Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, December 28, 2016

IMBAS PENGALAMAN KE RAKHINE BERTEMU ROHINGYA - PART III


Lepas dah masuk ke kuil Buddha tempat masyarakat Myanmar berlindung.. lepas dah masuk kem perlindungan sementara masyarakat Islam etnik Rohingya, barulah aku dapat gambaran yang lebih jelas tentang realiti sebenar yang berlaku di sana...

Hari seterusnya, kami beraksi lagi... kami dibawa direct ke perkampungan etnik Rohingya.. kali ni real kampung... bukan kem perlindungan sementara... 

First time jejak kaki di kampung tu, kita boleh bezakan antara perkampungan Islam dan bukan Islam.. di perkampungan etnik Rohingya, kita boleh lihat ada ciri-ciri binaan Islamik sikit.. contohnya lorekan di pintu gerbang.. ada surau dan sebagainya... 

Ni pintu gerbang ke surau asal kampung tu.. tapi ntah kenapa, depa dah tak gunakan surau tu... mungkin ada sesuatu yang pernah berlaku di surau tu? Wallahu'alam...
Alamakkk.. ni yang lemah ni.. adehhh... 
Anak-anak Rohingya.. bandingkan keadaan mereka dengan anak-anak kita di Malaysia.. nikmat Allah yang bagaimana lagi hendak kita nafikan?
Dulu kampung ni kawasan nelayan.. dekat je dengan laut.. tapi sungai kecik tu dah jadi cetek.. ada pihak yang sekat laluan air menyebabkan sungai tu jadi lagu tu.. maka beginilah jadinya... fahami yang "tersirat"?
Tapi dhaifnya, Allah saja yang tahu.. rasanya kalau bawa anak-anak zaman sekarang dari negara kita duduk di kampung depa, mungkin boleh bertahan setengah hari saja.. paling lama mungkin sehari.. lepas tu saya yakin depa cabut balik Malaysia... heh!

Sekali lagi kami disambut dengan tangisan.. Depa berbaris sambut kami dari mula jalan masuk kampung tu sampai ke kampung depa.. yang buat aku terharu sangat tu, depa berbaris macam kita sambut PM... nasib baik takdak bendera.. kalau ada bendera, sebijik macam sambutan perarakan merdeka... 

Lebih kurang macam perkampungan orang asli kat tempat kita, kan?
Kebebasan yang sangat terhad.. dikawal dengan senapang.. aku tak sanggup..
Tapi boleh ke tahan kalau yang kiri kanan sambut kita tu menangis? Real bro.. tak tahu la menangis derita atau gembira dengan kedatangan kami.. tapi air mata tu meleleh di pipi.. maka sekali lagi, ada di kalangan kami yang cukup murah dengan airmata... adehhh...

Cuba fikirkan apa dalam fikiran depa masa berdoa..
Terkenangkan keluarga sahabat handai yang dibunuh kejam?
Meratapi ujian Allah yang terlalu berat untuk ditanggung?
Terlalu sayu mengingatkan masa depan generasi Rohingya akan datang?
Hanya mereka saja yang memahami erti derita yang ditanggung.. berat kita memandang, berat lagi yang dirasai oleh saudara seagama kita di sana...
Setibanya dalam kawasan kampung depa, maka kami layan kejap sedu sedan depa... lepas tu bermulalah gerak kerja kami... Doktor-doktor yang Tok Azeez bawak semuanya buka beg masing-masing.. buka klinik kat surau kampung tu...

Ramai yang beratur menunggu giliran.. yang tak mampu bangun, depa dokong sampai depan doktor.. Haaaa.. kat situlah aku tewas buat kali kedua dalam tempoh dua hari berturut-turut...

Aku takleh tahan tengok seorang ibu yang menunggu lama sambil memangku anaknya yang sakit.. mungkin demam dah berhari-hari... masa menunggu tu anaknya menangis meraung.. kesian sangat aku tengok ibunya memujuk-mujuk.. hanya Allah saja yang tahu perasaan saya time tu.. dah cuba tahan.. tapi airmata tu tetap gugur tanpa aku sedari... 

Aku dah mula sebak...
Jiwa terlalu meronta ketika merakam gambar ni.. airmata mengalir di pipi pun dah tak sedar.. 
Aku salute semua team doktor yang Tok Azeez bawak tu.. semuanya bertugas dengan sangat baik, sabar dan cukup membantu terutama pada warga emas dan kanak-kanak.. walaupun supply ubat-ubatan yang dibawa agak terhad, tapi depa berikan yang terbaik.. rasa nak peluk doktor-doktor tu mengenangkan jasa dan pahala depa...Thumbs up doktor Alwi and team!

