Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Sunday, February 5, 2017

BILA AHLI PARLIMEN ALOQ SETAQ MENGAMUK KAT TOK BASHAH.. HEH!


Baru-baru ni, Ahli Parlimen Alor Setar, Gooi Hsiao Leung mengamuk sakan kat Tok Bashah. Dia hingaq pasai kenyataan Tok Bashah tentang peruntukan RM30 juta untuk setiap parlimen kat Kedah ni. Katanya, duit tu duit rakyat dan peruntukantu perlu diberi pada setiap parlimen tanpa mengira Ahli Parlimen mana yang jadi wakil rakyat kat kawasan tu....

Kalau kita lihat dari atas surface, mungkin ada logik yang Ahli Parlimen PKR tu kata. Ye la.. duit kerajaan tu memang untuk kebajikan rakyat tak kira la kawasan PKR ke, DAP ke, PAS ke, BN ke, PAN ke, atau "bunga raya" sekali pun... itu kalau dilihat dari satu sudut la...

Cuma, aku nak tanya sikit la kannnn.. Awat kat Alor Setar ni takdak ke pembangunan yang dibawa? Berlambakkkk...cuba pi check kat MBAS, lepas tu check pulak kat Kompleks Kerajaan Persekutuan kat Anak Bukit tu.. belambakkkk bro.... Pi check kat ICU...

Lepas tu, check pulak program-program kebajikan untuk rakyat kat Alor Setar ni.. bukan setakat bantuan keperluan harian dan wang tunai, malah turut diwujud dan ditambah baik prasarana-prasarana sedia ada.. Yang dulu hanya "catok, saja, dah jadi elok dan selesa.. cuba pusing pi tengok...

Aku tak tau kenapa Ahli Parlimen PKR ni buat statement macam dia taktau apa yang berlaku di kawasan parlimen dia sendiri. Taktau la dia ada amik berat dan pusing pi tengok atau tidak, tapi apa yang aku tengok depan mata, macam-macam dah dibuat setiap tahun, terutama sejak tahun 2016...

Atau, mungkin dia tak tahu apa yang berlaku sebab apa yang dibuat kat Alor Setar ni semuanya initiated by Kerajaan BN Negeri dan Pusat, bukan melalui Ahli Parlimen sebab dia tu PKR... dia mana ada "line" atau hubungan baik sangat dengan Kerajaan.. asyik nak kondem, buat musuh dan tanam kebencian kat rakyat saja kerjanya....

Ada la kot dia buat program PKR kat Alor Setar ni, tapi ciput sangat la.. ia berbeza macam zaman Datuk Chor jadi Ahli Parlimen dulu. Macam-macam dapat disalurkan dengan lebih mudah, berkesan dan menepati keperluan rakyat setempat...

Bila Ahli Parlimen tu dari sama parti, maka lebih mudah berurusan... senang buat kira kata orang Kedah. Lebih kurang macam kat Penang la.. kalau wakil rakyat DAP mintak, mudah ja Guan Eng beri.. tapi kalau yang mintak tu PAS atau PKR sekali pun, memang susah sikit nak dapat.. sampai teriak keluaq ayaq mata dalam Dun pun DAP buat taktau jaaa... tanya "Penanti"...

Apa yang Tok Bashah kata tu memang betoi pun. Common sense.. jumlah RM30 juta tu hanya contoh yang jadi kebiasaan peruntukan saja.. kadang-kadang, lebih dari RM30 juta pun boleh dapat jika kena cara dan keperluan...

Contohnya, hospital Pendang akan keluar tender pada bulan 3 ni... harga hospital tu lebih dari RM200 juta tak silap aku.. Macam projek Rubber City yang bernilai lebih dari RM400 juta tu, memang dok berjalan dah.. dia ada pi tengok ka progress Rubber City? Ka dia dok dengaq saja?

Awat? Gooi ke yang buat Pekan Rabu baru? Gooi ke yang buat Dataran Medan Bandar? PPR kat Kampung Kilat tu Ahli Parlimen PKR ke yang buat? Sumbangan Barakah yang tengah rancak untuk bantu rakyat tu Gooi ke yang keluar duit? Awat? Ingat semua tu harga 2 ringgit 5 kupang 5 duit ka?

Pada pandangan aku, Gooi patut berterima kasih la sikit sebab walaupun bukan BN yang jadi wakil rakyat di parlimen Alor Setar, tapi nasib rakyat kat area tu dan pembangunan masih berjalan lancar tanpa diskriminasi... Ni dah la tak say tengkiu, dia kutuk lagi tambah.. apa punya wakil rakyat la deyyy...

