Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, August 27, 2016

"SEMUA NAJIB BUAT, SALAH", "SEMUA TUN M BUAT SALAH"


Semalam, saya ada membaca status seorang sahabat baik yang menulis pendek di Facebook. Apa yang dia tulis? Dia tulis; 

Orang Mahathir: "Semua Najib buat salah"
Orang Najib: "Semua Mahathir buat salah" 
Bosan!

Saya amat bersetuju dengan kenyataan sahabat ini. Dan sebenarnya, saya dah agak lama mempunyai masalah yang sama macam yang dia kata tu... BOSAN!

Ya, Saya bosan dengan keadaan begitu. Apa yang Najib buat semua salah. Apa yang Tun M buat semua salah. Bosan gilaa.. Taksub sangat ke sampai ke tahap pemikiran begitu? 

Najib atau Tun M tak sempurna bro. Yang sempurna ni hanya Rasulullah SAW saja. Malah para sahabat pun tak sempurna, inikan pula kita golongan aakhir mutaakhirinnn...

Rasulullah SAW dulu pesan jangan taksub, jangan pecah belah.. tapi kita pulak terlebih bijak taksub pada pemimpin dan sanggup pecah belah ummah kerana POLITIK..?

Pada saya, tidak semestinya Najib atau Tun M betul semuanya dan salah semuanya. Paling penting, kita pun dok tuding jari kat orang, kita sendiri pun tak betul semuanya. Obses sangat sampai ada yang bertekak siang malam, melarat sampai nak bertumbuk bagai... apahal?

Perkara yang kita rasa betul, kadang kala tidak betul di pandangan orang. Begitu juga dengan pendirian, kalau kita rasa pendirian kita benar, mungkin salah di pandangan orang. Itu terpulang pada andaian dan pandangan masing-masing la.. agree to disagree, tapi bukan macam DAP dan PAS..heh!

Tun M ada buat perkara-perkara yang betul. Najib pun ada buat perkara-perkara yang betul. Tapi, tak semestinya semua yang depa buat tu betul, ada juga yang salah...

Ustaz saya ajar dulu, kalau nak tegur orang, kenalah tegur cara berhikmah dan bijaksana. Nak tegur kawan, tak sama dengan cara nak tegur mak kita. Nak tegur isteri, tak sama cara nak tegur anak kita. Nak tegur pemimpin, tak sama macam cara kita nak tegur budak-budak hingusan...

Maka sebab tu ada teguran yang diterima baik dan yang ditegur tu berubah selepas ditegur. Dan disebabkan cara menegur tu jugak, maka ada yang lebam biji mata, patah riuk dan dihadiahkan maki hamun... 

Saya pun mengaku diri saya tak perfect. Malah jika ada hujah atau bukti yang berjaya convince mengatakan saya silap, saya sedia mohon maaf dan ubah pendirian. Apa nak malu? Malu untuk minta maaf dan berubah kepada yang lebih baik? Kita manusia biasa bro... 

Jadi, saya harap, berhenti la dari dok kata "Najib semua betul" atau "Tun M semua betul". Tu dah tahap Rasulullah SAW dah tu... Dah tak betul dah tu...tu jer... heh!

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!