Friday, March 5, 2010

Dari Blog Shahanim Mohd Yusoff...


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Maafkan saya kerana tidak menukilkan sesuatu di blog ini sejak sekian lama. Kesibukan kerjaya dan aktiviti agak padat membataskan saya untuk menulis. Namun, semua itu tidak akan memadamkan suara saya. Pendapat dan buah fikiran akan terus di suarakan melalui blog ini. Freedom of speech. Bukankah itu amalan di Malaysia? Terpulanglah mahu menerima atau tidak, asalkan suara itu bukanlah fitnah atau tidak berfakta. Di atas kelapangan yang Allah berikan hari ini, maka saya ingin bersuara mengenai Kedah "Sejahtera Nikmat Untuk Semua" sebagaimana yang terpampang pada papan tanda hampir di segenap pelosok negeri Kedah.

Sudah hampir 2 tahun, negeri Kedah diperintah oleh Pakatan Rakyat yang didominasikan oleh PAS. YB Azizan Razak bertindak sebagai MB Kedah bersama-sama barisan Exconya diberi peluang oleh rakyat negeri Kedah untuk menabur jasa, memberikan khidmat mereka untuk dinikmati. Sememangnya pentadbiran mereka kelihatan tidak bermasalah sebagaimana negeri-negeri lain. Tidak banyak isu seperti di Perak atau Selangor. Mungkin YB Azizan Razak dan exco-exconya agak selesa berbanding YB Nizar atau YB Khalid Ibrahim. Itulah kata orang tentang pentadbiran negeri Kedah. Kata orang.

Namun, tahukah kita bahawa pentadbiran yang menggunakan slogan "Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua" ini bermasalah? Kenapa saya berkata demikian? Ini adalah kerana kerajaan ini tidak melakukan apa-apa pun pembangunan baru untuk negeri Kedah. Cukai tanah dikurangkan, kononnya untuk mengurangkan beban rakyat. Sedangkan Kerajaan Negeri Kedah adalah diantara kerajaan yang termiskin di Malaysia dan cukai tanah di Kedah adalah merupakan di antara yang terendah di Malaysia. Jadi, apakah relevannya cukai tanah itu dikurangkan? Bukankah itu akan sedikit sebanyak mengurangkan pendapatan kerajaan negeri? Banyak lagi cara untuk mengurangkan beban rakyat, mengapa pula cara ini dipilih?

Oleh kerana Kerajaan Negeri Kedah kekurangan dana, maka baru-baru ini YB Azizan telah mengumumkan untuk menyerahkan rumah-rumah perumahan yang didirikan kerajaan negeri kepada pihak bank. Beliau beralasan bahawa perumahan awam untuk rakyat marhain ini telah menyebabkan Kerajaan Negeri Kedah kerugian sebanyak RM27 juta, akibat sewa beli yang tidak dibayar oleh pemilik rumah-rumah rakyat tersebut. Ini termasuklah perumahan awam di Mergong dan Paya Nahu. Dengan penyerahan rumah-rumah rakyat tersebut kepada pihak bank, maka hutang-hutang rumah tersebut akan dibayar oleh pihak bank kepada pihak negeri dan kerajaan negeri akan untung semula, selain memperolehi kembali wang mereka. Pemilik-pemilik perumahan rakyat terbabit hanya perlu menjelaskan baki hutang tertunggak mereka kepada pihak bank. Mudah. Begitu mudah bagi Kerajaan Negeri, dan selesailah sedikit masalah kewangan negeri Kedah. Mungkin bagi YB Azizan dan exco-exconya, "padan mukalah bagi mereka yang liat dan tidak mahu membayar hutang, astro boleh bayar, takkanlah rumah tak boleh nak bayar?"

Saya ingin membuka minda para pemimpin Pakatan Rakyat di Kedah bahawa projek perumahan rakyat yang dilaksanakan oleh kerajaan BN Kedah terdahulu adalah bertujuan untuk membela nasib rakyat marhain di Kedah yang tidak berkemampuan. Selain itu, kerajaan BN Kedah dahulu amat prihatin kepada rakyat Kedah yang tidak memiliki rumah dan tidak lulus pinjaman bank. BN amat menitik beratkan dan prihatin terhadap nasib rakyat Kedah sehinggakan meluluskan dana yang banyak untuk kebajikan rakyatnya sendiri.