Ni la Dr Alwi yang aku kata tu.. terbaiklah Doc!
Berkumpul santai sebentar berbual dengan orang kampung di surau.. tile sampai dinding tauuu.. 
Lebih kurang macam di kampung kita, kan?

Berkaki ayam, tidak berbaju... 
Seterusnya, aku keluar merayau dalam kampung.. tapi tak boleh la merayau jauh sangat.. kampung tu memang dikawal ketat oleh tentera Myanmar.. lebih kurang macam darurat la.. kawal pakai senapang.. penduduk kampung tu sendiri pun tak bebas bergerak sebenarnya.. 

Tengah asyik dok giling rempah, aku mai ambush amik gambaq.. kesipuan sekejap adik kita ni.. heh!
Dhaif atau tidak, mereka tetap hambaNya yang bersyukur...
Rupanya kat kampung tu ada orang dari kampung lain yang datang cari pelindungan.. kampung depa dah kena serang dan ada yang rumahnya kena bakar.. kalau rumah tak kena bakar pun, depa tak berani balik sebab takut kena bunuh.. jadi depa menumpang kat kampung tu...

Betoi.. Tok Azeez hulurkan bantuan.. dia beri masa kat surau kampung tu.. Ada la "special" sikit bantuan yang diberi kat kampung tu.. Tapi Tok Azeez memang cool.. dia jelajah habih kampung tu.. personal touch dia terserlah time tu.. sampai boleh berpimpin tangan bergambar macam mak dengan anak.. sporting abis.. patut la orang tak kekok dengan dia..

Hah! Amacam? Hero Malaya jumpa mak angkat Rohingya... Heh! Memang selamba Tok Azeez...
Lama kami kat kampung etnik Rohingya tu.. hampir setengah hari rasanya.. ada yang dua kali menangis pun ada.. tapi jiwa tetap kental laaa.. rupanya inilah cara hidup di wilayah bergolak di sekitar Rakhine ni... makan apa yang ada, pakai apa yang ada.. perit itu biasa...

Paling seronok dengan kedatangan kami dah tentu la kanak-kanak Rohingya.. dapat gula-gula lollipop tu satu hal.. tapi yang pentingnya dapat hilangkan sebentar derita hidup depa selama bertahun-tahun di bumi kelahiran sendiri.. kami puas buat anak-anak itu ketawa walau sebentar cuma...

1Malaysia..! 1Rohingya..! Heh!
Depa takdak kitchen cabinet, depa takdak blender, depa takdak electric rice cooker, elektrik pun pakai generator.. tu pun kena catu ikut time tutup... sumber air bersih tak bersih.. sanggup?
Akak kita ni dah jatuh sayang kat adik ni.. hmmm.. seronok dia dapat lollipop... 
Cuba teka adik ni pakai topi sapa... heh! Ngada-ngada pulak aku.. hahahahaa... 
Lepas bersalam-salam dengan semua penduduk kampung, kami bergerak ke coaster.. sekali lagi depa berbaris.. tapi kali ni bukan kat tepi jalan saja.. depa siap line up tepi sawah semata-mata untuk lambai kami.. airmata tu tak payah ceritalah.. sebak dada menahan...

Nampak?
Nak bagi fair and square, kami ke perkampungan masyarakat Myanmar bukan Islam pulak.. yang aku tak boleh lupa bila kami "disembah"..! Aku ingatkan depa sembah kami.. rupanya depa sembah sami-sami Buddha yang Tok Azeez bawa special dari Malaysia.. heh! Merah sekejap muka saya time tu.. terkejut bro! Lepas tu tersengih-sengih ke tepi.... 

Ye laaa.. sampai-sampai je kat situ depa dah standby kat depan jalan nak masuk kampung... duduk kat situ ramai-ramai lepas tu sembah.. lupa pulak yang kat sebelah aku tu sami-sami Buddha dari Malaysia.. hadehhhh... silap parking la.. menyebok betoi aku..

Hormat betoi depa kat sami-sami, kan? Mungkin tu nilai budaya dalam agama depa di sana... kat tempat kita ada sampai sembah-sembah lagu ni ka? Aku kurang pasti...
Terus aku ke tepi.. kesipuan sebentar.. heheheee...heh!
Ni kanak-kanak di perkampungan Buddha tu.. masih kategori dhaif.. tapi tak sedhaif kanak-kanak Rohingya...
Kalau hangpa nak tau, penganut Buddha kat Myanmar memang teguh berpegang dengan ajaran agama depa.. Tapi biasalah.. ada jugak tok sami depa yang tiup sentimen negatif.. tu yang berlaku konflik tu.. lebih kurang macam zaman crusade dulu la.. ingat nama Reynold de Chatilion? 

