Saturday, November 23, 2013

Mat Sabu kalah atau menang, PAS tetap dibawah kaki PKR - DAP...

mat sabu

Hari ini nasib Muhamad bin Sabu akan ditentukan oleh 1,129 orang perwakilan PAS dari seluruh negara. Sama ada dia kekal sebagai Timbalan Presiden PAS, semuanya insyaAllah bakal terjawab selepas selesai proses pengundian jawatan nombor dua PAS tersebut. Mat Sabu dicabar oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan, Nik Mohd Amar Nik Abdullah.

Sebagaimana maklum, Mat Sabu sebenarnya tidaklah sekuat mana pengaruhnya. Meskipun bertanding di kubu kuat PAS di Parlimen Pendang yang menjadi pusat penyebaran fahaman Syi’ah di Kedah, dia tewas tertiarap dibenam penyokong sendiri. Khabarnya orang PAS di Pendang memang tak mahu “tokoh Syiah” bertapak di bumi mereka, siapa yang mereka maksudkan?

Dilaporkan bahawa perbahasan di sidang Dewan Ulama PAS yang berlangsung semalam memutuskan supaya jawatan Timbalan Presiden PAS diberikan kepada calon dari golongan ulama. Dengan keputusan sedemikian, dewan itu secara tidak langsung tolong berkempen bagi Nik Mohd Amar dan memberikan tamparan hebat buat Abang Mat…

Khabarnya, Dewan Ulama PAS mahu Timbalan Presiden PAS dipilih dari golongan ulama adalah bertujuan bagi merealisasikan tujuan, melaksanakan agenda dan mengembalikan landasan perjuangan parti itu pada asalnya.

Pada pandangan saya, jika benar golongan ulama PAS mahukan yang sedemikian, itu bukanlah bererti mereka menolak kepimpinan dari golongan profesional. Mungkin bagi Dewan Ulama, tugas golongan profesional cukuplah sekadar memberikan bantuan dari sudut teknikal dan biarlah golongan ulama yang mengemudi kembali parti itu.

Mungkin juga para golongan ulama PAS sedar dan sudah lama bersabar dengan keadaan parti mereka yang semakin caca merba, huru-hara dan serba tidak kena setelah menerima campur tangan yang keterlaluan khususnya dari golongan profesional yang cuba berlagak seperti alim ulama…

Mat Sabu bukanlah dari golongan ulama. Malah ada ketikanya, dia pernah dilabelkan sebagai golongan pelampau liberal yang diberi kesempatan di dalam PAS sebagai “meriam buluh” yang hanya kuat berbunyi tapi tidak memberikan sebarang kesan yang efektif.

Adakalanya pula, dia dilihat lebih cenderung pada golongan pro-Anwarinas meskipun dia adalah insan yang bertanggungjawab menggelar Anwar sebagai “Al-Juburi” suatu ketika dulu. Tapi sejak bersama PKR dan DAP, gelaran “Al-Juburi” yang disebut Mat Sabu itu tidak lagi kedengaran di dalam siri-siri ceramahnya seperti dulu…

Ketika heboh diperkatakan tentang isu fahaman Syi’ah yang digazetkan sebagai sesat, Mat Sabu adalah di antara tokoh pemimpin yang dikatakan berkait rapat dengan fahaman itu. Dengan kecetekan ilmu dan kedangkalan fahaman Islamnya, dia dilihat begitu mengagung-agungkan kepimpinan Syi’ah di Iran meskipun mereka-mereka itulah yang mengkafirkan sahabat-sahabat Rasulullah.

Saya tidak menuduh Mat Sabu berfahaman dan mengamalkan ajaran Syi’ah. Namun berdasarkan temubual dengan salah seorang pengasas pondok terkenal di Kelantan, Tok Guru tersebut berani berqasam mengatakan Mat Sabu berfahaman Syi’ah. Sejauh mana kebenaran dakwaan tersebut, biarlah Mat Sabu, Tok Guru itu dan Allah saja yang tahu…

Berbanding dengan Nik Mohd Amar, beliau 100% dilabelkan sebagai golongan ulama. Dengan keterampilannya yang sederhana, perwatakan yang tidak melampau, tutur kata yang tidak menyakitkan hati, dia dilihat begitu disenangi oleh ramai pihak. Imejnya yang bersih mungkin dapat menarik undi para perwakilan PAS untuk mengundinya hari ini…

Sekiranya ditakdirkan Allah bahawa Nik Amar menang dan Mat Sabu kalah dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden PAS hari ini, agaknya apa yang akan berlaku? PAS akan kembali ke perjuangan asal? Hukum hudud akan dilaksanakan segera? PAS akan tukar kembali matlamatnya menubuhkan Negara Islam berbanding “Negara Kebajikan”?

Saya berpandangan agak mustahil semua itu akan terjadi. Agak mustahil PAS akan kembali ke perjuangan asalnya. Kenapa? Kerana Nik Aziz masih lagi berjawatan Mursyidul Am PAS…

Maksud saya, selama ini biarpun PAS punya Presiden dan Timbalan Presiden, kuasa veto yang ada pada Mursyidul Am PAS mampu menafikan segala pandangan, pendapat mahupun keputusan pucuk pimpinan tertinggi parti itu.

Misalnya, isu Kerajaan Perpaduan yang dimulakan oleh bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa, yang kemudiaannya disambut positif oleh Presiden PAS, Datuk Abdul Hadi Awang. Selamba saja Nik Aziz “cantas” isu tersebut. Malah berkali-kali Mursyidul Am itu “menyerang” dan “menghentam kedua pemimpin tersebut.

Paling teruk yang kena ialah Ustaz Nasharuddin lah! Teruk “dibelasah” dan dipinggirkan terus dari saf kepimpinan PAS sehingga kini, bukan?

Kalau begitulah kuasa yang ada pada Mursyidul Am PAS, maka tak payahlah ada Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden, Majlis Syura, Dewan Ulama dan sebagainya. Cukuplah sekadar ada jawatan Mursyidul Am PAS. Namun jawatan Timbalan Mursyidul Am PAS perlu ada. Manalah tahu kalau terjadi apa-apa pada Mursyidul Am “seumur hidup”, kan?

Berbalik pada perebutan di antara Mat Sabu dan Nik Mohd Amar, saya berpandangan bahawa sekiranya Mat Sabu tewas, dia tetap akan dilantik sebagai AJK PAS Pusat atas kuasa lantikan Presiden. Maklumlah, Abang Mat orang lama. Walaupun “berkudis” dan “berkurap”, orang macam Mat Sabu memang perlu untuk memenuhkan korum kepimpinan PAS…

Apapun kita tunggu saja keputusan pengundian hari ini. Kalau Mat Sabu menang, maka itu bererti para perwakilan menolak keputusan sebulat suara golongan ulama. Tapi kalau Mat Sabu kalah, pada saya ia tidak akan membawa sebarang perubahan di dalam PAS. PAS tetap akan terus berada di bawah kaki PKR dan DAP…insyaAllah!

Sumber: Mykmu.net

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!