Friday, January 3, 2014

TAKDAK DALAM SEJARAH DEMO MAMPU SELESAIKAN MASALAH RAKYAT...

Cetusan kekacauan di Dataran Merdeka sehingga menyebabkan Sambutan Tahun Baru 2014 di sana terpaksa dibatalkan merupakan catatan hodoh lanskap politik negara. Ketika kita mengharapkan tahun baru 2014 akan memberi ketenangan politik buat seketika selepas Pilihan Raya UMUM 2013, nyata ia hanyalah impian palsu semata.

Walaupun keputusan Pilihan Raya Umum telah diperolehi dan diiktiraf oleh dunia, parti pembangkang masih lagi habis-habis mencipta pelbagai cara untuk terus memburukkan situasi dan keadaan negara kita.

Antara tindakan yang paling gemar dilakukan oleh pembangkang adalah mengadakan demonstrasi atau protes jalanan supaya keadaan menjadi huru-hara dan menampakkan salah pihak-pihak tertentu seperti pihak Polis misalnya.


Semalam Pembangkang sekali lagi mengambil peluang untuk mencetuskan kekecohan dengan mengadakan perhimpunan Turun Harga Barang yang kemudiannya menjadi himpunan gulingkan kerajaan berdasarkan poster dan T-shirt yang dipakai mereka.

Tujuan utama perhimpunan guling ini diadakan adalah tidak lain hanyalah untuk meniupkan angin kebencian rakyat terhadap kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Isu yang digunakan oleh parti pembangkang adalah isu kenaikan harga yang dilakukan oleh kerajaan sejak berjaya memenangi majoriti kerusi pada PRU13 pada Mei yang lepas.

Walhal, isu yang dimainkan oleh parti pembangkang ini adalah isu yang tidak berlandaskan cara yang betul di mana meraka memberikan fakta yang salah dan tidak tepat kepada rakyat yang seterusnya membangkitkan rasa benci kepada kerajaan. Mereka memberi tanggapan seolah-olah Kerajaan boleh menentukan naik turunnya kos sara hidup semudah A, B, C.

Apabila parti pembangkang berjaya menyebarkan fitnah dan bohong kepada rakyat, sebahagian rakyat mudah terpedaya dengan sentimen emosi yang akhirnya menyaksikan demontrasi jalanan tanpa mengikut undang-undang. 

Inilah tindakan parti pembangkang yang selalunya dilakukan dalam usaha untuk terus merosakkan negara Malaysia ini. Kumpulan ini akan terus mengadakan kekacauan dan huru-hara seperti mana di Thailand sehingga kehendak mereka dipenuhi.

Di Thailand, biar pun Perdana Menteri telah mengiytiharkan untuk mengadakan pilihan raya umum Februari ini bagi mengatasi masalah demontrasi mendesak parti memerintah melepaskan kuasa, mereka masih meneruskan dengan mahu memaksa Perdana Menteri sedia ada jangan bertanding.

Jumlah mereka tidak sampai 5% daripada jumlah rakyat Thailand, namun kegigiha mereka melakukan tekanan menyebabkan kerajaan yang lemah tunduk kepada tekanan. Kumpulan yang mengadakan demontrasi di Thailand juga sudah berdekad tidak menang pilihan raya. Namun mereka masih beranggapan kerajaan perlu dengar cakap mereka kerana mereka adalah bijak pandai pelajar universiti, rakyat kelas menengah dan elit.

Di negara ini juga tiada bezanya, cuma kerajaan Barisan Nasional tegas menguatkuasan undang-undang sedia ada mengelak kumpulan minoriti menentukan perjalanan kerajaan. 

Lihat sahaja himpunan tunjuk perasaan yang selama ini diadakan oleh parti pembangkang seperti Bersih, Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR), Himpunan Blackout 505 dan banyak lagi. 
Pembangkang berjaya mempergunakan rakyat hinggakan rakyat terpaksa menerima beban seperti ditahan oleh pihak berkuasa kerana berkelakukan ganas pada hari perhimpunan.

Bukan itu sahaja, parti pembangkang terbaik dalam menggunakan generasi muda terutama sekali golongan pelajar-pelajar yang masih lagi menuntut di institusi pengajian tinggi untuk turun bersama-sama mengadakan protes dan tunjuk perasaan.

Apabila mereka bersama mengikuti demonstrasi tersebut, ia akan menjejaskan kredibiliti dan nama mereka sebagai pelajar yang berwibawa untuk menjadi pemimpin negara di masa hadapan. Ini kerana, nama mereka telah tercatat di dalam rekod sebagai individu yang pernah mencuba merosakkan imej dan nama Malaysia.

Sudahlah meniupkan api marah dan benci dalam diri rakyat Malaysia, parti-parti di bawah nama Pakatan Rakyat juga memberikan galakkan untuk rakyat melakukan perkara yang langsung tidak menampakkan rasa semangat cinta dan sayangkan negara.

Sebagai contoh, PAS Melaka menyokong usaha beberapa (NGO) menganjurkan perhimpunan guling kerajaan ini. Malah, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob juga berkata tindakan rakyat turun mengadakan himpunan itu sebagai langkah yang dipersetujui bagi membantu menyelesaikan masalah rakyat. Ini semua temberang politik semata. Mana ada dalam sejarah manusia masalah rakyat diselesaikan melalui demontrasi?

Sebaliknya pembangkang memberi gambaran masalah rakyat boleh diselesaikan melalui demontrasi jalanan. Akhirnya, pakatan pembangkang hari ini sekadar menjadi parti yang hebat dalam melahirkan perosak negara. 

Yang mendapat kesan buruk adalah rakyat, manakala, pemimpin pembangkang menerima pujian yang baik atas dasar kononnya memperjuangkan masa depan rakyat untuk menjaga negara.

Kebenarannya, sudah banyak manfaat dan kebaikan yang telah kerajaan berikan kepada mereka. Namun, ia tidak pernah dihargai oleh parti pembangkang mahu pun rakyat. 

Hakikatnya, tidak pernah dalam sejarah manusia, demontrasi boleh menyelesaikan masalah rakyat. Ratusan ribu mengadakan tunjuk perasaan menjatuhkan Presiden Haji Muhammad Suharto di Indonesia sebagai membantah kenaikan petrol dan kos sara hidup. 

Mereka menukar sistem Presiden Indonesia kepada maksimum dua penggal ala Amerika Syarikat sebagai sistem yang ideal dan syumul dalam demokrasi ala barat.

Namun, selepas 4 Presiden silih berganti, negara Indonesia masih dibelengu kemiskinan, kos sara hidup tetap tinggi, jurang antara kaya dan miskin lebih teruk dari zaman soharto, harga petrol terus naik, harga elektrik terus naik, tol masih dikenakan, jalan masih macet (sesak) dan indonesia masih pengeksport tenaga kerja murah.

Inilah hakikat yang enggan dilihat dan didengar oleh mereka yang telah membulat tekad menyalahkan kerajaan Barisan Nasional atas apa sahaja masalah kehidupan mereka.

Dengan menolak untuk mengkaji dan menerima kenyataan, mereka bukan sahaja tidak berlaku adil dan jujur kepada Barisan Nasional malah kepada diri mereka sendiri.

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!