Masa takdak ayaq hari tu kat parlimen Alor Setar, ada dia tolong pi cari ayaq? Ada dia usaha bekerjasama dengan SADA mintak tolong hantaq ayaq? Ada dia tolong selesaikan masalah? Dia tau komplen je kotttt... Tapi ada dia tolong selesaikan masalah? Dok hingaq lagu tu mana ada selesai apa-apa... setakat ayaq lioq saja, itu tidak membantu rakyat...

Pada aku la, dia ni nasib ja jadi wakil rakyat kat Alor Setar ni. Tu pun pasai PAS banyak tolong bagi undi kat dia masa PRU 13 dulu.. Hat yang jadi macai gantung bendera PKR, dok tolong kempen kat dia dulu pun geng PAS jugak.. nak harap PKR buat sendiri, tobat lahom la weiii.. heh!

Nak tengok betoi ke tidak Gooi ni buat kerja ke tidak untuk rakyat kat Parlimen Alor Setar ni, sila pi tanya rakyat kat parlimen tu sendiri... Tanya orang Melayu dan India... kalau kaum Cina pun ada yang dia tak peduli dan "peduli secara berpilih", maka hangpa pikiaq pi tengok la.. heh!

Dia dok hingaq pasai GST, padahal kita pun tahu peniaga manipulasi harga barang. Siapa golongan yang paling ramai meniaga kat Kedah ni? Siapa paling ramai pemborong? Cuba compare harga Nescafe tin kat Yapiem dengan kedai Cina.. Awat kedai Yapiem boleh jual harga RM1.90 setin masih untung, tapi kedai Cina jual RM2.20? Beza 3 kupang broooo.. ada dia pi tanya peniaga Cina?

Apa jasa Gooi sepenggal ni di Parlimen Alor Setar secara keseluruhan? Heh! Adiosssss...! Wassalam dan Wallahu'alam...

5 comments:

Anonymous said...

tudia power dan padat ulasan ini,
boh lagi bang boh lagi

Anonymous said...

Umno baruaaa ...Umno Pendang baruaaa. Man bedonn celakaaa

Anonymous said...

ini semua politik punya critaa jaaa...biasaq laa negeri bwh BN takkan peruntukkan kita nak bgahi kat wakil pembangkang kot...kita kena cantas depa nia awal2 supaya depa tak berduit utk majukan atau adakan apa2 program kat kwsn depa.
sapa cakap peruntukan tu duit rakyat? duit tu dari kerajaan BN pusat awat kena mengena ngan duit rakyat? depa wajib bayaq cukai dan itu duit kerajaan laaa.
klu BN salah guna kuasa pun utk sapa? utk melayu gak cheq oiii...sadaq la sikit. pemimpin mana yg tak salah guna kuasa dan songlap duit? DAP pun sama gak.
sapa pun yg jadi pemimpin mesti akan salah guna kuasa gak...itu kenyataan cheq oiii.
bak kata Isa samad "kita bukan insan maksum"
sadaq sikit nooo...

Anonymous said...

ini semua politik punya critaa jaaa...biasaq laa negeri bwh BN takkan peruntukkan kita nak bgahi kat wakil pembangkang kot...kita kena cantas depa nia awal2 supaya depa tak berduit utk majukan atau adakan apa2 program kat kwsn depa.
sapa cakap peruntukan tu duit rakyat? duit tu dari kerajaan BN pusat awat kena mengena ngan duit rakyat? depa wajib bayaq cukai dan itu duit kerajaan laaa.
klu BN salah guna kuasa pun utk sapa? utk melayu gak cheq oiii...sadaq la sikit. pemimpin mana yg tak salah guna kuasa dan songlap duit? DAP pun sama gak.
sapa pun yg jadi pemimpin mesti akan salah guna kuasa gak...itu kenyataan cheq oiii.
bak kata Isa samad "kita bukan insan maksum"
sadaq sikit nooo...

Anonymous said...

ini semua politik punya critaa jaaa...biasaq laa negeri bwh BN takkan peruntukkan kita nak bgahi kat wakil pembangkang kot...kita kena cantas depa nia awal2 supaya depa tak berduit utk majukan atau adakan apa2 program kat kwsn depa.
sapa cakap peruntukan tu duit rakyat? duit tu dari kerajaan BN pusat awat kena mengena ngan duit rakyat? depa wajib bayaq cukai dan itu duit kerajaan laaa.
klu BN salah guna kuasa pun utk sapa? utk melayu gak cheq oiii...sadaq la sikit. pemimpin mana yg tak salah guna kuasa dan songlap duit? DAP pun sama gak.
sapa pun yg jadi pemimpin mesti akan salah guna kuasa gak...itu kenyataan cheq oiii.
bak kata Isa samad "kita bukan insan maksum"
sadaq sikit nooo...

Bila Kak Su Bersuara... Heh!