Saturday, March 7, 2020

LANTIKAN POLITIK PH PERLU LETAK JAWATAN?


Sehari dua ni aku tengok ramai jugak yg usik orang2 politik PH yg dilantik ke jawatan2 utama GLC. Ada yg keluarkan senarai nama & GLC2 tu. Hmmm... ramai jugak ye. Chairman kat sana, Board kat sini, hmmmm.... Patut ke depa letak jawatan?

UMNO DI KEDAH & GERAKAN MEDIA SOSIAL..?


Aku dah nak tidur dah semalam. Tetiba seorang sahabat blogger dari KL call. Aikkk? Dah lebih 2 tahun tak contact, tiba2 call aku memalam buta.. aku ingat ada emergency ke apa, rupanya saja call bertanya khabar "mencungkil cerita"....heh!

Dari full bar, sampai aku kena connect kat charger. Panas jadinya handphone buruk aku, dah la bateri cepat kong. Seronok pulak sembang dgn kawan aku ni.. maklum laa.. dah lama tak contact. So macam2 cerita keluar... 

Actually, kawan aku ni call just nak tahu apa perkembangan penggiat media sosial pro UMNO kat Kedah ni. Dia pun dulu terlibat gak bantu gerakan media sosial kat Kedah ni secara tak langsung masa 2012-2013. Tu yg dia kenal dgn player2 lama tu.. dgn player2 baru pun dia kenal gak..heheee..

Sebenarnya aku bukan tahu sgt pun tentang UMNO di Kedah or sebarang gerakan media sosial di sini. Dah agak lama aku bagai "tersekat". Tapi dah member aku tu nak tahu sangat, aku cerita je la apa sikit.. 

Memang betul ada di kalangan kami yg terlibat sbg jentera media sosial pro-UMNO di Kedah masa menang 2013 dulu. Tapi tu cerita lama... 

Basically, UMNO Kedah & gerakan media sosialnya dah mantap dah sekarang ni. Kita kena faham. UMNO di Kedah ni memang ada jentera rasminya sendiri, sama ada di peringkat negeri mahupun bahagian. Jadi, depa gunakan la jentera rasmi parti yg ada utk teruskan perjuangan...

Lagi pun, UMNO di Kedah ni pun ada player2 rasmi baharu yg bagus & mantap. Walau tak ramai & bertindak sbg media rasmi, they definitely done very well. Banyak program yg dibuat & beri kesan yg baik kpd UMNO di Kedah...

Walaupun depa tak ajak kami join program2 yg dianjur, kami tengok apa yg dibuat tu memang bagus & tak perlu la kami campur tangan. Ikhlas, memang bagus. Impaknya besar & mampu bantu menangkan BN & MN di Kedah jika diteruskan secara konsisten...

"So kau & kawan2 kita yg lain macamana?" member aku tanya...

Eh.. kami okay je bro... 

Actually, memang kami semua buat hal sendiri sekarang ni. Ada yg balik kampung menoreh getah, buat kerja kampung. Ada jugak yg ke tumpang ke laut jadi nelayan kejap utk cari modal amik lesen lori. Ada yang bawa grab, ada yg berniaga pasar malam, ada yg bisnes online, & buat mcm2 kerja yg kami mampu. 

Ramai yg aku lost contact. Yg aku kenal pun sengaja "simpan kuku", mungkin malas nak amik tahu pasal politik dah... 

Ya. Ramai yg buat kerja sendiri. Nak merengek mengeluh kat media sosial bini nak beranak takde duit, takde pulak aku dengar depa begitu. 

Yg aku nampak, bila Kjaan PH kat federal ni jatuh, depa nampak semangat sikit utk sambung perjuangan politik kat media sosial... 

Tu ke kot. Yg lain aku malas nak cerita. Kang ada org cakap "mengemis simpati" pulakkk.. 

Dah la.. aku nak pi sidai baju ni... heh!

Friday, March 6, 2020

CERITA SEMALAM & PAGI NI...


Adoiii...! Malam tadi ada budak tanya aku soalan yg buat aku sengih sampai pagi ni. Nak salahkan dia pun tak boleh. Budak lagi, baru umoq 19, baru belajaq politik. Dia tanya aku, "Bang...antara UMNO dgn DAP, mana lebih baguih utk kita orang Islam?".. Then dia sambung lagi tanya...

Thursday, March 5, 2020

DAH ADA PN, APA CERITA MN?


Ada yg mintak aku ulas pasal rumors siapa bakal2 menteri kabinet negara. Eh! Hak untuk lantik kabinet ni adalah hak mutlak PM. So terpulang la TS Muhyiddin nak lantik siapa yg beliau suka. Apahal pulak aku nak ulas rumors tu..?

MANDAT..??? PAK LEMAN KATA "TOBAT LAHOM LAAA...!!!"

Wednesday, March 4, 2020

PERSEPSI TERHADAP KU NAN...

DIA UNTUNGKAN POLITIK MELAYU ISLAM, TAPI TETAP DI HINA?

PELUANG KEDAH DAPAT KERAJAAN NEGERI 100% MELAYU MUSLIM?

MANDAT RAKYAT KEDAH? HAHAHAHAHAAA.... SO FUNNY!


