Tuesday, April 9, 2013

PEDASSS..!!! SURAT TERBUKA DARI GENERASI KE-3 PENEROKA FELDA..!!!

Salam, Saya merupakan warisan atau generasi ke 3 peneroka Felda dan amat bersyukur kerana datuk dan nenek saya terpilih menjadi peneroka Felda.. Sehingga kini, saya telah meniti pelbagai kejayaan kerana berkat hasil jualan getah dari ladang nenek saya. 
 
Malah selama 20 tahun saya membesar di Felda, banyak perkara yang telah menyedarkan saya betapa beruntungya mereka-mereka yang terpilih menjadi penghuni kepada tanah rancangan tersebut.

Percayalah, Felda merupakan satu-satunya institusi yang telah berjaya menyelamatkan ekonomi Melayu Islam,biar pun di kawasan Felda saya juga terdapat bukan melayu (India dan Cina - walaupun tidak ramai). 
 
Kami hidup penuh harmoni tanpa sebarang masalah, namun setelah pembangkang mulai menguasai beberapa negeri isu yang mengatakan Felda kejam terus menjadi buah mulut.

Pada pandangan saya hanya satu sahaja..ada pihak yang tidak menyenangi kelebihan yang dimiliki peneroka Felda dan institusi Felda itu sendiri kerana telah memberi begitu banyak manfaat kepda ekonomi orang Melayu. 
 
Ada pihak yang cuba untuk menjatuhkan Felda kerana dengkikan institusi tersebut berkembang baik, dan terus menerus membela nasib golongan orang Melayu yang tidak berharta.

Jika kita kembali mengenangkan awalnya penubuhan tanah rancangan ini, orang Melayu yang memohon dan datang ke tanah rancangan Felda datang dengan sehelai sepinggang sahaja. 
 
Amat susah, miskin..namun datang dengan harapan setinggi gunung ke Felda..kini apabila semua sudah dimiliki ada segelintir yang mulai lupa diri (contoh kes peneroka saman Felda).

Sesungguhnya mereka ini umpama 'mengigit tangan yang menyuapkan makanan' kepada mereka dahulu.. Namun, saya percaya tidak semua peneroka sebegitu, malah kami sebagai warisan peneroka Felda amat bersyukur kepada ALLAH s.w.t kerana membuka hati pemimpin terdahulu untuk mewujudkan Felda. 
 
Sememangnya ada berlaku kekurangan di dalam sistem tadbir urus Felda, kerana tiada yang sempurna melainkan hanya ALLAH s.w.t sahaja. Namun itu hanyalah kerana kesalahan individu-individu tertentu yang mentadbir Felda, bukan institusi Felda itu sendiri.

Apa yang jelas kini, hampir semua institusi yang dikuasai Melayu terutamanya Felda sedang 'digoncang' oleh pihak tertentu terutamanya pembangkang kerana mereka melihat Felda merupakan kubu kuat yang menyokong kerajaan. 
 
Justeru pelbagai fitnah serta tomahan dilemparkan kepada institusi tersebut semata-mata kerana mahukan ia (Felda) runtuh menyembah bumi dan orang Melayu kembali jatuh tertiarap dan mengemis di bumi sendiri seterusnya mengharapkan bantuan mereka pula.

Cuma satu harapan saya agar jangan ada di kalangan peneroka yang terus menerus mempercayai dakyah serta tomahan pihak tertentu yang mengatakan Felda adalah kejam dan menyeleweng. 
 
Sesungguh rezeki yang diberi oleh ALLAH s.w.t melalui Felda amat banyak dan terus dinikmati oleh warisan generasi anak cucu Felda. Sesungguhnya saya amat berbangga kerana menjadi sebahagian warisan kepada institusi Melayu yang paling berjaya kini.

Wassalam, ASH,SERDANG

2 comments:

Anonymous said...

Tahniah...Kepada anda Kerana amat sedar tentang perjuangan kerajaan membantu penduduk Felda Dari Dulu hingga sekarang .Tiada program dalam dunia ini yang membantu rakyatnya sepertimana kerajaan membantu Felda.....Dan ianya sangat Berjaya sehingga be berapa jenerasi.....sebhgian rakyat Indonesia pun terkilan Kerana program ini tidak terdapat
dinegara mereka.....Kalian memang golongan yang sangat bertuah..... Bersyukur juga Kepada Allah yang telah memberkati usaha kalian....Sokonglah BArisan NAsional Demi kehidupan yg lebih sejahtera.....

Unknown said...

Sememang peneroka felda perlu bersyukur, kalaulah kerajaan x ujudkan felda masa zaman tun razak lagi bangsa melayu banyak yang minta sedekah, bayang kan masa belum masuk felda dulu, kebanyakan rumah org melayu masa tu dah nak menyembah bumi, ada yang berdinding dan berlantaikan buluh aja, sy masih ingat lagi masa kecil2 dulu jiran saya yg belum dapat masuk felda rumah yg uzur, anak2 dia pakai baju koyak rabak tanah pun menumpang tapi bila dapat masuk felda anak2 pun dh membesar dan berjaya dlm pelajaran hidup dah mewah sampai ada yang tidur berbantalkan duit, mereka menjadi lupa sejarah mula kutuk kerajaan macam2, terasa sayu hati bila dengar anak2 peneroka sekarang x kenang sejarah bapak2 mereka dulu hidup dalam kadaan daif, mereka terlupa atau buat2 terlupa pasal bila ilmu dah menebal mula lupa diri, anggap diri tu bagus dari orang lain, kerajaan kebajikan dalam BN sebenarnya dari zaman Tuanku lg cuma sedar dengan x sedar aja, Negara belandaskan Sunah Islam dari zaman merdeka lagi malah perlembagaan juga Islam agama resmi, Ingatlah anak2 peneroka nasib kamu lebih baik dari kami yg x dapat masuk felda namun hati kamu masih hitam untuk merasakan kesyukuranya yg kamu semu kecapi.Jenerasi ke jenerasi takan abis jika dijaga dengan rasa kesyukuran, sampai keanak cucu, cicit, noyang, piot nnnnn........, apa yang diterangkan anak jenerasi ketiga ni adalah benar berketepatan sekali

Bila Kak Su Bersuara... Heh!