Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Wednesday, September 5, 2018

KETUANAN MELAYU: ORANG MELAYU KENA JADI "TUAN" KEPADA ORANG BUKAN MELAYU?


Saya ketawa besar apabila seorang pemimpin PH veteran membuat tafsiran melucukan mengenai konsep "Ketuanan Melayu" dalam satu majlis yang dihadiri oleh ramai usahawan Melayu dan Bumiputera.

Dia dalam ucapannya di depan majoriti orang Melayu itu mengatakan konon orang Melayu perlu menjadi tuan kepada orang bukan Melayu maka barulah ia boleh dianggap sebagai "Ketuanan Melayu".

"Apa erti ketuanan Melayu kalau Melayu menjadi pemandu dan yang duduk di belakang adalah orang bukan Melayu?", katanya memetik laporan media arus perdana.

Saya tidak pasti sama ada beliau benar-benar tidak tahu atau sengaja mahu memperbodoh-bodohkan orang Melayu di depannya. Namun tafsiran itu betul-betul membuat saya ketawa dan ketawa lagi bila mengulang baca kenyataan tersebut.

Apakah sebenarnya konsep "Ketuanan Melayu" itu? Adakah orang Melayu perlu jadi "tuan" dan orang bukan Melayu pula menjadi "kuli"nya, maka barulah ia layak dikatakan tepat dengan konsep "Ketuanan Melayu"?

Rizal Yaakop (2011) menjelaskan bahawa "Ketuanan Melayu adalah ‘anti-tesis’ kepada Malaysian Malaysia. Ia menekankan tentang kedudukan orang Melayu dalam lingkungan politik yang perlu diperkuatkan untuk menghadapi ketidakseimbangan ekonomi dalam hubungannya dengan masyarakat bukan Melayu, terutamanya orang Cina yang pada umumnya dianggap oleh masyarakat Melayu sebagai rakus dan tidak sensitif kepada budaya mereka." 


Kajian akademik ini menyebut bahawa konsep "Ketuanan Melayu" itu merupakan lawan bagi konsep "Malaysian Malaysia" yang dibawa DAP. Beliau menyatakan bahawa konsep yang dipelopori oleh Lee Kuan Yew dan diwarisi oleh DAP ini menekankan kesamarataan hak di kalangan kaum di dalam sebuah negara masyarakat majmuk menerusi strategi politik dan percaturan ekonomi, (Rizal Yaakop, 2011).

Beliau juga menjelaskan bahawa konsep "Malaysian Malaysia" itulah yang ditentang hebat oleh para pemimpin UMNO "cenderung untuk menegaskan pemilikan Melayu terhadap negara, pembaikan sosioekonomi orang Melayu dan hak keistemewaan untuk orang Melayu - semuanya boleh dirangkum dalam konsep Ketuanan Melayu, atau hegemoni Melayu di negara ini", (Rizal Yaakop, 2011).

Saya berpandangan bahawa jurnal ilmiah yang menjelaskan tentang pengertian sebenar istilah "Ketuanan Melayu" itu ketara tidak menyebut sebarang kaitan kononnya "orang Melayu perlu jadi tuan kepada orang bukan Melayu". 

Jelas juga bahawa "ketuanan" yang diungkapkan itu bukanlah dari erti kata "tuan" yang sebenar sebagaimana yang disebut oleh pemimpin PH veteran tersebut. Sebaliknya, ia lebih menjurus kepada hegemoni "pemilikan Melayu terhadap negara,pembaikan sosioekonomi orang Melayu dan hak keistemewaan untuk orang Melayu".

Konsep "Ketuanan Melayu" itulah yang menjadi sasaran propaganda ideologi DAP. Apa yang mereka buat? Rakyat Malaysia dimomokkan dengan hujah dan ideologi untuk membenci konsep "Ketuanan Melayu" dan meliberalisasikan ideologi ini kononnya berdiri atas asas perkauman dan ketidakadilan.