Tanpa terlalu memikirkan keuntungan (profit oriented), maka BN telah berkorban sejak sekian lama dan bersabar menunggu pemilik-pemilik perumahan rakyat ini untuk membayar hutang mereka. BN tidak lokek untuk memberikan kelonggaran kepada rakyat marhain tersebut kerana Kerajaan BN dahulu amat memahami masalah rakyatnya dan kadar kemampuan ekonomi mereka. Untuk pengetahuan YB-YB Pakatan Rakyat, perumahan rakyat marhain tersebut di diami oleh ramai rakyat Kedah yang berada dibawah paras kemiskinan ketika di zaman itu. Kebanyakkannya ditapis sebelum diberikan bantuan untuk menyewa beli rumah-rumah tersebut. Hanya yang layak sahaja yang akan diluluskan. Nyata sekali rumah-rumah tersebut dibina atas dasar ihsan, rasa tanggungjawab dan kebajikan dari Kerajaan BN.

Persoalannya, mengapa pula Kerajaan YB-YB Pakatan Rakyat tidak melihat tentang kebajikan rakyat ini? Malah YB-YB hanya melihat cara yang mudah untuk mendapatkan hutang lapuk yang dari mereka yang kurang berkemampuan dengan menyerahkan seliaan hutang tersebut kepada pihak bank. Sampai hatikah melihat rumah mereka-mereka yang hanya berpendapatan bawah RM500 itu disita dan dipalang pintunya oleh pihak bank. Saya faham bahawa mereka tidak membayar hutang, tapi tidak wujudkah mekanisma yang lebih mesra rakyat yang lebih molek digunakan? Apakah kerajaan YB-YB yang mendokong "Sejahtera Nikmat Untuk Semua" ini sudah ketandusan idea untuk menyejahteraankan kehidupan rakyat-rakyat marhain?

Tolonglah YB-YB "Sejahtera", saya mohon jasa baik dan budi bicara YB-YB semua agar mempertimbangkan nasib rakyat ini. Kasihanilah mereka. Bukankah Allah itu Maha Mengasihani dan amat menyukai hambaNya yang kasih mengasihani di antara hamba-hambanya?

Saya difahamkan bahawa ada diantara pemimpin Pakatan Rakyat, termasuklah tuan setiausaha politik MB yang menyatakan bahawa ada beberapa pemilik perumahan tersebut yang menerangkan kemelut perumahan rakyat marhain ini diblognya. Terima kasih atas penerangan tersebut walaupun ada kalanya kasar sedikit bahasanya. Bagi majoriti rakyat marhain, bukan astro mahupun renovate rumah yang menjadi persoalannya. Yang diminta untuk diberikan pertimbangan ialah golongan ibu tunggal, keluarga besar, golongan di bawah kemiskinan dan golongan yang pendapatan isi rumah di bawah RM750 sebulan.

Pada saya, YB-YB atau tuan setiausaha MB tersebut turunlah ke bawah. Lawati rumah-rumah tersebut dan buatlah bancian. Rundinglah dengan cara terbaik. Kepada yang memiliki astro dan renovate rumah mereka dan tidak membayar hutang rumah mereka, rundinglah dengan budi bicara yang sepatutnya. Dan kepada yang susah hidupnya sebagaimana yang saya katakan di atas, maka lunakkanlah bahasa ketika berunding, pertimbangkanlah sehalus-halusnya dan mintalah bayaran bulanan yang semampu-mampunya. Terangkan kepada mereka, bahawa hutang juga akan dihisab suatu hari kelak di padang mahsyar. Tentunya ada cara. Kerajaan BN sebelum ini mampu mencari mekanismanya, takkanlah Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat tidak mampu berunding dengan cara berkhikmah (win-win situation)? Bukankah Islam itu menganjurkan syura dan musyawarah untuk menyelesaikan masalah? Janganlah hanya ingat pada kantong Kerajaan Negeri Kedah yang kian kosong sahaja. Ada banyak lagi cara yang lebih baik dan menyejahterakan rakyat.

