Friday, October 19, 2012

PANASSS..!!! Talian Hayat Terakhir Khalid Gagap Susut, Camana Nak Proses Air Takde?

empangan-KKB1-565x484

Ke mana lagi Khalid nak lari dan bagaimana lagi Khalid nak putar alam apabila kedudukan paras air di empangan utama yang menyalurkan air ke loji-loji rawatan air telah menyusut sehingga ke paras 52 peratus dari paras asal.

Bukan cakap kosong, beberapa gambar yang dirakamkan oleh beberapa media alternatif, termasuk Mynewshub.my, jelas menunjukkan bahawa empangan Sungai Selangor yang menjadi sumber basin terakhir bekalan air di negeri Selangor menyusut teruk.

Sebagai “talian hayat terakhir”, penyusutan paras air di empangan Sungai Selangor itu menunjukkan bahawa rakyat Selangor dan Lembah Klang bakal menghadapi krisis air yang dahsyat dalam masa yang terdekat.

Begitu juga dengan sungai-sungai utama di negeri itu yang selama ini menjadi sumber bekalan air, tahap pencemarannya kini berada di tahap 3 dan 4 yang sangat membimbangkan di mana ia mampu dilabelkan sebagai “sungai mati” pada bila-bila masa dari sekarang.

Misalnya, Sungai Langat yang menjadi sumber utama bekalan air bagi penduduk di bahagian selatan Selangor kini berada di tahap pencemaran 3 dan 4 di mana hanya 49.3 km sahaja yang masih bersih airnya berbanding lebih 100 km sepanjang sungai itu berada di paras pencemaran kritikal.

Berbalik kepada apa penyusutan air di empangan-empangan utama di Selangor, meskipun hujan turun lebat di sekitar Lembah Klang pada setiap hari, paras air di empangan-empangan utama tetap menyusut. Kenapa jadi begitu?

Adakah ini mengesahkan peningkatan kepada permintaan bekalan air bersih di Selangor, khususnya di bahagian selatan negeri itu di mana pembangunan di kawasan seperti Seri Kembangan, Balakong dan sebagainya memerlukan air yang lebih berbanding dulu?

Dalam ertikata lain, dengan penyusutan paras air di empangan-empangan, pencemaran kritikal di sungai-sungai dan peningkatan permintaan bekalan air bersih di Selangor telah menyebabkan rakyatnya diancam krisis air yang dijangka lebh teruk berbanding yang berlaku pada tahun 1998.

Mungkin untuk tunjuk pandai sambil makan angin di luar negara, Khalid “Gagap” yang menolak pembinaan Loji Langat 2 telah membawa satu pelan yang kononnya di import dari Kanada yang dikatakan lebih murah dan mampu membekalkan air yang cukup kepada rakyat Selangor.

Khalid mahu menggunakan teknologi membran ini untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran air terawat di loji-loji air di Selangor.  Ibarat satu lagi “mini water filter” bersebelahan loji sedia ada.
Katanya, teknologi membran itu mampu memproses tambahan 1 bilion air bersih setiap hari.

Persoalannya, apa benda teknologi membran itu dan apakah teknologi tersebut tidak ada di negara kita? Setahu saya, teknologi itu ada di Malaysia dan tidak perlu diimport dari luar…

Teknologi membran ini diletakkan di setiap loji dan tugas utamanya adalah untuk memproses air mentah tambahan bagi meningkatkan pengeluaran air terawat.  Tetapi sumber air mentahnya masih yang sama dan pengagihan air terawat kepada pengguna adalah melalui rangkaian paip yang sama.

Paling utama, dengan ketiadaan sumber air di empangan-empangan dan sungai di sekitar Selangor, air dari sumber manakah yang dia nak proses dengan teknologi membran tersebut? Air lombong?

Sebab itulah Selangor memerlukan sumber air yang tambahan baru memandangkan sumber-sumber bekalan air bersih sedia ada sudah hampir kering dan tercemar teruk.

Dan disebabkan itulah juga maka Khalid mahu tidak mahu perlu bersetuju dengan pembinaan Langat 2 di mana sumber bekalan air untuk rakyat di Selangor dan Lembah Klang perlu diperoleh dari Pahang.

Langat 2 bukan untuk kegunaan Kerajaan BN, tapi untuk kegunaan keluarga Khalid dan rakyat Selangor yang kini sedang ternanti-nanti penyelesaian jangka masa panjang. Tidakkah Khalid rasa bersalah dengan kedegilan dan kebodohannya menolak pembinaan Langat 2?

Khalid perlu buktikan komitmennya sebagai MB Selangor yang mementingkan kebajikan rakyatnya dengan menyediakan bekalan air yang secukupnya dan berhentilah dari menuding jari ke pihak lain atau mempolitikkan isu air di negeri pimpinannya itu.

Kerajaan Pusat sudah memberikan komitmen lebih dari 300 peratus dalam memastikan rakyat Selangor dan Lembah Klang tidak menghadapi masalah air dan kini Khalid pula perlu buktikan bahawa dia juga memberikan komitmen yang baik demi kesejahteraan rakyatnya.

Dalam hal yang berkait rapat dengan keperluan hidup manusia seperti air, rasanya tiada kompromi bagi Khalid untuk terus melengah-lengahkan pembinaan Langat 2. Lainlah jika Khalid sengaja berbuat demikian demi kepentingan politik peribadinya..kan?

Sumber: Mykmu.net

1 comment:

Anonymous said...

Tak payah risau. Hujan akan turun dengan lebat tak lama lagi sebelum PRU ke13.

Nak bina Langat 2 tu pun bukan boleh siap sebelum PRU 13.

Risau kut kontrak hangus lepas PRU ke 13 ke?

Bila Kak Su Bersuara... Heh!