkan pd waktu malam drp pukul 11.00 malam keatas dan tekanan akan seperti sedia kala menjelang 05.30 pagi.Ini dapat menjimatkan perbelanjaaan dan memaksimakan keuntungan syarikat,begitulah komen pekerja syabas.

Pihak Pengurusan Puspel,Syabas, mahupon Kerajaan negeri atau sesiapa sahaja hanya memikirkan keuntungan,airpon diberi secarab percuma.

Tahukah Pihak Pengurusan Puspel,Syabas dan Kerajaan Selangor, air adalah keperluan asas.Tiada air sangat menyusahkan. Jangan ceritalah paip selalu bocor,tiada air kerap kali berlaku.

Haramjaddah pukimak pihak pengurusan hanya pikir untung,apa jadi pada rakyat pergi mampuslah. YB Zuraaida, Laknatullah tak ambik berat langsung soal kawasan,sibok mengumpulkan kekayaan diridan kroni.

Sila rujuk laporan blog dan siatan SPRM.YB Kassim lagilah seorang YB PAS yg paling takberguna, sekor lagi haramjaddah sibok jaga kepentingan sendiri, kebajikan rakyat tidak diambil peduli.
Berlakon Alim tapi perangai serupa Iblis Syaitan. Waktu korbaan baru nampak BABI Zuraidah, BABI kasim jengok sekejap masjid.

Celaka lah kau Zuraidah, Celaka lah Kau Kassim.
Aku takmahu air percuma, pulihbalikbekalan air, pulih balik tekananair. Aku kerja jurujual,balik rumah pukul 11..00, macam mana nak mandi tak der air.Hari hari mandi air tong.

Celaka pukimak sial haramjaddah YB Zuraidah,YB Kassim,Pengurusan PUSPEL dan SYABAS,semoga engkau menjadi ahli neraka kekalselamam-lamanya di dalam. Engkaau pengkhianat kpd perjuangan.

maaf lah isu iada kena mengena dgn posting, tapi kat mananalagi nak merayu,dah marahlah..

Anonymous said...

Pandangan tuan kalau mukhriz tidak di pecat...dr m dalam umno...tiada skandal 1mdb..dan saya masih penyokomg umno dan pengundi umno..maka...pandangan anda adalah tepat sskali..

Anak Bukit Jelutong said...

Saya bukan tak sukakan BN/UMNO.
UMNO banyak membantu dan berjasa kepada orang Melayu Kedah mau pun Malaysia,

Sebaliknya kita harus berfikiran terbuka.
Kita tidak mampu menentukan kemenangan atau kekAlahan dalam perjuangan untuk memberi sokongan kepada mana-mana pihak.
Menyatakan "mustahil" atau "wajib" tidaklah tepat.

Bagi saya perjuangan yang jujur dan ikhlas saja, rasanya, akan lebih diredhaiNYA.

MELAYU PERLU BERSATU

Anonymous said...

Mcm tak logik je apa kau cakap ni..rumah aku ok je..no problem..rasanya tak perlu maki hamun...

Anonymous said...

Dulu ..kini dan selamanya...1.jangan biaq bekas2 parasit menghisap darah lg 2. Jgn biaq dap bermaharajalela 3. Biaq lingkup parti ank beranak

Anonymous said...

jgn kata mustahil. wktu PRU 12 mcmtulh. over confidence.

Tanduk Dua said...

"Mustahil BN tewas di Kedah..."

tapi lebih molek kalau tajuk tu adalah "Mustahil BN boleh menang di Kedah.."

Anonymous said...

BN Kedah tak akan tewas cuma calon adun BN saja yang kalah bertanding pru14 nanti.

BELAJAR BAHASA said...

Dalam pemilihan umum Malaysia akan terjadi persaingan ketat, masing-masing kubu partai akan menggunakan berbagai jurus politik supaya menang

Anak bangsa said...

Menurut pandngan aku PRU 14.
BN akan menguasai negeri Pahang,n.sembilan,melaka,perlis dan johor.
PEMBANGKANG akan menguasai Selangor,penang,Terengganu,Kelantan, kedah,perak.
Faktor kekalahan berpunca dr undi protest atas salah urus tadbir dan kes 1mdb yg tergantung diawangan.
Perlu diingat bekas pengerusi S.P.R berada dikelompok pembangkang dan mungkin akn meletupkan isu yg tak dijangka oleh umno.
Sekadar pandngan.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!