Sesiapa saja yang mempertahankan konsep "Ketuanan Melayu" akan mereka label sebagai "rasis". Mereka hasut pula orang bukan Melayu supaya membenci mereka yang mempertahankan konsep ini dan meracun fikiran segelintir orang Melayu yang berfahaman liberal supaya bersetuju dengan "kesamarataan hak".

Kenapa mereka buat begitu? Saya yakin bahawa itu merupakan strategi DAP untuk memenangkan "Malaysian Malaysia" secara halus tanpa disedari. Dan hari ini, kita boleh melihat mereka sedang meraikan kejayaan apabila ramai pemimpin kita yang takut untuk bercakap soal "Ketuanan Melayu". Menyedihkan, bukan?

Faham? Maka sebab itulah saya ketawa besar bila mendengar "retorik politik" dalam ucapan pemimpin veteran PH itu. Sama ada dia benar-benar tak tahu, atau dia sengaja mahu bodoh-bodohkan orang Melayu di depannya, saya tidak pasti.

Tapi dari sudut pandang saya, tidak wajarlah dia sebagai orang politik yang berpengaruh dan menjadi sanjungan, memomok-momokkan suatu yang tidak betul dan "poyo" seperti itu. Orang Melayu sekarang bukan lagi mudah dia perbodoh-bodohkan seperti dahulu...


Walau bagaimanapun, saya menyarankan supaya beliau kurang-kurangkan atau lebih baik berhentilah terus daripada mengabdikan diri dalam politik yang penuh kepuraan. Sampai bila mahu "bertuhankan politik"? 

Sebagai seorang yang seusia anaknya, saya dengan rendah hati memohon agar beliau kembalilah ke tikar sejadah daripada terus memesongkan diri daripada matlamat akhirat. Kita saudara seagama dan saya hormat kepada warga emas sepertinya. 

Walaupun saya yakin nasihat penuh kasih sayang ini akan dibakul sampahkan saja, namun sekurang-kurangnya saya sudah melunaskan tanggungjawab kecil saya, bukan? Maafkan saya jika terkasar bahasa atau menyinggung jiwa, wallahua'alam...

Tuesday, September 4, 2018

EKONOMI MELAYU: SUDAH-SUDAHLAH JUAL RETORIK POLITIK...


Saya ada terbaca keluhan seorang penulis blog veteran yang berdekad-dekad mendengar "rintihan" seorang pemimpin PH yang kononnya berjuang supaya bangsa Melayu Bumiputera di negara kita supaya tidak hanya berdoa, namun berusaha gigih untuk berjaya.

Saya yakin, blogger veteran itu mengulas mengenai Kongres Ekonomi Bumiputera dan Negara yang berlangsung baru-baru ini. "Bodekan" beliau itu amat lunak dibaca ekoran bahasa retorik dari seorang penulis politik berpengalaman, seolah pemimpin itulah "dewa penyelamat orang Melayu"...


Sebagai seorang yang dewasa, mengenal politik dan pernah duduk bersebelahan semeja dengan pemimpin idola berkenaan, saya juga sama dengannya. Berdekad-dekad mendengar kata-kata retorik pemimpin yang kononnya mengeluh kerana "gagal" mengubah sikap orang Melayu untuk berjaya meningkatkan tahap sosioekonomi mereka.

Pada pandangan saya, kegagalan pemimpin itu merubah bangsa Melayu mungkin disebabkan dia sendiri gagal mendidik keluarganya untuk menjadi Melayu sejati. Semua kita maklum bahawa Islam menegaskan bahawa pendidikan itu bermula dari rumah, bukan?

Seorang bayi yang baru lahir itu dicorakkan oleh kedua ibu bapanya. Bagaikan kain putih, anak itu dicorakkan ibu dan bapanya sama ada menjadi seorang Islam, Majusi mahupun Nasrani. Mereka juga bertanggungjawab untuk mendidik anak itu untuk menjadi Melayu sejati, Melayu liberal atau bukan Melayu.

