Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, March 16, 2016

TERUK SAYA KENA HENTAM PETANG SEMALAM... HEHEHEEE...


Petang semalam, saya lepak menyembang dengan beberapa rakan lama...Depa orang Kedah, tapi sekarang ni kerja di KL..time cuti sekolah ni depa balik ke kampung bercuti sat.. ada yang balik makan kenduri...

Depa tanya saya, pasai pa pengamal media sosial pro UMNO kat Kedah ni yang semakin kurang aktif? Blogger boleh kira dengan jari.. facebooker berterabur... instagram, twitter malap.. youtube pun zero... depa kata, saya pun dah tak aktif menulis dah kat blog ni... hahahahaaa....

Teruk saya kena semalam.. Saya pun sebenarnya takleh nak jawab time tu secara spontan... Untuk berlaku adil, saya kena check apa yang depa kata tu... terutama diri saya sendiri... 


Depa kata, dulu saya himpun bloggers... sekarang mana pi bloggers pro parti tu? Saya kata, depa ada lagi dan masih berblog... depa balas, depa sekarang ni bukan bloggers pro parti, tapi depa dah jadi bloggers pro pemimpin dan individu... depa tanya saya balik, mana bloggers PRO Parti? Saya tak jawab... hahahahaa...

Depa kata, kat negeri lain terutama yang kalah, semuanya dah lama lengkap... Depa ada portal berita, depa ada bloggers, depa ada facebookers, twitterians, IGians, youtubeians... Kedah ni bukan kukuh sangat pun BN.. menang jadi kerajaan pun simple majoriti... bila-bila pun boleh tumbang...

Saya kata, masa Mukhriz jadi MB kan ada.. depa kata, tu bloggers dan cybertroopers pro Mukhriz, bukan pro parti... mana yang pro parti kalau asyik boh gambaq Mukhriz? Lambang UMNO pun depa buang ke tepi...  Saya garu kepala... hadoiiii...

Saya habaq kat depa, Tok Bashah dan UMNO Negeri tengah setup.. tengah struktur semula sekarang ni... nanti ada la kot... depa tau la buat kerja depa... lagipun, saya dengaq memang dah ada dah geng Facebookers yang dok bantu... okay la tu... kira ada la progress...

Depa jawab saya, betoi ada facebookers yang ikut... tapi tu belum cukup lengkap... media sosial ni kena buat secara menyeluruh.. baru ada impak.. kena ada strategi.. bukan boh ikut suka saja.. 

Saya kata kat depa... boss, kat Kedah ni lain macam sikit budayanya.. pengaruh media sosial ni tak besaq mana pun.. tak penting sangat pun... kat Kedah ni media konvensional dan penerangan kat akar umbi melalui akar umbi tu lebih berkesan... Ketua Bahagian, Ketua Cawangan paling penting untuk perjuangan parti... bukan media sosial macam kat KL tu...

Depa kata kat saya, media sosial dan media konvensional di zaman sekarang ni sama penting... banyak cerita tak betoi berlaku di media sosial.. cerita tak betoi tu perlu diperbetul.. media konvensional memang okay.. tapi media sosial sekarang ni kritikal.. tak terbendung dah...

Saya kata, mungkin betul pandangan tu kat KL... tapi tak semestinya tepat di Kedah... budayanya lain... teruih depa hentam saya... $&@*(E&@&E.. hahahahaha.. saya okay jer... lepas tu kami sama-sama gelak... hahahahaaaaa...

Saya tak nafi ada kebenaran di sebalik apa yang depa kata tu... tapi percayalah bahawa kemenangan UMNO BN kat Kedah pada PRU ke-13 dulu tak banyak dibantu oleh bloggers, facebookers dan sebagainya... peranan pejuang-pejuang parti lebih banyak membantu sebenarnya...

Undi bukan ditafsirkan melalui jumlah orang baca tulisan kita di blog.. bukan dikira pada jumlah like atau jumlah komen pada status di Facebook.. kalau semua tu dikira sebagai undi, saya rasa boleh tunggang terbalik SPR dibuatnya... hahahaa... 

Media sosial kat Kedah ni hanya sayap sokongan saja pada pandangan saya...tapi kena seiring dengan media konvensional.. fakta perlu berasaskan bukti yang sah dan tidak berpaksikan pada hearsay.. kalau tidak, media sosial akan hilang kreadibilitinya...

