Tuesday, January 14, 2014

KALIMAH "ALLAH": NAK DIALOG APA LAGI JPNIN WEIII..???

Baru ni saya dengar Jabatan Perpaduan Negara dan Intergrasi Nasional (JPNIN) cadangkan agar diadakan satu sesi "dialog tertutup" di antara JAIS dan Persatuan Bible Malaysia bagi mencapai kata sepakat dalam isu penggunaan kalimah "Allah".

Ketua Pengarah JPNIN menjangkakan isu kalimah "Allah" tu akan selesai dengan cara begitu...

Terus terang saya katakan, saya LANGSUNG TAK SETUJU dengan cadangan tu. Nak tahu kenapa? Sebabnya....Bila berdialog macam tu, walaupun secara tertutup, ia membayangkan seolah-olah kita berkompromi dalam soal hak dan keistimewaan Islam, serta bersikap terlalu "TAK APALAH" meskipun ada pihak yang cuba "pijak kepala kita"...

Bila berdialog, maka akan ada perbincangan. Bila ada perbincangan, maka akan ada konsep "kompromi". Maknanya, kedua-dua pihak akan cuba cari jalan untuk capai "win-win situation", kan?

Bila ada "win-win situation", maka saya pasti pihak Persatuan Bible Malaysia yang disokong kuat gerakan Kristianisasi seperti Father Andrew Lawrence "The Herald", akan bermati-matian mahu hak penggunaan kalimah "Allah"...

Takkan depa tak "fight" dalam dialog tu kot? Kalau sampai sanggup heret masuk mahkamah, buat demo dan sampai tergamak tak hormat keputusan mahkamah, dah tentulah depa akan "fight till the end" nak guna kalimah "Allah", kan?

Pada saya, dalam soal ni TIADA KOMPROMI.

Sepatutnya, JAIS perlu panggil Persatuan Bible Malaysia tu mengadap JAIS, MAIS dan DYMM Sultan Selangor (atau wakil baginda, contohnya: Mufti Selangor). Suruh PBM tu tunjuk sebab, kenapa depa defy arahan, enakmen 1988 dan cuba cetus kekecohan dalam diam.

Takde sebab JAIS perlu tunduk pada PBM. Dan takde sebab kita perlu berkompromi dalam soal hak dan keistimewaan agama Islam sebagaimana yang termaktub dalam sistem perundangan.

Nak pakai 10 resolusi tu? Resolusi tu kat Penang dan Melaka boleh la pakai. Kat Selangor tak boleh pakai sebab Selangor ada undang-undang "tubuh" sendiri. Mana boleh "over ride". 

Jadi pada pandangan saya, tak payah pakai la cadangan JPNIN tu. Saya tak suka berlembut dalam soal ni. Kita orang Islam ni perlu bertegas dengan gerakan mubaligh Kristian macam tu dan "ruhamaaa" sesama kita demi aqidah ummah, itu perintah Islam!

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!