Akhir kata, saya ingin mengucapkan kepada YB Azizan "selamat merombak exco pentadbiran"nya. Khabarnya YB Azizan akan merombak exco-exconya pada 10hb. Mac 2010 ini. Sudah lebih 2 tahun pentadbiran YB. Tentunya exco-exco yang sedia ada tidak efisien dan inovatif, serta banyak pincang dan "main-main" dala pentadbiran. Lagi pula, dikhabarkan rakyat bahawa kerajaan Kedah lebih banyak "tidur" dari "kerja"nya. Sebab itulah exco-exconya digugur dan dirombak. Mungkin lebih tepat, saya boleh katakan bahawa pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat Kedah tidak mampu mentadbir jika dibandingkan dengan Kerajaan BN. Menang di Kedah pun tidak terjangka. Padanlah dengan jolokan "kerajaan bidan terjun"! Harap-harap, jangan menyusahkan rakyat Kedah, sudah..!


*Kredit utk Shahanim Md Yusoff

Thursday, March 4, 2010

Kemelut PKR: Biar rakyat yang tentukan...


Sana sini berbicara tentang PKR yang semakin kelam kabut tenggelam punca akibat ramai ahli dan pemimpinnya yang keluar parti. MyKMU.net telah mendedahkan bahawa sudah 3 orang Ahli Parlimen yang sudah keluar parti sejak 1 February 2010. Malah, myKMU.net juga menjangkakan bahawa 7 orang lagi Ahli Parlimen PKR yang akan menyusul keluar parti selepas ini. Saya sendiri tidak berani "meramal" masa depan. Namun pada fikiran saya, tidak mustahil perkara ini akan berlaku. Semuanya "rencana" dari Allah dan Allah lah yang Maha Mengetahui segalanya.

Kejadian keluar parti ini telah sedikit sebanyak memberikan kesan kepada senario politik negara. Dikala Anwar Ibrahim sedang menghadapi perbicaraan mahkamah berkenaan kes liwat kali keduanya, PKR terus bergolak. Mengapa ini berlaku? Bagi sesetengah penyokong Pakatan Rakyat, perkara ini adalah "ujian" Allah. Sesetengahnya pula menganggapnya sebagai "rahmat" kerana keluarnya "duri dalam daging" dari parti mereka. Sesetengahnya pula masih lagi "kebingungan" dengan kejadian ini. Malah, ada pula yang menyatakan bahawa semua ini adalah "kerja Najib & Rosmah"! Dikala "dewa" mereka sedang bergelut untuk mengelak "jalan menuju ke Sungai Buloh", macam-macam pula "petaka" yang berlaku. Biar apa pun reaksi dari penyokong Pakatan Rakyat, kehilangan ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin PKR mereka ini harus diterima dengan hati yang terbuka. Yang keluar, sudah pun keluar...

Bagi saya, saya sedikit pun tidak hairan mahupun peduli tentang perkara ini. Ini adalah kerana saya yakin bahawa UMNO tidak ada kena mengena dengan "petaka" yang melanda PKR. Saya tidak hairan kerana sejak penubuhan PKR lagi, saya melihat bahawa perjuangan PKR penuh dengan kepalsuan memperjuangkan Anwar Ibrahim yang kononnya di"konspirasi"kan Tun Dr. Mahathir. Perjuangan PKR adalah perjuangan peribadi Anwar sendiri dan Anwar menagih simpati dari rakyat dan rakan-rakannya yang berpengaruh untuk membela "dosa" yang pernah dilakukannya. Tidak lebih dari itu. Segala yang diucapkannya dalam ceramah dan pidato retoriknya di pentas-pentas politik selama ini, hanyalah "mainan kata orang politik" yang kecewa. Oleh itu, tidak ada sebab untuk saya menyokong PKR.