Bagaimana pemimpin itu mahu berjaya mendidik jutaan anak bangsanya jika dia sendiri gagal mendidik anak-anaknya? Sebagai contoh, anak sulungnya begitu terkenal dengan ideologi liberal yang menyokong LGBT dan liberalisasi Islam. Malah isterinya sendiri pun dilarang bertudung menutup aurat?


Pada saya, mungkin kerana kegagalan itulah juga menjadikan dia gagal mendidik bangsa Melayu yang sejati. Mereka mungkin diberi didikan dan peluang pendidikan hingga ke luar negara, namun pulang ke tanah air dan memperjuangkan fahaman yang diterapkan orientalis barat? 

Contohnya memperjuangkan kesamarataan hak wanita supaya sama dengan lelaki. Ideologi yang diperjuangkan ini adalah salah kerana Islam meletakkan martabat wanita itu paling tinggi di atas, manakala lelaki pula sebagai pemimpin atau khalifah. Apakah mereka ini pengikut Amina Wadud versi Malaysia?

Sebenarnya saya sendiri sudah muak dengan kata-kata retorik pemimpin yang didewakan blogger tersebut. Dia suruh orang Melayu berusaha tanpa mengharapkan "tongkat" daripada Kerajaan, tapi anak-anaknya diberikan "tongkat sakti" hingga mampu hidup luar biasa mewah! 

Biar bersusah payah mencari rezeki, asalkan halal dan diberkati Allah...
Konon anaknya hebat berusaha dalam dunia perniagaan? Kita tidak cemburu dengan rezeki yang diberi kepada anak-anaknya. Tapi tidakkah kekayaan itu diperoleh daripada kedudukan politik, kuasa dan pengaruh yang dimiliki ayah mereka? Biarlah... jawablah nanti di depan Allah SWT.

Cukuplah. Jangan lagi momokkan rakyat dengan retorik politik sebegitu. Dalam kongres ekonomi itu terang-terang disebut beberapa kes "Ali Baba" yang dilakukan oleh kontraktor Bumiputera yang mengkayakan sub-kontraktor bukan bumiputera, sekali gus menggagalkan dasar kerajaan untuk memperkasa ekonomi Melayu. 

Jika mahu hentam kontraktor Melayu, cakap sajalah terus terang. Jangan dibabitkan ramai lagi bangsa Melayu yang bukan kontraktor. Kontraktor Bumiputera terbabit memang layak dimarah pun. Kerana merekalah maka ramai kontraktor Melayu kecil yang tidak diberi peluang menikmati kontrak-kontrak kerajaan selama ini...

Kebanyakan generasi sebaya saya hidup membesar di zaman pemimpin itu mula berkuasa. Siapa di kalangan kami yang belajar sejarah politik negara, perbandingan di antara zaman, corak politik dan dasar-dasar yang diperkenalkan, maka mereka akan mudah dapat membaca sejak bila rasuah, skandal dan penyelewengan bermula di negara ini.

Dia mungkin menyebut dalam banyak ucapannya tentang salah laku rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa dan sebagainya. Tapi kenapa semua itu berlaku di depan matanya? Dan selaku pemimpin yang berkuasa ketika itu, kenapa dia tidak hentikan semua itu daripada berlaku?

Contohnya, ramai yang tahu tentang bagaimana bekas Timbalannya mendapatkan kerusi Timbalan tersebut. Malah ada yang mengaku menerima "pink form" ketika itu. Kenapa hanya selepas Timbalannya mahu mencabar kerusi yang dia duduk maka baru dia bertindak memecat? Selama lelaki berkenaan berada di sampingnya dulu, kenapa dia tidak endahkan laporan yang dikemukakan?

Sepanjang saya meneliti dan menganalisis pentas politik negara di bangku universiti dulu, saya banyak bercampur dengan ramai ahli politik, sama ada BN, PAS mahupun PH. Malah ramai juga yang PH sekarang pernah menjadi rakan saya. Saya tidaklah rapat, tapi saya cukup kenal bila mereka menjual "retorik politik".


