Monday, December 30, 2013

Ishhh..!!! Payah Sangat Ke Nak Bekerjasama?

rafiziemelpalsu

Pertanyaan ini saya lontarkan setelah melihat tingkah laku Ahli Parlimen Pandan, YB Rafizi Ramli, selepas dipanggil oleh pihak Polis untuk membantu siasatan berkaitan penyebaran satu e-mel, yang dikatakan merancang untuk mencetuskan kekacauan dan letupan dalam sambutan tahun baru selasa ini.

Portal ini dan beberapa blog lain serta media massa utama telah menyiarkan emel yang telah tersebar luas di media sosial mengenai maklumat yang dikatakan dihantar oleh Dr. Abdul Rahim Ghouse kepada Rafizi Ramli.

Rafizi mendakwa siasatan ini merupakan penyiasatan yang pilih kasih. Beliau menyoal apakah semua e-emel palsu dan gosip disiasat Polis? 


Memang bukan semua e-mel palsu dan gosip media sosial disiasat polis. Namun kerana e-mel ini memetik nama orang penting seperti Rafizi dan Rahim, berkaitan dengan himpunan yang bakal dianjurkan oleh beberapa pihak yang berkaitan dengan parti mereka dan sejarah keganasan lampau anjuran tunjuk perasaan yang membabitkan parti politik ini, tentulah polis punya asas untuk menyiasat.

Oleh kerana e-mel tersebut telah tersebar luas dan membabitkan keselamatan negara, Polis perlu menjalankan siasatan segera sama ada benar atau tidak. Justeru, tentulah mereka yang terbabit dalam gosip ini akan dipanggil membantu siasatan. 

Jika Polis tidak menyiasat, kemudian benar terjadi kejadian itu, siapa yang akan dipersalahkan jika bukan pihak Polis juga? 

Susah sangatkah untuk beritahu Polis, ini bukan emel saya, Tuan boleh lihat dalam emel saya, tiada kandungan atau komunikasi sedemikian.

Sebaliknya, Rafizi bukan sahaja marah dengan siasatan ini malah mengumumkan akan mengadakan pertandingan mereka e-mel palsu dan mahu melihat sama ada Polis akan menyiasat atau tidak e-mel palsu tersebut.

Sekiranya sudah diisytihar sebagai pertandingan e-mel palsu, perlukah Polis menyiasat lagi? 

Namun lebih merbahaya ialah Rafizi dengan menggalakkan orang ramai membuat e-mel palsu mengancam keselamatan negara melalui pertandingan ini ia boleh menyebabkan mereka yang menyertai pertandingan tersebut berhadapan tindakan undang-undang.

Inikah taraf pemikiran wakil rakyat negara yang ada sekarang ini?

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!