Thursday, December 20, 2012

BILA ANJING DAP BARU DAPAT JAWATAN MENYALAK HINA PENJAWAT AWAM..!!!

ariffin anjing DAP

“Memang dasar Melayu murtad!” itulah yang terpacul dari mulut saya apabila mendengar tuduhan pencacai DAP, Ariffin SM Omar, yang menuduh bahawa rasuah berpunca daripada monopoli kaum Melayu dalam perkhidmatan awam.

Satu kenyataan yang sangat bodoh dan sangat jelas bermotif untuk menghina seluruh penjawat awam yang berbangsa Melayu!

Sebagaimana maklum, Ariffin baru saja dilantik sebagai Naib Pengerusi DAP yang saya percaya bagi menggantikan bekas Naib Pengerusi DAP yang lama, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang berpatah arang berkerat rotan dengan parti itu.


Tapi, apakah Ariffin fikir bahawa selepas diangkat menjadi Naib Pengerusi parti itu maka dia boleh sebut sesuka hati mak bapaknya tanpa memikirkan perasaan dan maruah orang lain, khususnya yang berbangsa Melayu?

Nampaknya, pemimpin Melayu DAP ini cuba cari pasal dengan para penjawat awam berbangsa Melayu di seluruh negara…

Pertamanya, apakah Ariffin yakin bahawa bangsa Melayu sangat gemar dengan amalan rasuah dan tidakkah dia tahu bahawa boleh dikatakan semua Melayu itu beragama Islam?

Bolehkah dia buktikan bahawa disebabkan jumlah bangsa Melayu yang ramai di dalam perkhidmatan awam telah menyebabkan rasuah berleluasa di negara ini berbanding negara-negara lain di mana penjawat awamnya bukan berbangsa Melayu?

Misalnya, di United Kingdom sudah tentu ramai penjawat awam terdiri dari bangsa Eropah dan di negara China pula sudah tentu ramai penjawat awamnya berbangsa Cina. Apakah Ariffin yakin bahawa di negara-negara tersebut rasuah tidak berlaku sama sekali?

Untuk pengetahuan Ariffin, rasuah itu sebenarnya tidak mengenal bangsa atau agama. Malah amalan rasuah itu adalah bergantung kepada sikap, pendirian dan prinsip yang dipegang oleh individu masing-masing.

Sekiranya seorang itu berbangsa Arab sekalipun, namun dia tidak mempunyai prinsip, tidak memiliki pegangan hidup dan tidak berakhlak mahmudah, maka dia tidak mustahil untuk mengamalkan budaya rasuah.

Namun, walaupun seorang itu berbangsa Bani Israel sekalipun, dan jika dia memiliki prinsip hidup yang kuat dan tidak cepat kelam mata dengan wang ringgit, maka saya yakin bahawa dia tidak akan mengamalkan budaya jijik tersebut.

Pokoknya di sini, rasuah itu tidak punya sebarang kaitan dengan bangsa, keturunan atau agama yang dianuti. Itu fakta. Jadi, tidak adillah Ariffin menuduh bangsa Melayu sebagai punca amalan rasuah di negara ini!

Lagipun, saya pasti bahawa rata-rata para penjawat awam berbangsa Melayu di negara ini semuanya beragama Islam dan tahu bahawa Islam itu melarang sama sekali umatnya untuk mengamalkan budaya rasuah.

Sebagaimana sabda Rasulullah SAW, “Arrashi wal murtashi fin nar”, ertinya “tempat perasuah dan mereka yang menerima rasuah adalah di dalam neraka”.

Jadi, garis panduan itu sebenarnya sudah cukup untuk para penjawat awam berbangsa Melayu itu untuk tidak mengamalkan budaya rasuah di dalam perkhidmatan mereka.

Selain itu, kerajaan BN juga sebagai majikan begitu komited memperingatkan para penjawat awam untuk tidak mengamalkan rasuah melalui pelbagai usaha, kempen dan program bagi meningkatkan kesedaran mengenai rasuah.

Namun, jika ada segelintir penjawat awam yang mengamalkan rasuah, apakah majoriti penjawat awam berbangsa Melayu yang benar-benar ikhlas dan jujur menjalankan tugas mereka layak dikatakan pengamal rasuah hanya kerana mereka ramai?

Janganlah cuba memancing kemarahan para penjawat awam. Mereka baru saja meneriman bonus di atas bakti mereka di dalam perkhidmatan awam. Janganlah kerana terlalu “mabuk gembira dapat jawatan” maka Ariffin nak maki hamun orang Melayu pula! Logiklah sikit…!!!

Sumber: Mykmu.net

2 comments:

ril3x said...

Nila bila kaduk naik junjung

Jijan Mali said...

Dasar penjilat tegar DAPpigs....spesis bangkai yang telah wujud sejak kesultanan melayu melaka lagi. Spesis ni dulu penjilat tegar pongkok-pongkok penjajah portugis lepas tu Belanda, Inggeris dan paling terkini pongkok-pongkok DAPpigs pulak. Elok kalau jumpa spesis ni dalam hutan dengan spesis anaconda, selamatkan spesis anaconda tu dengan kadar segera. Nanti habis anakonda tu ditelan dek spesis-spesis bangkai ni.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!