Sebagai contoh, jika Pak Abu seorang ahli politik dan dia menggesa rakyat supaya jangan menipu, maka Pak Abu mungkin sedang atau sudah menipu sesuatu. Untuk menyembunyikan penipuannya, maka dia jual "retorik" supaya rakyat tolak pemimpin yang menipu. 

Harapan Pak Abu, jika ada yang menuduhnya menipu, maka rakyat tidak akan percaya. Takkanlah orang yang suruh orang tolak penipu akan menipu rakyat pula, bukan? Itu contoh sahaja. Siapa yang makan cabai, maka dia la yang rasa pedas, kan "Simpang Renggam", kan?

Saranan saya, di zaman politik serba tak menentu ini, saya mohon semua berhati-hati, khususnya bangsa Melayu Bumiputera. Kita perlu perteguhkan jatidiri kita sendiri dan kaji apakah yang dimaksudkan dengan kontrak sosial. 

Kita perlu selami kenapa lagenda 4 unsur tradisi itu dijadikan syarat utama dalam pembentukan Perlembagaan Malaysia. Kenapa? Kerana saya yakin bahawa itulah yang sedang dan akan diliberalisasikan secara halus perlahan-lahan oleh pihak-pihak tertentu kini berkuasa.

Ingatlah bahawa bumi bertuah ini suatu masa dahulu bernama Persekutuan Tanah Melayu dan perlembagaan yang terbentuk itu mengandungi jaminan hak kita. Ianya bukan "tongkat" yang boleh dibuang, sebaliknya hak, kedudukan dan keistimewaan yang tidak boleh dipertikaikan selamanya. Titik!

Monday, September 3, 2018

TANGGUH HOSPITAL PENDANG: FAKTA DI SEBALIK CERITA..?


Sebenarnya saya agak "cemuih" nak berbicara tentang soal "Hospital Pendang". Saya tak pasti kenapa dan di mana silapnya sampai susah sangat orang Pendang nak dapat hospital di daerah sendiri.... Tapi memandangkan nampak macam ada yang tak betul tentang projek ni, maka saya rasa terpanggil untuk menulis....

Jika dikaji tentang kronologi isu Hospital Pendang ni, isu ni timbul selepas mantan Presiden PAS, Allahyarham Ust Fadzil Noor, meninggal dunia pada 2002. Masa tu, berlaku 2 PRK di Kedah membabitkan Parlimen Pendang dan Dun Anak Bukit yang keduanya disandang arwah...

Masa PRK Pendang tu, Datuk Othman Abdul lawan Dr Hayati. Masa kempen tu la PM ke-4 janji nak bina Hospital Pendang dan Exit PLUS Highway Pendang jika BN menang. Sebenarnya, perancangan nak buat hospital tu dah lama dah. Pengambilan tanah pun dah buat sebelum PM ke-4 umum...

Tapi lepas BN menang di Pendang (tapi kalah di Dun Anak Bukit), hanya Exit PLUS Highway yang turun ikut Kobah tu saja yang dibina. Projek tu hanya dimasukkan dalam RMK ke-10. Tapi Hospital Pendang tu tak dibina pun sampai la PM ke-4 tak jadi PM dah... Ditangguh katanya....

Bila PM ke-5 naik, masih juga tak dibina dan ditangguh. Taktau la kenapa. Mungkin sebab masa PRU 2004 tu BN kalah kepada PAS di Parlimen Pendang. Maka makin "senyap" la projek tu walaupun pengambilan tanah dah dibuat.

Untuk rekod, bila pengambilan tanah dah dibuat tapi projek tak jalan-jalan, maka terpaksa la dinaikkan papan tanda menunjukkan tanah tu dah digazetkan sebagai tapak projek hospital milik KKM. Jadi, takdak la orang nak pi teroka dan mohon geran TOL pulak kat tanah tu...


Bila bertukar PM ke-6 pada 2009, maka pemimpin UMNO/BN kat Kedah, terutama dari Pendang, pun terus mintak dan mintak dan mintak supaya projek Hospital Pendang tu diteruskan. 

