Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Wednesday, May 9, 2018

#PRU14: MAKLUMAT TERKINI DI KEDAH...


Jam 8 pagi ini, maka bermulalah proses pengundian. InsyaAllah, saya pun akan mengundi jugak, sama seperti kawan-kawan saya yang lain. Saya undi parti mana? Undi memang rahsia. Tapi, dah tentulah saya undi BN...

Saya tahu, ada kawan saya yang akan undi PAS. Ramai kawan saya yang tegar PAS walaupun kami berkawan baik. Tapi yang pasti, tak ramai kawan saya yang undi PKR atau parti yang bertanding atas tiket PKR. Saudara mara dan kawan-kawan saya yang atas pagar pun takkan undi PKR...itu pasti.

Saya tak tahu kenapa. Ada yang jugak yang tak puas hati kat BN, tapi depa tetap akan undi BN kali ni. Ada yang sebelum ni undi PAS, tapi sebab takmau Pakatan menang, depa sanggup undi BN. Maklum la.. kawasan depa PAS tak berapa kuat.. heh!

Kita lahir dan hidup di sebuah negara yang mengamalkan prinsip demokrasi. Kalau demokrasi dah mati, maka dah tentu PRU ni Pakatan boikot, takmau bertanding. Peliknya, depa jugak yang kata konon demokrasi dah mati kat Malaysia, kan? Heh!

Di peringkat federal, saya jangka BN takdak masalah untuk kuasai majoriti kerusi Parlimen. InsyaAllah, esok lepas SPR umum, maka bolehlah BN terus mentadbir negara. Berdasarkan apa dan sumber mana jangkaan saya? Itu tak perlu tanya... Heh!

Di peringkat negeri Kedah, yang ni agak susah sikit nak jangka. Tapi insyaAllah, saya akan cuba update berdasarkan maklumat terkini. Tapi insyaAllah, BN akan menang di Kedah...

Jadi, saya harap supaya semua bertenang. Nilai secara rasional dan fikir dengan waras, bukan emosi. Lepas buat pertimbangan sewajarnya, undilah parti yang difikirkan terbaik. 

Buat keputusan nak undi parti mana ni bukan macam buat keputusan nak minum ayaq kopi atau fresh orange. Nak pilih kerajaan ni bukan macam nak pilih baju. Kena buat keputusan yang baik demi masa depan Islam, bangsa Melayu dan Tanah Melayu.


Parti hanyalah platform perjuangan sebab partilah yang bertanding, bukan individu. Sebab tu individu yang bertanding tu dikatakan sebagai mewakili parti. Kalau buat tak tahuan kat parti, boleh kena pecat dan jadilah dia wakil rakyat bebas. Agak-agak boleh ka menang jadi calon bebas?

Tapi kalau rujuk pada kes Bro Mukhriz dan Mahfuz, depa mungkin boleh menang mudah sebelum ni sebab depa bersama BN dan PAS. Sekarang ni depa dah jadi Bunga Raya dan PAN, bertanding pulak atas tiket PKR. Jadi, realitinya nak menang tu agak susah la sikit...

Cuma kalau depa besaq pengaruh macam Tun M, maka mungkin akan ada harapan. Tu pun belum tentu menang sebab BN dan PAS kat Langkawi khabarnya memang nak bagi Tun M kalah kat sana. Depa tak pakat, tapi kalau ikut sentimen PAS tu, depa rela BN menang asalkan Tun M tumbang...

Lagi pun, Tok Nawawi menang besaq masa PRU 13 sebelum ni. Walaupun tak tunjuk, memang jentera Bunga Raya kat sana gabra la jugak sebab boss depa berpotensi kalah. Undi Cina kat Langkawi mungkin akan jadi milik Tun M, tapi Cina bukan majoriti kat Langkawi... itu fakta, heh!

Dah. Saya nak tidoq. Esok nak ngundi... Selamat mengundi semua!

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!