Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Monday, January 19, 2015

Mukhriz Mahathir Dah Berubah?

Kalau diikutkan, pada bulan Mei ni baru genap usia 2 tahun Mukhriz Mahathir mentadbir negeri Kedah. Maaf, saya tak guna perkataan "memerintah" sebab Mukhriz bukan memerintah, tapi mentadbir Kedah sebagai Menteri Besar...

Pada saya, masih terlalu awal untuk menilai prestasi Mukhriz walaupun ada pihak yang persoal macam-macam di belakangnya.... biasalah dalam politik... tengok je baik kat depan... belakang macam-macam...kan? Heh!

Frankly, saya kenal Mukhriz sebab saya ikuti perkembangan dia... kadang-kadang, ada jugak la hadir di program-program dia termasuk yang tertutup... cuma mungkin dia saja la yang tak kenal saya...maklum la... saya ni kecik jer... mungkin dia tak nampak... heheheee..


Tapi saya agak setuju dengan penulisan pasal Mukhriz di sini....

Saya sebenarnya dah lama ikut Mukhriz... sebelum nak bertanding Ketua Pemuda dulu pun dah ikut dah dia... bukan ikut dia ke hulu ke hilir... ikut perkembangan dia laaa... still dari jauh... tak berani dekat dengan dia... 

Dia memang mudah menyapa orang... ramah... cepat mesra... dia layan semua orang... tapi memandangkan saya ni "pemalu" sikit... segan la nak pi dekat dia... lagipun, ramai "bodyguard" sangat... "seriau" kata orang Kedah... hahahahaaaa...

Tapi tu la Mukhriz... dia agak berubah sejak jadi MB Kedah ni... terserah la nak judge dia lagu mana, tapi saya yakin dia cukup baik untuk handle Kedah... cuma biasa la ada masalah sikit-sikit tu,..kan?

Pada saya, kalau Mukhriz berubah, itu bukan sesuatu yang mengejutkan. Dia memang "BERANI BERUBAH"... paling penting, dia berubah ke arah kebaikan... bukan makin teruk...kan?

Anyway, saya berpandangan prestasi Mukhriz hanya boleh dinilai selepas 3 tahun dia mentadbir... tapi belum sampai 3 tahun pun, saya tengok dia ligat semacam buat kerja... jejak langkah macam Najib pulak saya tengok... hahahaaaaa... 

Maybe depa mempunyai "mentor" yang serupa... depa bermentorkan Tun M... maybe tak sama prinsip atau corak mentadbir macam Tun M, tapi kalau dah namanya anak didik Tun M tu rasanya insyaAllah segalanya akan okay-okay belaka... kan?

Apa pun kita tunggu je la tahun depan.... boleh?

3 comments:

Anonymous said...

Tun Daim memiliki kekayaan MELAMPAU dan SOALnya dari mana datangnya sumber kekayaan beliau? Akhir tahun 1969 selepas Peristiwa 13 Mei , Daim bersara drp dunia guaman buat selama-lamanya,bekerjasama dgn Low Kiok Boo &n Thamby Chik buka bisnes garam, tapi kurang ilmu DAIM GAGAL.Daim buka pula bisnes buat plastik &n alami kerugian kerosakan jentera akibat mogok yang dilancarkan oleh pekerja yang tidak puas hati. Kilang terpaksa ditutup dan pinjaman permulaan yang tidak berbayar daripada Bank Bumiputera dengan ugutan untuk mengisytiharkan Daim muflis.DAIM GAGAL LAGI.

Pada tahun 1971, Daim buka Syarikat Maluri Sdn Bhd. Menjelang awal 1970, Daim baru tahu cara yang mudah dan cepat untuk menjadi tokoh peniagaan Malaysia ialah mendapatkan kontrak perniagaan yang sudah pasti dalam genggaman melalui jaringan politik. Daim telah membeli tanah lombong di sekitar Maluri drp kerajaan dengan harga yang sangat murah dan membangunkan kawasan tersebut dan sebahagian di jual kpd Kerajaan. DAIM MULA BERJAYA.