Kami bertemu dengan penduduk kat situ dalam sebuah sekolah.. rupa binaan sekolah depa tu macam sekolah kat negara kita di pedalaman Sabah dan Sarawak zaman 80'an.. dhaif tu memang dhaif la.. Biasalah..Myanmar kan? Bukan Australia.. 

Haaa.. tu gian nak serkap ikan la tu..? Tokkk.. makcik tu dia tangkap ketam batu la Tokkk. rasanya kita takleh makan... heh!
Hangpa boleh buat lagu ni?
Perghhh..! Steady ja dia jalan... kalau aku kompom masuk parit dah.. dengan aku sekali masuk parit.. heh!
Tapi at least kehidupan depa baik sikit dari etnik Rohingya... Depa masih bebas bergerak ke sana sini.. boleh ke pekan kecil.. boleh ke kedai.. walau ada tentera berkawal, tapi tidak seketat di perkampungan Rohingya.. 

Lepas hulur bantuan dan berbasa-basi di situ, kami bergerak ke hsopital Rakhine...Tok Azeez sempurnakan penyerahan ubat-ubatan dan kelengkapan perubatan yang dibawa dari Malaysia kat hospital tu.. banyak jugak la yang diberi.. standard la..nama pun Humanitarian Mission, kan?

Haaaa... ni kami ada bawak sikit ubat dari Malaysia.. takpa... amik-amik... jangan malu-malu...hangpa jangan buat tak ketahuan kat etnik Rohingya sudahhhh....
Hospital depa tidaklah selengkap macam hospital di negara kita.. standard macam Klinik Kesihatan Daerah ja.. Sedangkan pesakit memang ramai.. ubat-ubatan dan peralatan pun agak terhad... Atas dasar kemanusiaan dan semangat ASEAN, maka tak salah jika kita hulur sedikit bantuan...

Lepas hospital, kami terus ke pelabuhan.. Tok Azeez kata dia dah dapat jaminan dari kerajaan dan Duta Besar Malaysia ke Myanmar untuk kelola semua baki barang bantuan.. Actually yang kami dok agih ke kampung-kampung tu kecil saja jumlahnnya berbanding jumlah keseluruhan...

Kalau nak tunggu kami agihkan dengan cara kami dok buat tu, rasanya kena duduk sebulan la kat Rakhine tu.. atas faktor masa, kemudahan yang terlalu terhad dan paling utama KESELAMATAN, maka eloklah diserahkan amanah itu kepada pihak berkuasa dengan pemantauan dari Duta Besar Malaysia sendiri.. 

"Kalau hang kecoh kaluuu.., siap hang... aku ligan keliling kapai.. " lagu la kot dialog Tok Azeez pesan kat wakil kerajaan Myanmar ni.. 
Aku tak ingat berapa kali Tok Azeez ingatkan wakil kerajaan Rakhine tu supaya agihkan barang bantuan secara adil seperti yang dia rancangkan.. tapi aku confident, Duta Besar Malaysia akan pantau ketat agihan tu.. kalau depa ngelat, dah tentu Kedutaan Myanmar kat Malaysia kena enquiry... heh!

Hangpa tengok tu.. Tok Azeez kalau bab kerja, dia memang serius tak main-main.. sampai berpeluh-peluh tengok tu.. ni aku tak tau kali ke berapa dia pesan kat mamat Myanmar ni.. heheheeee.. heh!
Seterusnya, kami balik ke lokasi penginapan... letih tu memang letih bro.. tapi puas! Puas dapat saksikan sendiri tentang apa yang berlaku di sana.. Walau pun bertugas dalam keadaan yang tidak sempurna, tapi terima kasih aku ucapkan pada KP1M sebab jaga kami dengan baik di sana...

Esoknya, kami packing barang dan kembali ke Yangon... 

Aku akan buat wrap up tentang entry-entry imbasan pengalaman menyertai misi bantuan kemanusian ke Rakhine ni.. jika sebelum ni aku kongsikan pengalaman-pengalaman kami di wilayah bergolak tu, lepas ni aku akan utarakan pandangan tentang keseluruhan konflik dan pergolakan di sana...

