Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Tuesday, February 23, 2016

SUK UMNO NEGERI ADALAH BERBEZA DENGAN SU UMNO NEGERI...


Ada pihak yang mendakwa seorang pemimpin dari Pokok Sena yang sedang melobi diri untuk mengisi kekosongan jawatan SUK UMNO Negeri Kedah yang ditinggalkan oleh seorang pemimpin, juga dari Pokok Sena.. 

Pemimpin yang dituduh melobi dikatakan adalah Tok Pin... Beliau kini adalah SUK BN Kedah... Dan saya sebenarnya kenal dengan beliau dan hati budi beliau...

Saya ingin beri sedikit ulasan tentang tuduhan tu...

Secara peribadi, saya kenal Tok Pin... sebelum PRU 13 pun dah kenal dengan beliau.. walaupun tak rapat macam belangkas... saya sedikit sebanyak tahu tentang peranan beliau.. tapi macam biasalah, orang politik zaman sekarang ni selalu terdedah dengan persepsi...

Mengenali sedikit sebanyak tentang Tok Pin, saya berpendapat bahawa beliau bukan jenis gila jawatan. Untuk melobi, jauh sekali... Saya juga tahu serba sedikit tentang kenapa dan atas rasional apakah beliau ditempatkan di posisi penting di BN Negeri...

Jadi, saya menolak persepsi yang dilemparkan terhadap Tok Pin berhubung isu melobi tu...

Lewat petang semalam, saya dikhabarkan bahawa jawatan SUK UMNO Negeri bakal terisi tidak lama lagi. Individu yang ditawarkan itu biarlah saya tidak dedahkan buat masa ini untuk menghormati hak Pengerusi untuk umumkan penyandang jawatan tu nanti...

Tapi, apa yang dimaklumkan pada saya, jawatan SUK UMNO tu berkemungkinan besar akan diisi oleh BUKAN PEMIMPIN POLITIK... 

Saya dimaklumkan, individu yang ditawarkan tu adalah merupakan jentera penting UMNO Negeri dulu, sangat berpengalaman, efektif dan terbukti pernah menyumbang peranan merampas Kedah kembali dari PAS... Tapi beliau terpaksa "tinggalkan" office UMNO dulu sebab digantikan dengan orang lain lepas beliau berjaya tawan Kedah kembali pada PRU ke-13 dulu...

Pada pandangan saya yang kecik ni, jawatan SUK UMNO tu sesuai diisi oleh pemimpin jentera parti politik, bukan pemimpin politik. Itu sekadar pandangan 2 sen saya je la... tak semestinya betul pun...

Saya dimaklumkan, beliau belum beri kata putus untuk terima jawatan tu atau tidak atas beberapa sebab-sebab tertentu...  

Cuma, jika benarlah apa yang dimaklumkan pada saya tu, saya mohon pada "Datuk" supaya terima tawaran tu.. UMNO Negeri perlukan khidmat dari Datuk.. Saya yakin Datuk sesuai untuk jawatan SUK tu.. saya dah tengok dan lalui sendiri cara Datuk buat kerja dulu.. saya yakin Datuk mampu...

Tapi sapa la saya untuk paksa-paksa Datuk..saya cuma dapat mohon Datuk pertimbangkan tawaran tu demi perjuangan dan masa depan anak bangsa kita terutama di Kedah ni... terserahlah pada keputusan Datuk nanti... Wallahu'alam...

Monday, February 22, 2016

Hal Exco Dah Selesai Dah... Tapi Ada Lagi Yang Belum Selesai...


Dah selesai majlis angkat sumpah Exco Kerajaan Negeri... semua tersenyum lebar. Yang dikatakan konon-konon akan digugurkan, tak digugurkan pun sebenarnya... membuktikan itu hanyalah cakap-cakap negatif mereka yang kecewa...

Dah.. saya kalau boleh dah tak mau dengar sebarang provokasi dah. Semua Exco dikekalkan juga pada saya membuktikan pihak yang memilih untuk mengekalkan itu bersikap profesional dan memikirkan yang terbaik untuk semua...