Bagi orang politik, PKR kononnya bagaikan jambatan di antara PAS dan DAP. Namun, "jambatan" itu hampir runtuh kini. Hampir runtuh akibat "perjuangan"nya yang rapuh dan tidak ikhlas untuk rakyat. DAP bermaharajalela "membunuh" perjuangan PAS dan PAS pula terpaksa "membisu" dek kerana campur tangan Anwar. Akibatnya, penyokong PAS "malu" dan memberontak dalam diam. Maka wujudlah kem Nik Aziz dan kem Hadi, walaupun mereka bermatian "menafikan"nya. Pandai juga "pak-pak lebai" PAS ini "menipu" ye? DAP pula makin "naik kepala". Kelakuan "ala-ala komunis" DAP yang menjelikkan ini juga telah membangkitkan kemarahan ramai melayu muslimin dan muslimat di dalam PKR. Maka lahirkan suara Zulkifli Noordin, Zahrain, Mohsin, dan ramai lagi. Maka habislah "suara-suara" ini dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin PKR. Tapi, ada juga yang tak sempat masuk "kandang" tertuduh, dan "lompat" jadi Bebas. Cuma Zulkifli saja yang masih "sabar". Mungkin "sabar" Zulkifli Noordin itu mampu berkompromi apabila Islam, Raja-Raja Melayu dan Bangsa Melayu dihina dan dipersendakan oleh DAP dan pemimpin-pemimpin kanan PKR. Apa boleh buat...? Lantak dia lah dengan pendiriannya...

Musykilnya, di mana peranan UMNO atau Najib & Rosmah sebagaimana yang di dakwa Syed Husin? Syed Husin kononnya "tahu" tentang "habuan" puluhan juta RM yang disediakan Najib & Rosmah! Dahsyat! Macam "nujum" pula layaknya. Apa buktinya? Atau sekadar satu lagi fitnah dari ribuan fitnah yang ditabur oleh pemimpin Pakatan Rakyat terhadap Najib dan Rosmah? Jika benar, sila buat laporan polis. Tak nak buat "suruhanjaya siasatan" lagi ke? Yang jahat semuanya UMNO, yang baik semuanya Pakatan Rakyat? Siapa yang ajar macam tu? Siapa Syed Husin untuk menghakimi jahat baik seseorang? Bagaimana pula Anwar di mata Syed Husin? Baik sangatkah "Pak Syeikh" tu?

"Ni Syed Husin ni..nak habaq kat hang...takdak masa la UMNO nak ambik tau pasai problem PKR...itu hangpa punya pasai la..buang karan la kami nak masuk "jarum"..kami tak macam Anwar yang dok beli "katak" suruh lompat masuk PKR...hang tak ingat "pancing" 16 September? Hang ni nama saja orang lama...otak tak buleh pakai...kira nak pakai tuduh hentam kromo saja...ingat la pasai dosa pahala sikit Syed Husin oiii...politik tu politik jugak...esok mati menjawab la kita dalam kuboq tu..." mungkin kata-kata sebeginilah yang layak untuk Syed Husin!

Apa pun, UMNO usahlah leka. Mungkin ini ketentuan Allah untuk memperlihatkan "keutuhan jambatan" yang bernama PKR. Masalah yang melanda PKR, biarlah PKR yang tanggung. Siapa yang nak keluar PKR, silakanlah. Kami bersyukur kepada Allah yang telah membuka pintu hati mereka untuk melihat dengan "mata akal dan hati" betapa teruknya dasar Pakatan Rakyat yang jelas menghina Islam, Raja-Raja Melayu, Bangsa Melayu dan rakyat Malaysia amnya. Hancur Malaysia kalau jatuh ke tangan mereka. UMNO harus mengorak langkah lebih jauh ke depan untuk menjamin masa depan negara dan rakyat Malaysia. Kita perkukuhkan Barisan Nasional. Biarlah rakyat menganggap kita "jahat", asalkan mereka tahu dan sedar suatu hari nanti bahawa UMNO dan Barisan Nasional sahajalah yang sentiasa memikirkan dan bertindak demi masa depan Malaysia dan rakyatnya. Allah lebih mengetahui tentang hakikat ini. InsyaAllah!

Wednesday, March 3, 2010

Zahid Hamidi: Ada Udang di Sebalik Batu?