InsyaAllah, doakan aku diberi kelapangan dan kesihatan yang baik.. aku akan menulis seadil-adilnya dari sudut pandang aku secara peribadi...

Tuesday, December 27, 2016

IMBAS PENGALAMAN KE RAKHINE BERTEMU ROHINGYA - PART II

Bukan senang nak convince orang bro.. only skillful people can make it and Azeez is one of them!
Bila sampai je kat airport Rakhine, aku bertambah cuak. Mana tidaknya bila disambut dengan tentera Myanmar dengan senapang bagai.. Dah la letih dan ngantuk time tu.. tapi teruja punya pasai nak masuk wilayah konflik, aku buat selamba jer.. petik kamera sana sini.. heh!

Kami turut disambut oleh Menteri Rakhine.. setiap wilayah kat Myanmar tu diketuai oleh seorang pemimpin yang lebih kurang bertaraf MB la maksudnya... masa tu aku tengok macamana bijak Azeez Rahim berdiplomasi... hebat tak hebat, memang segalanya lancar...

Cuba tengok gaya Tok Azeez cuba convince Menteri Rakhine tu... huh! Bukan mudah bro... 
Kalau hangpa nak tau, Azeez awai-awai lagi pesan kat kami semua bahawa misi bantuan untuk Rohingya tu bukan program makan angin melancong bagai... tapi misi tu sebenarnya agak bahaya dan penuh dengan tekanan especially dari penduduk tempatan (Buddha) dan kerajaan Myanmar tu takla bagi "red carpet" kat kami...

Monday, December 26, 2016

IMBAS PENGALAMAN KE RAKHINE BERTEMU ROHINGYA - PART I

Sapa kata anak-anak Rohingya tak comey? Heh!
Sana sini orang Malaysia masih bercakap tentang Rohingya. Sekali sekala depa akan selit bab politik terutama tentang DS Najib dan DS Hadi Awang sanggup sepentas memperjuang nasib umat Islam di Myanmar tu...

Ada yang gembira tengok dua pemimpin politik dari berlainan parti sanggup sepentas demi menentang kezaliman terhadap umat Islam. Tapi ada jugak yang tak puas hati, marah melihat UMNO dan PAS mesra macam tu.. macam-macam depa cetus spekulasi...

Bercakap pasai Rohingya, seperti biasa, ada saja yang lebih-lebih, seolah-olah Myanmar tu dok kat belakang rumah depa ja. Terkekek-kekek jugak la saya ketawa bila dengar depa bercerita itu dan ini pasai Rohingya.. saya banyak mendengar, lebih suka mendiamkan diri...

Bayangkan anda berada depan pakcik ni dan dengar sendiri dia berdoa sambil bercucuran air mata... saya memang takleh tahan bro.. mengalir jugak air mata kemanusiaan saya.. apatah lagi depan saya tu saudara seagama kita...
Apa yang buat saya ketawa ialah bila depa mati-mati ingatkan Rohingya tu nama kawasan di Myanmar. Hahahaahhhaaaa... hat tu buat saya gelak sampai sekarang. Bukan saya tak mau perbetoi depa time tu.. tapi dah saya tengok semangat lebih sangat.. malas nak potong stim depa.. bagi chance la sikit bro... biasa la.. orang yang jenis "tau semua" ni payah sikit... hahahahaaa...

Ni saya nak habaq bagi.. Rohingya tu nama etnik, bukan nama kawasan! Hahahahaa.. Rakhine tu nama wilayah konflik di Myanmar tu.. Dari Yangoon nak ke Rakhine perlukan lebih kurang 2 jam naik kapal terbang... agak jauh.. sila rujuk peta dunia... heh!

Kenapa saya tau? Sebab saya pernah ke sana. Saya tengok sendiri apa yang berlaku. Saya pernah cuba selami dan fahami sendiri konflik yang berlaku kat sana. Saya pernah mengalir airmata di wilayah bergolak bernama Rakhine.. saya pernah berpeluk dengan brader dan pakcik-pakcik dari etnik Rohingya di sana...

Ni la Kedutaan Malaysia di Yangon, ibu negara Myanmar... kelam-kelam gelemat kami dah sampai.. heh!
Terus terang saya cakap, misi bantuan kemanusiaan dari Malaysia pada 2012 dulu memang bahaya dan berisiko besar. Anytime saja boleh berlaku perkara yang tak diingini pada kami dulu. Tapi, dengan kebijaksanaan yang Allah beri pada Tok Azeez Rahim, alhamdulillah, kami dilindungi Allah sepanjang kami berada di Rakhine...

