Wednesday, December 4, 2013

Tarif Letrik Baru: Banyak mana yang kita perlu bayar?

perubahantarif

Kaji dan teliti dahulu jumlah kenaikan sebelum marah-marah dan berdemontrasi. Tiada sesiapa suka kenaikan hatta RM 1 pun. Cuma kadang-kala ia terpaksa dilakukan kerana tuntutan dan keperluan semasa. 

Biarpun kita tidak berpuas hati dengan kenyataan Menteri yang membuat kenyataan mengelirukan, hakikatnya kenaikan ini masih boleh ditampung oleh mereka yang terbabit. 

Cuma kerajaan perlulah mengurangkan peringkat tariff yang terlalu banyak dan menyebabkan ada orang menanggung kenaikan yang terlalu tinggi.


Jadual di atas (sumber The Star) ialah jumlah yang kita bayar. Jangan marahkan nyamuk, kelambu dibakar. - Mykmu.net

2 comments:

TNBLaknat said...

Yg pelik sgt2 TNB baru saja umumkan untung tahunannya berbillion, kenapa untung berbillion tersebut dijadikan bahan utk peras ugut rayat lagi?

Kenapa utiliti asas elektrik dan air dijadikan 'komiditi' buat untung atas rakyat?? Ini sesuatu yg wajib ditentang oleh bloggers supaya rahsia bawah tanah stake holders menteri ataupun PM di bongkar.

Mcm mana nk hadapi PRU14 dgn sikap Najib membodohkan diri melakukan kerja merobek poket rakyat. Isu ini tidak ada menang-menang dan pastinya PRU14 akan merosakkan nama BN. Pakatan akan main sentimen ini mudah2nya dan memang logik bg mereka main isu ini.

Jika alasan subsidi, mcm mana TNB dn IPP boleh dibiarkan buat untung berbillion? Kenapa untung berbillion itu tidak cover balik bebanan Kerajaan beri subsidi?

Ini konsep penipuan apa??? Rakyat mahu tahu!! Blogger kena main isu ini sampai puak Omar Ong, Idris Jala hatta Najib kena tunduk pada tekanan rakyat.

Setakat naik harga gula itu masih terima akal.. Petrol pun rakyat masih sabar.. tiba2 letrik pulak.. lepas ni apa kesan berantai lain yg akan naik? Kenapa biar TNB jd company buat untung besar2 atas perkara asas rakyat??? dasar penswastaan yg mencekik leher rakyat!!!

Anonymous said...

Masalahnya skrg TNB dh untung berbillion.. TAMAK!! perkara keperluan asas manusia mana boleh buat untung membabi buat mcm TNB buat!! kenapa Krjn Najib 'halalkan' perkara ini? Apakah ini persediaan Najib utk jadi Ketua Pembangkang PRU14??

TNB dan pegawai2nya menikmati begitu hebat bonus dan kenaikan gaji. Mereka bermewah2 dengan peras ugut ini. Apakah kita sedar sbg rakyat biasa FAKTOR KUALITI Elektrik yang dihantar ke rumah2 sgt RENDAH dan penuh dengan fluctuating voltage?

MCm mana TNB peras ugut rakyat tp tidak improve faktor kualiti elektrik. Letrik spt juga bekalan air.. ada faktor kualiti.. Elektrik yg dibekalkan di seluruh dengar tidak berapa 'cantik' dari segi kejuruteraannya di mana regulating power pada 230-240VAC mempunyai tolerence yang tinggi. Ini merosakkan barang2 letrik dgn cept seperti lampu, brg elektrik bermotor, switching power supply board dlm barang elektronik..

Tiada siapapun jdkan perkara ini isu dan TNB terus permainkan rakyat dgn membuat untung gila2... dn Krjn Najib menghalalkan kerja jahat TNB ini. Apakah Najib pernah concern pasal kualiti elektrik TNB??

Tentu tidak sbb beliau golongan ELIT BESAR yg pakai letrik dibayar Krjn.. rosak barang ganti je.. maklumlah PM..

CEO TNB.. xubah sprti PENYAMUN.. sudah untung berbillion tp mahu naikkan lgi tarif.. logik apakah ini???

Bila Kak Su Bersuara... Heh!