Ketika saya dan rakan-rakan sedang memikirkan dan membuat perbandingan tentang hala tuju politik dan kementerian-kementerian kerajaan, kami secara langsung tertarik kepada sebuah kementerian yang penting dan amat popular iaitu Kementerian Pertahanan, yang diketuai oleh Dato' Seri Zahid Hamidi, merangkap Naib Presiden UMNO. Sememangnya Kementerian ini menimbulkan banyak konstroversi sejak Zahid Hamidi memegang portfolio tersebut. Mengapakah sebuah kementerian yang berprofil tinggi seperti ini penuh dengan konstroversi, sedangkan perkara ini jarang-jarang berlaku ketika Kementerian Pertahanan dibawah kepimpinan Menteri-Menteri sebelumnya? Apakah motif Zahid? Apakah beliau cuba mencari "publisiti"? Atau cuba mencari "salah" kementeriannya? Atau "ada udang di sebalik batu" yang seakan-akan bertujuan menuding jari kepada bekas Menteri Pertahanan sebelumnya?

Seorang rakan saya menyatakan isu yang pertama iaitu "isu injin kapal terbang yang hilang" dan telah mencetuskan konstroversi sebelum ini. Musykilnya, mengapakah AMK merupakan "pencetus" kepada isu ini? Mengapakah AMK yang pertama dapat menghidu perkara ini? Apa pula reaksi Zahid? Mengapa pula pada mulanya Zahid menerangkan bahawa injin yang hilang itu bernilai RM50 juta dan 19 hari kemudian membetulkan nilai injin tersebut dengan harga RM8.5 juta sehingga RM20 juta? Bukankah Zahid mempunyai siasatan dalaman yang mampu memberitahu nilai sebenar injin yang hilang itu? Jika tidak pun, mengapa Zahid boleh mengeluarkan kenyataan tanpa memikirkan sama ada fakta itu betul atau tidak? Apakah Zahid sebagai Menteri Pertahanan Malaysia tidak bercakap menggunakan fakta? Atau apakah Zahid seronok melihat Najib diburuk-burukkan di mata rakyat sebagai "bekas menteri pertahanan" sebelumnya?

Seorang lagi rakan saya mempersoalkan Zahid memberikan alasan kesilapan faktanya menilai harga terkini injin jet F5-E tersebut dengan nilai RM50 juta. Memanglah harga injin jet F5-E yang terkini berharga RM50 juta kerana injin tersebut telah di"up-graded" untuk memintas pesawat pejuang! Tapi, sebagai Menteri Pertahanan, takkanlah Zahid tak tahu bahawa injin dan pesawat itu dibeli pada 1972 iaitu lebih dari 30 tahun lepas dan hanya digunakan sebagai pesawat peninjau dan risikan maklumat? Lebih tepat lagi, pesawat F5-E 1972 tersebut hanya digunakan untuk "mengambil gambar" sahaja, berbanding F5-E milik Singapura yang di"up-graded" dengan peralatan canggih yang terkini untuk memintas pesawat pejuang! Mengapa Zahid merujuk kepada pesawat Singapura? Takkan sebagai Menteri Pertahanan, Zahid tidak pendapat laporan penuh sebelum membuat kenyataan? Atau Zahid "sengaja" bertindak demikian, bagaikan "ada udang disebalik batu"?

Kemudian, saya bertanya seorang rakan yang bekerja di Kementerian Pertahanan (Kementah). "Bro, apa cerita Zahid dedah rahsia ketenteraan bocor oleh perisik tentera?". Rakan saya tersengih. "Apa ke bangangnya si Zahid mendedahkan isu tu?". Jika difikirkan, apakah Zahid tahu tentang tugas seorang "atase ketenteraan" di sesebuah negara? "it's an open secret"! Malah US juga mengalami masalah sebegini dimana ramai CIA yang men"jual" maklumat kepada negara lain seperti Iran dan sebagainya. Perkara ini bukanlah perkara biasa, namun adalah "bodoh" untuk mendedahkan perkara kebocoran maklumat ini di khalayak ramai seperti di "perhimpunan bulanan". Perkara ini akan mendedahkan "kelemahan" risikan negara dan sepatutnya dibicarakan dalam keadaan tertutup, seterusnya mencari jalan untuk membendung perkara ini! Apakah motif Zahid kali ini? "Ada udang di sebalik batu" lagikah terhadap "bekas Menteri Pertahanan" terdahulu? Atau "sengaja" mempamerkan "kebodohannya" sebagai Menteri Pertahanan sekaligus memburukkan pihak kerajaan yang dipimpin oleh "mantan Menteri Pertahanan" sebelumnya?