Bukan apa, janji tu dah satu hal, tapi nak mengadap orang kampung yang dok bertanya mana dia hospital yang dijanjikan sejak 2002 tu yang haru biru tu. PAS pun dok tanya janji 2002 tu. Jangan kata depa, kalau saya jadi pemimpin politik UMNO di Pendang pun saya pening nak jawab...

Tapi hasilnya, PM ke-6 umum semula projek Hospital Pendang tu dalam RMK ke-11 (2015-2020)  pada hujung tahun 2014 masa bentang Bajet 2015. Masa tu yang diumum hanyalah bina hospital daerah biasa macam di Yan, Kulim dan daerah luar bandar lain.

Jika dirujuk pada posting Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Dato' Dr Norhizan Ismail, beliau merupakan antara yang bertanggungjawab meminta supaya Hospital Pendang ni dinaiktaraf kepada Hospital Daerah Pakar Minor sejak projek tu diumum semula. Tak silap saya, Dr Norhizan mula bertugas sebagai Pengarah JKN pada 2014 merujuk pada perutusan rasminya bertarikh 29 April 2014.

Tak tahulah camana depa pujuk, akhirnya PM ke-6 setuju naik taraf projek Hospital Pendang tu kepada Hospital Pendang Berpakar Minor. Bila dah dinaiktaraf, maka dah tentu la kena buat kira-kira semula bajet peruntukan nak buat hospital berpakar tu.


Specification dah upgrade, maka dah tentu la bajet kena naik, pelan struktur, pelan architecture, pelan teknikal dan segala mak nenek tu kena tukar. So kena tangguh sat pasai jabatan-jabatan dan agensi-agensi terlibat ni nak kena kaji semula semua pelan...

Lepas semua selesai, maka projek tu pun telah ditender pada 22 Disember 2017 dan projek tu dijangka bermula pada 7 Mei 2018, memakan masa 2 tahun 6 bulan. Maksudnya, jika berjalan sebagaimana yang dirancang, maka tahun 2021 ni maka siap la hospital tu sepenuhnya...

Tapi bila MB Kedah baru ni kata projek Hospital Pendang Berpakar Minor tu ditangguh atas arahan Kerajaan Pusat, maka saya rasa pelik pulak. 

Bukan apa... Hari tu masa kat dalam sidang Dun, Kak Su ada tanya pasai Hospital Pendang tu sama ada akan diteruskan atau tidak. Sebabnya, Menteri Kesihatan, Dr Dzulkifli Ahmad kata ada projek-projek "sakit" yang akan dibatalkan.

Exco Kesihatan, Dr Ismail Salleh jawab, projek hospital tu akan diteruskan seperti biasa. Cuma ada sikit problem teknikal dan tangguh sat saja. So, legalah bila Kerajaan Negeri kata lagu tu. Tapi tiba-tiba pulak Mukhriz kata MPFN suruh tangguh dengan alasan progres "kurang daripada 15 peratus dihentikan sementara waktu."

Dalam kenyataan Mukhriz tu, dia ada sebut tentang "Pekeliling Kerajaan". Saya tak pasti, adakah Mukhriz merujuk Pekeliling Kerajaan tu kepada pekeliling bertarikh 29 Jun 2018, S/K.Kew/PK/MOF/D/00 JLD.10 SK.6 (14)..? Siapa keluarkan Pekeliling tu? Kementerian Kewangan?


Jika Mukhriz rujuk pada Pekeliling Kerajaan yang dikeluarkan pada 29 Jun 2018 tu, kenapa Kerajaan Negeri jawab dalam sidang Dun pada 15 Ogos tu "akan diteruskan"? Kenapa tak beritahu saja dalam Dewan tu projek tu ditangguh buat sementara waktu atas arahan Pekeliling Kerajaan tu?