Khabarnya MB Kedah kita baru je kembali ke Kedah dari ibu negara. Mungkin dia sibuk sikit di sana menguruskan parti & politiknya yg genting. Biasalah... dah selalu dah. Biasa sangat dengar keluhan rakyat Kedah tentang MB "ghaib" dari tugas pentadbirannya di sini. Maafkanlah dia.. dia super busy! 

Tapi khabarnya pada 6 Mac ni MB kita akan sertai "Jelajah MANDAT Rakyat". Ungkapan "MANDAT RAKYAT"... hmmm... jom kita ulas sikit that so called "mandat rakyat" ni...

Tuesday, March 3, 2020

13 ADUN PH KEDAH VS YB "BELIAU"....


Aku sengih lagi. Tersengih memikirkan orang Kedah yang membandingkan YB "Beliau" dgn 13 Adun PH beragama Islam berbangsa Melayu di Kedah ni. Aku geleng kepala beberapa kali, lalu aku tersengih lagi...

Aku rasa tak perlu diperkenalkan lagi Adun dari Melaka ni. Memang cukup teruk dihentam kiri & kanan. Popular atau tidak YB ni, ramai yang lebih mengenalinya sebagai "YB Beliau" berbanding nama, Norhizam...

MOHON DOAKAN 13 ADUN PH MELAYU ISLAM DI KEDAH...


Selepas Johor, media melaporkan Kjaan PH Melaka pula tumbang semalam. Maka makin kuatlah semangat org Kedah serata-ratanya utk melihat PH juga tumbang di negeri Kedah...

Aku cadangkan, mula2 kita kenali dulu wajah2 semua Adun PH Kedah beragama Islam & berbangsa Melayu seperti di bawah...

Monday, March 2, 2020

DIA NAJIB RAZAK...


Dia tidak seperti pemimpin lain. Dia tidak lari ke luar negara seperti Thaksin atau Marcos yg mencari suaka walau berdepan pelbagai tuduhan bermotif "pembunuhan karektor & karier". Dia selamba serahkan segala passport & dokumen perjalanan apabila diminta...

Dia tidak lari masuk ke premis kedutaan asing, apatah lagi Kedutaan Turki sebagaimana pesaingnya. Beliau tidak gentar berdepan tuduhan musuh2 politiknya yg jelas beremosi melepas dendam sejurus beliau hilang jawatan Perdana Menteri...

Aku Mohon Jangan Kutuk Hentam Mukhriz...


Aku rasa belum terlambat utk aku ucap tahniah kpd MB Kedah, DS Mukhriz Tun Mahathir yg baru dapat menantu baru2 ni. Tahniah bro! Semoga menantu bro dapat membimbing anak bro ke syurga Allah nanti, aminnnn... 

Ya. Ya.. Aku faham. Ramai orang Kedah nak tukar Kerajaan Negeri. Ramai yg teruja nak Muafakat Nasional mentadbir Kedah. Mungkin itulah tempias daripada apa yang berlaku di peringkat Kerajaan Pusat...

Tapi aku memohon hangpa jangan la marah2 atau hina Mukhriz. Hangpa jangan la dok hentam dia sangat. Jangan la buat macam tu bro...

Aku Hilang?


Ada sahabat ni jumpa aku malam tadi. Dia dok KL nun. Sebelum balik KL, kami jumpa sat mengeteh kat gerai tepi jalan. Dah lama dia tak balik Kedah, so macam2 gak la kami borak, especially perkembangan politik semasa...

Dia tanya aku, setahun lebih hang "hilang", tapi lepas PH jatuh, hang tiba2 muncul balik. Pasai pa hang hilang? Blog tak aktif, FB hang pun dah takdak dah? Hang dah tak aktif politik ka?

Sunday, March 1, 2020

Kjaan Baru Di Kedah? Boleh, Tapi Sukar...


Aku faham, ramai di kalangan org Kedah yg tak sabar nak tengok MN membentuk Kjaan Negeri menggantikan Kjaan PH + PPBM. Mungkin semangat tu timbul akibat tempias pembentukan Kjaan Pusat yang terbentuk bersama di antara PPBM, MN, GPS dan gabungan baru...

Kerajaan PH Dijangka Kekal Di Kedah...


Assalamualaikum wbt & salam sejahtera...

Dah lama aku tak update blog. Tapi ntah kenapa hari ni rasa nak tulis sikit. Tak kisah la ada yg nak baca atau tidak. Aku hanya penulis picisan yg sekadar menulis untuk sebuah perjuangan...

Pagi ni TS Muhyiddin angkat sumpah, rasmi sebagai PM ke-8. Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa & Dia akan beri kuasa kepada siapa yg Dia mahu. Malah Dia akan tarik balik kuasa dari siapa saja yg Dia mahu. Tahniah aku ucapkan kpd TS Muhyiddin...

Ada kawan2 tanya aku, bagaimana keadaan di Kedah? Akan bertukar tampuk Kerajaan?

Pada hemat aku, walaupun khabarnya kepimpinan PH & PPBM Kedah akan bertemu TS Muhyiddin hari ni, aku rasa Kerajaan PH di Kedah akan kekal, tak bertukar kot... 

Bila Kak Su Bersuara... Heh!