Kemudian, isu MiG yang mahu di"lupus"kan. Zahid membuat kenyataan akhbar untuk melupuskan pesawat MiG dengan alasan "maintenance" yang tinggi dan kerosakan akibat landasan yang tidak rata. Apa punya kelakar punya "decision"! Pesawat MiG negara lain rosak disebabkan perang dan kegunaan ketenteraan, tapi Zahid dedahkan pesawat MiG Malaysia rosak pasal "landasan kepal terbang"! Bila ditanya apakah Najib maklum tentang perkara ini, Zahid selamba menjawab bahawa beliau akan dimaklumkan kemudian. Apa punya "statement" dari Menteri Pertahanan ni? Nak "attack" Najib terang-terang, tapi takut! Mangsanya ialah MiG yang masih boleh berkhidmat untuk negara. Ingat jet-jet tu berharga RM2.50 ke? Nasib baik Tun M bidas isu ini dan Najib menyatakan bahawa tiada rancangan pun untuk menamatkan khidmat MiG di Malaysia. "Lebih sudu dari kuah". Nak "tikam" boss nampak??? "Ada udang di sebalik batu" ke?

Suasana makin "panas" bila kami masuk ke isu "kerosakan kapal selam". Nampak sangat Zahid nak suruh rakyat marahkan "bekas Menteri Pertahanan". Kapal selam tu rosak ketika dalam "tempoh percubaan". Takkan itu pun Zahid tak faham dan tak reti nak "explain" pada rakyat? Zahid beri kenyataan mengesahkan kerosakan kapal selam, dah tentulah rakyat akan marah pada "bekas Menteri Pertahanan" yang buat "purchase". Harga ratusan juta, sekali rosak? Pasti rakyat "menuding jari" pada Najib! Padahal, kapal selam itu telah siap dan tengah dalam proses "pre-delivery inspection", yang mana lebih sesuai disebut sebagai "di dalam tempoh percubaan". Bagi kami, sebaiknya kapal selam itu di"inspect" oleh pakar-pakar QC sebelum habis tempoh "warranty". Kalau ada rosak kat mana-mana tempat, lebih elok! Yang pertamanya kita dapat "parts" baru! Yang keduanya, kita tahu "parts" mana yang rosak. Yang ketiganya, kita akan dapat kapal selam yang betul-betul boleh beroperasi, boleh tenggelam, boleh timbul, boleh itu, boleh ini. Kita akan dapat "detect" semua "defects" yang ada pada kapal selam tu. Semuanya "claim warranty", tak payah keluar satu sen pun! Mujurlah dapat "detect" awal, kalau habis "warranty" camana? Rugilah kerajaan! Yang si Zahid pula keluarkan "statement" kapal selam rosak tu apahal? Apa motif? Nak "spin" kepala rakyat la tu? Tak ubah macam perangai Anwar laaaa....

Pada akhir perbincangan kami, kami terpaksa mengambil keputusan untuk berhati-hati dengan Dato' Zahid Hamidi. Bukan kami tak suka atau benci, tapi nampaknya kami kenalah berhati-hati dengan "spesis yang suka tikam dari belakang" macam Anwar. Buruk padahnya. Silap-silap masuk penjara Sungai Buloh! Pada fikiran saya, saya terpaksa menulis perkara ini untuk mempersoalkan "apakah motif Zahid berkelakuan sebegini dan apakah "ada udang di sebalik batu?". Lagipun, ketika rakyat tahu tentang KJ dan agendanya, mengapa pula Zahid bermatian akan "melantik KJ jadi menteri jika Zahid jadi PM"? Apa motifnya? Siapa "mentor" Zahid dan KJ? Bukankah kerana "mentor" itu, Zahid letak jawatan Ketua Pemuda Malaysia, dan KJ hantar "passport by hand"!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!