Sorry bro, saya buka jenis suka bodek orang. Tapi lepas lebih seminggu bersama Tok Azeez di Rakhine, ia berjaya merubah persepsi negatif saya pada Ahli Parlimen Baling tu. Rasanya, kalau dia tak pandai handle situation "G to G" dengan Menteri Rakhine dulu, memang payah la misi tu nak berjaya.. silap-silap nak masuk Rakhine pun tak boleh...

Aduihhh.. orang tengah sibuk amik gambaq dia, dia hulur salam pulak dah.. salam je laaa.. Oh ya, ni wakil Kerajaan Myanmar yang datang ke airport jumpa rombongan kami sebelum kami semua berlepas ke Rakhine...
Jadi, kepada mereka yang suka cakap besaq kat sini, kononnya nak rodong masuk ke Rakhine, nak bela nasib etnik Rohingya kat sana mudah-mudah saja, saya senyum saja tengok telatah depa. Saya puji semangat depa nak bantu, tapi ia tidak semudah yang depa jangka. Misi nak ke Rakhine bukan macam misi nak bantu gelandangan kat Chow Kit tu bro... heh!

Masa tiba di Yangoon pun kami dah rasa tegang dah. Kami diperhati atas bawah. Kawalan pada kami ni ketat sangat. Sampai kat Kedutaan Malaysia di Yangoon tu baru rasa tenang sikit.. Tu pun masih rasa cuak sikit.. macamana la cara nak masuk ke Rakhine, risau jugak kalau-kalau tersangkut kat Yangoon dan tak dibenarkan ke sana... macam-macam terfikir time tu...

Lepas dengar taklimat dan garis panduan dari Duta Besar Malaysia di Myanmar, Dr. Faisal Muhamad, dan Tok Azeez sendiri jelaskan keadaan, baru nampak jalan sikit. Saya dan kawan-kawan lain pun dah mampu senyum dah sikit time tu.. 

Duta Besar Malaysia di Myanmar time tu, Dr. Faisal Muhamad, (rasanya dah tukar orang lain dah Duta kita ke sana..)
Memang la takdak perang-perang macam kat Palestin nuuuu... tapi konflik jenih penghapusan etnik ni memang tak boleh jangka bro... Anytime saja puak pelampau Burma tu boleh ambush kami.. nyawa dihujung tanduk bro.... elok-elok pi 51 orang yang sertai rombongan, takmau la kurang dari jumlah tu bila nak baik ke Malaysia... 

Apa pengalaman kami di Rakhine? Apa perasaan kami bila berkunjung ke kampung-kampung etnik Rohingya di sana? Kat mana kami berehat tidur, makan? Apa yang berlaku sepanjang di sana? Bagaimana layanan pihak berkuasa Myanmar? Nanti saya ceritakan pada episod seterusnya... insyaAllah...

Kepada yang masih "blur" tentang konflik etnik Rohingya di Rakhine, Myanmar, saya siarkan kembali ringkasan tentang fakta sejarah dan apa yang berlaku di sana;

Abad ke-8: Masyarakat Rohingya ada orang-orang yang berasal dari Asia Selatan dan menetap di kerajaan yang merdeka di Arakan, kini dikenali sebagai negeri Rakhine di zaman moden Myanmar.

Abad ke-9 hingga abad ke-14: Masyarakat Rohingya menerima kedatangan Islam melalui pedagang Arab. Hubungan rapat telah terjalin antara Arakan dan Bengal.

1784: Raja Burma, Raja Bodawpaya menakluki Arakan dan beratus-ratus beribu-ribu pelarian melarikan diri ke Bengal.

1790: Hiram Cox, seorang diplomat British dihantar untuk membantu pelarian, bandar Kazan di Bangladesh dibina dan dibangunkan, di mana banyak Rohingya masih hidup hari ini.

1824-1942: Britain telah menawan Burma; yang kini dikenali sebagai Myanmar dan menjadikan ia sebagai salah satu wilayah British India. Pekerja telah berhijrah ke Burma dari tempat lain di British India untuk projek-projek infrastruktur.

1942: Jepun menyerang Burma, menolak keluar British. Dengan pengunduran pihak British, nasionalis Burma menyerang masyarakat Islam yang disangka mendapat banyak kelebihan daripada penjajahan British.

1945: Britain membebaskan Burma daripada penjajahan Jepun dengan bantuan nasionalis Burma yang diketuai oleh Aung San dan pejuang Rohingya. Rohingya merasa dikhianati kerana British tidak memenuhi janji autonomi bagi Arakan.

