Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, May 6, 2016

BILA KFA TOLAK RM30 JUTA, DAH TENTU ADA SEBAB...


Baru ni saya dengar KFA tak dapat penuhi hasrat D'Herbs untuk taja pasukan bola sepak Kedah. Pak Tam kata, beberapa syarat Datuk Aliff Syukri tu susah sangat untuk ditunaikan.. Tapi Pak Tam takdak la mention apa syarat-syarat tu.. mungkin sebab takmau disclosed dan malukan Aliff...

Lepas tu kecoh pulak kat Facebook, katanya antara 49 syarat yang terlajak tu babitkan isu "tanah". Ada yang kata Aliff mintak 3 hektar... tapi kalau rujuk pada statement Exco, Dato' Badrol Hisyam, Aliff sebenarnya mintak 60 hektar tanah... Kat situ pun dah bercanggah dah... nampak sangat takleh caya apa yang dikatakan di Facebook tu...

Aliff pulak cepat "melatah" bila dengar KFA tolak offer dari D'Herbs.. Katanya KFA buat statement tanpa merujuk atau bincang dengan dia dulu... Aliff kata dia "kecewa"...


Bila saya rujuk balik pada statement Aliff kat Facebook tu, saya rasa macam ada yang tak kena... Aliff lupa ke masa dia buat PC statement kat stadium hari tu, masa kata "sah" DHerbs setuju taja KFA untuk RM10 juta untuk 3 tahun hari tu.. Ada dia bincang atau rujuk dengan KFA?

Saya faham la Aliff orang berniaga... mahukan publisiti.. tapi KFA pun belum putuskan lagi setuju ke tidak dengan 49 syarat dia tu.. tiba-tiba dia buat statement mengesahkan tajaan RM30 juta untuk Lang Merah? Ada dia explain apa syarat-syarat yang dia offer tu? Takdak pun...

Tu satu hal... Satu hal lagi, bila nak taja berpuluh juta ni... dah tentulah Aliff nak something in return.. Dia tak dedah pun apa "something in return" yang dia nak dari KFA tu.. biasalah orang berniaga ni dah tentulah letakkan macam-macam syarat yang "favor" business dia... 

Lepas tu timbul pulak isu mintak tanah sampai 60 hektar.. Ingat kecik ke 60 hektar tanah tu? Badrol Hisham kata nilai tanah tu saja pun dah RM80 juta.. tu belum lagi masuk processing fees, lawyer fees etc.. Tu tanah negeri Kedah tu... ingat Kedah ni luas sangat ke tanahnya? 

Tanah tu apa pulak terms dia? Siapa bayar pengurusan tanah? Siapa bertanggungjawab? Kawasan mana? Berapa lama hak milik pegangan? 30 tahun? RM30 juta untuk 30 tahun ke? Explain la sikit Datuk Aliff... make sure rakyat Kedah tak tertipu...tak perlu la nak cari kontroversi macam ni...

Pikir balik la bro.. agak-agak la nak buat syarat tajaan pun... Saya tengah usaha dapatkan kandungan 49 syarat yang Aliff demand kat KFA tu... saya pun nak tengok gak punca sebenar KFA tolak tajaan RM30 juta tu... takat pakai "punca" dari komen orang kat Facebook boleh caya ke?

Nanti lepas saya dapat nanti saya ulas....

6 comments:

Anonymous said...

Kalau kita realistic..kita akan rumus demikian.
1.. Sebab..utama... Kalau sesiapa nak taja 30 juta ..mesti ada sebab dan kepentingan ..yg dikehendaki...apakah syarikat tu membayar cukai melibihi 30 juta setahun..? sehingga bermewah untuk menaja... Terlajak pandai tu..
2.. Terkeliru atau mengharapkan Presiden Kelab dan Menteri Besar..bolih dijadikan satu kuasa..dgn kaedaan 2 jawatan orang yg sama... ini mengundang kong kali kong..
Ini impian criminal mind...
3. Nasib baik.. diKedah MB dan Presiden Persatuan ..baru dilantik dan dalam perhatian rakyat atas segala tindak tanduknya...
Rumusan dan tindakan.. Menasihat.setiap Team berhati hati nak terima tajaan dari mereka yg Syarikat sendiri..bayar cukai tak sampai angka yg nak ditajai... ini betul kes terlajak kartun...
Dalam hal ini ..tak siapa yg salah.. hanya Ibrahim pendek yg bijak...Kita tangok siapa yg kenaaa!

yul kkab said...

ms nk dpt kn tjaan bleh bncg elok2.. dh x nk..main kuor sttmnt mcm2.. mmg la jd haru biru.. tp x heran pon.. presiden KFA mmg suka wt haru biru kn kedah kn..

Anonymous said...

Rm30 juta....bnyk tu!!!
Klu kfa yg diketuai mb kedah tolak...mesti bersebab.
Mgkin hanya sebelah pihak saja yg dpt keuntungan.Sepatutnya win win situation.

Anonymous said...

Alif....tu ..kalau nak tanah beli jelah...nak taja ..taja jelah....nampak tak...ni bersyarat syarat bagai...setakat seekar dua tak pe ni 60 hektar tu...so terimakasih jelah...lnak cakap apa pun tak pelah asal tok bashah bukan ...lembu boleh dicucuk hidung klau boboi mungkinlah

Anonymous said...

Wei bhai 2:45pm....Dato aliff minta tanah untuk dimajukan secara USAHASAMA ngan kerajaan negeri(win win)....bukan minta percuma.....

Kalu x setuju pnggil dato aliff bincang dlm meeting bkn buat pc bodoh mcm otak MB kedah boboi kaki tidokkkk!!

Anonymous said...

terlajak laris adalah agen untuk memburukkan MB kedah

Bila Kak Su Bersuara... Heh!