Saya tak pasti di mana silapnya. Adakah Exco Kerajaan Negeri tak buat homework sebelum masuk sidang Dun? Soalan diberi kira-kira 2 minggu sebelum Sidang Dewan bermula, tak cukup masa lagikah untuk cari jawapan rasmi yang tepat? Atau sengaja nak "sedapkan hati" orang Kedah dan Pendang? Atau sengaja bagi jawapan tak betul dalam Dun?

Saya menghargai komitmen MB yang akan minta projek Hospital Pendang tu disegerakan. Tapi jika MoF yang keluarkan pekeliling tu, maka dia kena deal dengan Menteri MoF dulu, bukan PM. Dia perlu mengadap Guan Eng dulu, bukan ayahandanya. Mukhriz mampu "makan" Guan Eng?

Kenapa Pekeliling dari MoF keluar pada 29 Jun 2018, tapi hujung Ogos 2018 baru nak keluar kennyataan menjelaskan kedudukan sebenar? Sebab nak bagi cantik rekod jawapan dalam Dewan Undangan Negeri? Salah ke tak salah tindakan macam tu. Saya tanya sebab saya bukan ahli dewan dan tak berapa tahu sangat la tentang peraturan dewan...

Setahu saya, pekeliling tu turut diberikan "Salinan Kepada" (S.K) kepada KSU-KSU Kementerian, termasuk KSU Kementerian Kerja Raya, Dato' Sri Zohari Haji Akob. Dr Norhizan kata, projek Hospital Pendang ni di bawah agensi pelaksana: Cawangan Kerja Kesihatan (CKK) JKR KL.


Jadi, takde ke inisiatif daripada Exco Kerajaan Negeri Kedah tu nak cari dan dapatkan maklumat dari Kementerian Kerja Raya? Tak pun, mungkin boleh minta maklumat daripada KSU Kementerian Kesihatan, Dato' Seri Chen Chow Min. Dia pun dapat pekeliling kerajaan tu...

Sepatutnya Kerajaan Negeri dapat "alert" lebih awal tentang penangguhan projek Hospital Pendang ni. Akhir Jun 2018 dikeluarkan, maka awal Julai tu dah boleh dah negotiate dengan MoF untuk teruskan projek Hospital Pendang tu. Jika kena dengan caranya, boleh je diteruskan macam biasa, tak payah dah ditangguh-tangguh lagi.. kesian kat orang Pendang bro...

Seperkara lagi, sebelum Mukhriz nak pi nego, konon nak "perjuang Hospital Pendang" tu, rasanya teliti dulu "Kategori Projek Mengikut Keutamaan". Ada 3 kategori iaitu "A: Kritikal", "B: Sederhana Kritikal" dan "C: Tidak Kritikal".

Bukan apa. Saya risau jika MoF masukkan projek Hospital Pendang tu dalam kategori C. Jika masuk kategori C, maka jenuh orang Pendang tunggu pulak Hospital Pendang tu. Cuba explain kat depa justifikasi sebenar projek tu tak dapat ikut progres 15%. Bukan sengaja pun, tangguh sat saja macam Dr Ismail Salleh kata tu... 

Akhir kata, satu soalan daripada saya, "awat teruk sangat Exco Kerajaan Negeri, bro?" Bukan apa, Exco-Exco PAS dulu memang la tak berapa nak reti sebab depa takdak pengalaman. Tapi masa Sidang Dun pertama dulu kira okay la walau depa dok kena gelak dengan geng KCS time tu...

Tapi Exco-Exco kali ni lagi teruk bro! Serius. Bukan la nak downgrade semua current Exco tu. Tapi sampai easy and direct questions pun tak dapat dijawab dalam Dewan, susah la bro nanti. Boleh pulak buat muka sekupang kata "nanti saya bagi jawapan secara bertulis". Tanya total amount last year je kottt... heh!

So tentang Hospital Pendang ni saya ucap "good luck", ye bro. Malu la bila Ketua Bahagian "Bunga" kat Pendang tu dok hentam pasai isu Hospital Pendang, tiba-tiba pulak jadi spoil macam ni bila bro dapat kuasa. Bagi pulak jawapan tak betoi.. hadoiii.. Malu wooo..!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!