1948: Ketegangan meningkat antara kerajaan baru Burma dan Rohingya, yang kebanyakannya mahu Arakan menyertai majoriti Islam Pakistan. Kerajaan membalas dengan memulaukan masyarakat Rohingya, termasuk menghapuskan ‘kewujudan’ mereka dalam sektor penjawat awam.

1950: Sesetengah individu dalam masyarakat Rohingya menentang kerajaan yang diketuai oleh kumpulan bersenjata dipanggil Mujahid. Namun pemberontakan reda secara beransur-ansur.

1962: General Ne Win dan Parti Sosialis Program Burma merampas kuasa dan menggunakan kekerasan terhadap Rohingya. Bermula era kerajaan junta Burma.

1977: Lebih daripada 200,000 Rohingya melarikan diri ke Bangladesh.

1982: Satu undang-undang imigresen baru ditakrifkan semula. Orang-orang yang berhijrah semasa pemerintahan British sebagai pendatang haram. Kerajaan mengenakan perintah undang-undang ini ke atas semua masyarakat Rohingya.

1989: Tentera menukar nama Burma ke Myanmar.

1991: Lebih daripada 250,000 pelarian Rohingya melarikan diri daripada dipaksa menjadi buruh, dirogol di tangan tentera Myanmar.

1992-1997: Sekitar 230,000 Rohingya kembali ke Arakan, kini dikenali sebagai Rakhine, di bawah perjanjian penghantaran pulang yang lain.

2012: Rusuhan antara Rohingya dan Rakhine Buddha membunuh lebih daripada 100 orang, kebanyakannya Rohingya. Berpuluh-puluh ribu orang telah didorong ke Bangladesh. Hampir 150,000 dipaksa ke kem-kem di Rakhine.

2016: Kumpulan militan Harakah al-Yaqin menyerang pondok pengawal sempadan, membunuh sembilan askar. Tentera bertindak balas. Lebih daripada 25,000 orang melarikan diri Rakhine ke Bangladesh. Angka bagi rogol, bunuh dan rumah dibakar meningkat tidak terkira. Kerajaan Aung San Suu Kyi menafikan kekejaman.

Kembali ke airport Yangon sebelah siangnya...
Welcome to Yangon Airport... 
Kalau setakat pakai kain pelikat memang pemandangan biasa di airport Yangon.. tu memang pakaian tradisi depa..
Kami membawa amanah ini untuk diserahkan kepada saudara etnik Rohingya di Rakhine.. ni baru sikit ja ni.. 
Semua dah cuak dah time ni.. nak ke Rakhine.. pengalaman bagaimana yang bakal menerjah kami nanti..?
Dia ni dok mai hidang makanan dalam flight.. tobat lahom tak makan aih.. taktau la halal ke tidak.. saya tak usik..
Blom sampai lagi.. kami singgah sat kat airport mana ntah dalam perjalanan tu.. flight yang kami naik tu memang macam bas henti-henti.. dia singgah sat drop passenger dan amik pasengger baru..

Nampak dak kelibat orang yang pakai seluaq pendek  tak pakai baju kain pelikat berselepang tu? Masa kapai terbang kecik kami naik tu mendarat, dia berlari-lari tengah padang ke arah airport.. rupanya dia ni bertugas sebagai pengawang bendera untuk setiap kapal terbang yang singgah kat situ.. Perghhh..!!!

Lagu tu pun ada... lupa nak bagi tau, airport ni macam airport kampung ja.. takdak pagar memisahkan kampung dengan lapangan terbang... heh! Malaysia ada? Kalau ada, dah tentu gomen kita kena kutuk rapat..!







Thursday, December 15, 2016

FAHAMI ERTI, HARGA SEBUAH PERJUANGAN...


Ketika menulis entry ini, aku masih di pejabat. Jam menunjukkan hampir jam 2 pagi, namun aku masih di sini. Sendirian. Rakan-rakan staf rasanya sudah lama lena diulit mimpi, tapi itulah aku yang mencari sesuap nasi dari sumber yang halal, tugas perlu aku siapkan...

Sudah agak lama aku tidak menulis di sini. Ya, aku hadir di perhimpunan tahunan kita baru-baru ini di ibu negara, tapi aku tidak menulis tentangnya. Ya, pastinya aku gembira bertemu sahabat-sahabat seperjuangan di sana, namun senyum dan tawaku tersembunyi sesuatu yang sukar dimengertikan.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!