Saya beri contoh, kalau saya menipu, buat black ops dan buat cara 'kotor' menerusi media sosial, pertamanya saya akan dapat dosa sebab matlamat tidak menghalalkan cara.. kedua, salah disisi undang-undang... ketiga, saya akan hilang kreadibiliti....jadi, kena buat cara yang betul, bukan pakai tulis ikut suka saja...

Ada kawan yang kata, buat 'black ops' tu 'halal'.. saya tak setuju.. sebab hukum Islam tu tetap hukum.. ada halal haramnya.. masa perang di zaman kegemilangan Islam dulu, kerana dosa yang berlaku dalam kem tentera Islam maka depa gagal tawan negara kuffar... tapi lepas bertaubat dan minta ampun, tentera Islam menang walaupun dengan jumlah tentera yang sedikit... belajar dari hikmah tu...

Bila media sosial di zaman sekarang ni penuh dengan tipu helah, cerita tak betul, tak tepat dan fitnah, media sosial tu hilang kreadibiliti secara tak langsung.. tu yang saya kecewa.. walaupun ia dibuat oleh Red Bean Army, benda macam tu turut terpalit pada pengamal media sosial lain.. buruk nama kami bro.. 

Memang saya akui, saya utamakan parti... nak marah atau nak hina, saya tak kisah sebab Allah dan saya tahu apa yang saya buat... cuma, apalah sangat yang saya boleh bantu parti ni berbanding AJK-AJK Bahagian, Cawangan dan akar umbi parti... depa lebih banyak tabur jasa pada parti berbanding bloggers macam saya ni...

Jadi, saya buatlah apa yang saya termampu... saya ada kerja hakiki.. saya perlu cari nafkah untuk anak isteri... kalau saya berhenti kerja macam nak bantu parti sebelum PRU13 dulu, mungkin saya akan kembali menganggur lepas PRU14 nanti... 

Masa saya menganggur lepas PRU13 dulu, takdak sapa pun yang bantu... UMNO Negeri mahupun Kerajaan Negeri pun tak bantu... saya tak salahkan atau serang UMNO Negeri atau Kerajaan Negeri pun walau depa tak bantu saya time tu.. saya tetap salahkan diri saya sebab saya berhenti kerja sebab nak bantu parti tawan Kedah balik time tu... lagi pun, saya percaya bahawa rezeki tu di tangan Allah.

Jadi, saya perlu hargai kerja yang saya ada sekarang ni.. bukan mudah nak dapat kerja zaman sekarang ni.. saya kenalah jaga kerja saya... pasai bantu parti tu, saya buatlah semampu saya.. saya tak mau pisang berbuah dua tiga kali... 

Saya ada bertemu beberapa "key player" UMNO baru-baru ni.. saja jumpa ucap tahniah dan sambung silaturrahim setelah lama tak jumpa depa... saya tengok okay.. depa tau la buat kerja depa...

Mungkin betul kurang menyeluruh gerakan media sosial sekarang ni berbanding zaman saya dulu... tapi insyAllah, depa boleh buat kalau bersatu dan fokus... tapi terus terang saya katakan, depa perlu buat brainstorming, susun strategi, perhebat kemahiran teknikal dan bersatu dalam setiap gerakan...

Paling penting ialah semangat... semangat nak pertahankan penguasaan politik UMNO BN di Kedah... kadang-kadang, tengah dok semangat tu, macam-macam la benda berlaku untuk lemahkan semangat kita... tapi kalau kuat semangat, insyaAllah tak goyang...

Tak semua Ketua Bahagian, AJK Bahagian mahupun Ketua Cawangan yang suka kat pengamal media sosial ni... ada yang panggil kita "sampah".. ada yang panggil "gheba".. ada yang pandang serong macam kita ni "kebuloq duit"... ada yang memang tak belaga angin... sebab apa? Sebab sebelum ni memang ada yang buat perangai lagu tu... jangan salahkan depa...

Memang saya kecewa bila nama kita busuk disebabkan benda buruk yang orang lain buat... Depa nak percaya kita pun depa fikir 10 kali... Tapi semua tu tak lemahkan saya untuk bantu parti dari luar... Depa nak percaya atau tidak, itu biaq pi kat depa... janji saya perjuang parti saya...

Saya tulis ni untuk beri jawapan pada kawan-kawan saya yang sedang on the way balik ke KL petang ni... harap depa baca tulisan ni... kalau ada kemusykilan, depa boleh call saya atau nanti kita sembang panjang lagi lepas ni... okay boss? Safe journey... Wassalammm....




No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!