Tukar portfolio itu perkara biasa... cuma tukar bidang kuasa saja. Tidak salah dari sudut syarak, pelembagaan negara dan undang-undang tubuh negeri Kedah.. Jadi, tiada apa pertikaian yang perlu ditimbulkan...

Kalau boleh, saya tak mau dengar ada yang kata ada "kuda trojan" kaaaa... ada "gunting" kaa.. ada apa kaaa.. Tolong stop. Semua statement negative tu tak membantu pun memperkukuh parti.. hanya memecah belahkan...

Tutup bab Kerajaan Negeri, buka pula bab UMNO Negeri...

Khabarnya yang lama sudah dipanggil semula. Yang lama yang dijemput semula tu bukan calang-calang. Depa la yang bagitau dulu kita dijangka kalah 2008 dan depa ni jugak la antara jentera utama yang memenangkan UMNO kembali pada 2013... 

Khabarnya lagi, otai-otai berbisa tu akan digandingkan dengan geng baru yang bijak buat kerja tapi kurang pengalaman. Saya yakin, dengan resepi otai disatukan dengan geng baru ini, akan ada perubahan dari sudut kehebatan "enjin" yang akan dipacu nanti...

Ada la kawan-kawan lama yang kata bahawa beberapa "part-part lama" di tingkat 7 tu yang perlu ditukar atau dibersarakan. Katanya, "part-part lama" tu dah tak boleh repair dah, kena tukar baru.. 

Saya tak pasti siapa yang kawan-kawan saya katakan tu sebab saya tak kerja kat situ dan dah lama tak ke tingkat 7 atau 6... Jadi saya tak boleh nak komen apa-apa tentang saranan "tukar part baru" tu... 

Lagipun, kebanyakan yang ada ditingkat 7 atau 6 tu saya kenal depa... so saya tak boleh nak komen sebab saya taktau kedudukan dan rasionalnya...

Cuma saya mohon, jika enjin sudah dihidupkan nanti, saya yakin semua dah boleh berjalan dah... saya minta, jangan berjalan... tapi perlu berlari... sekarang ni dah suntuk sangat dah masa... dah kena berlari dah... tak boleh tunggu lama...

Susun strategi macam dulu, diubahsuai dengan idea-idea baru dari geng-geng baru... generate strategi konvensional yang kreatif bersesuaian dengan zaman... brain storm balik... keluarkan balik server tu dari store...buat tour pusing keliling negeri dan jangan berhenti selagi belum tiba hari mengundi...

Paling penting, report kena accurate. Kalau hitam, kata hitam, jangan dok pi kata putih pulak. Otai lama tau isu ni... rujuk padanya. Tapi saya yakin, semua yang ada nanti akan mampu handle semua ni... semua dan biasa dah buat... yang kurang biasa tu maka biasa-biasakanlah diri... heh!

Akhir kata.. selamat berjuang parti UMNO/BN di Kedah... saya mesti pilleeehhhh..! Heh!

Sunday, February 21, 2016

AGAKNYA SIAPA ANGKAT SUMPAH JADI EXCO ESOK?

Antara 14 ADUN yang layak jadi Exco kecuali Datuk Paduka Rozai sebab beliau speaker dan bukan Adun
Saya dapat tahu dari sini, esok barisan Exco dijadualkan angkat sumpah di Istana Anak Bukit. Walaupun dikatakan tempoh lantikan Exco belum berakhir, tapi depa akan angkat sumpah sekali lagi esok. 

Mungkin itu nasihat dari Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri Kedah...Saya tak kisah bab tu. Saya difahamkan Exco sebelum ni dikekalkan.. lepas tu ada pulak yang kata bakal ada kejutan. Lepas tu ada pula yang kata ada yang bakal digugurkan... lepas tu ada yang kata kekal, tapi ada penambahan Exco..

Macam-macam versi yang saya dengar. Lebih kurang macam kes Ustaz Kazim jugak la.. Sampai ada yang kata mati dan sebagainya. Padahal Ustaz Kazim still alive... So saya pekak kan telinga dan malas dah nak dengar cakap-cakap orang ni... 

Bila Kak Su Bersuara... Heh!