PD tahun 1979 bila dia membeli Malaysian French Bank. 1984, ambil alih United Malayan Banking Corporation Bhd dan sempena perlantikkan sebagai Menteri Kewangan pada tahun yang sama Daim menjual kembali saham perbankan tersebut. Sebelum bersara, Daim Zainuddin membeli saham dalam Hock Hua Bank (Sabah) Bhd pd 1997 dan sekali lagi menjual kepentingan di dalam bank selepas sekali lagi dilantik menjadi Menteri Kewangan.

Pada 1997, Langkah Bahagia membeli saham di dalam Hock Hua Bank (Sabah). Mohd Nasir Ali umum beliau bertindak bagi pihak Daim. Hock Hua Bank ditukar nama jadi International Bank Malaysia Berhad dan digabungkan bersama Multi-Purpose Bank serta enam lagi syarikat kewangan untuk menjadi AFG.

Setelah ditamatkan riwayat sebagai Menteri Kewangan, dikhabarkan, Daim telah membawa sejumlah Wang yang disimpan diluar negara PULUHAN BILLION US DOLLAR dan melabur di dalam sektor perbankan. Daim dikatakan memiliki International Bank of Commerce (ICB) 59 cawangan di Indonesia, 23 cawangan di Africa dan 9 cawangan di Eastern Europe. Daim menguasai ICB Financial Group Holdings Ltd. (ICB) memiliki dan menguruskan bank komersial di 12 buah negara termasuk di Asia, Afrika dan Eropah Timur. Daim kini memiliki sebanyak 151,844,00 unit saham dalam ICB yang mewakili kepentingan 84.4 peratus.

Mungkin DS Anwar berkata benar BUAT PERTAMA KALINYA (Sebelum beliau dihumban ke Penjara). Dari mana Daim mendapat PULUHAN BILLION US DOLLAR? Tun Daim "the small man" juga dikenali sebagai Pembuli Pasaran Kewangan bilamana Bank Negara mengasak hampir kesemua matawang di pasaran kewangan antarabangsa di antaranya Pound Sterling, US Dollar dsbnya. Lim Kit Siang telah membawa permainan buli matawang oleh Bank Negara sewaktu Daim menjadi Menteri Kewangan di Parlimen - tetapi dijawab dan diSELINDUNGKAN oleh DS Anwar sebagai TIADA APA PERUBAHAN ASET BANK NEGARA. Mungkinkah sewaktu itu DS Anwar tidak tahu atau sama-sama mencuba menaruh harapan akan wang gelap pasaran kewangan dikongsi bersama? Apakah DS Anwar dituduh meliwat kerana Daim tidak mahu berkongsi wang gelap hasi drp buli pasaran matawang?

Jika sekiranya Daim memiliki Bank dan kepentingan besar dalam Industri perbankkan ICB, Tun Mahathir juga memiliki Bank di Guam. Tapi tak banyak yang mengetahui Kekayaan Tun Mahathir berganda-ganda drp Daim yang sebhg dilaburkan kembali di Malaysia. Macammana anank-anak Tun Mahathir semuanya kaya raya? sebut saja Mokhzani...Tokey Minyak, Mukhriz..laa pon Tokey Judi, Kapal, Arak dan Minyak, Mukhriz Tokey Fibre optik? Cuma Marina Mahathir miskin papa kedana kerana selalu lawan Tun Mahathir, jadi dia tak dapat apa2..nak kahwin jadi bini no. 2 Nazri Aziz pon Tun M larang...kesiannya Marina...sampai matilah melawan Bapak?

Apakah Kekayaan Melampau Tun Daim dan Tun Mahathir ini sebenarnya Wang Rakyat yang dirompak keluar oleh kedua2 Tokoh Negarawan yang merupakan Lanun dan Perompak yg Merompak melaui batasan? Adalah diharap DS Anwar mampu mencerahkan suasanan dengan penyerahan bukti-bukti?

Bersatu Bersetia Berhidmat said...

Markah cuma 50% sahaja.
Setpol dan Pegawai kelilingnya perlu pergi kuesus tambahan cara nak bersama dengan rakyat jelata.

Anonymous said...

Biasa lah 'Parrot', menyampaikan fitnah yg direka utk memburukkan org yg telah berjasa kpd agama,bangsa & tanahair. Dan cuba mengagungkan penderhaka bangsa@ penyangak.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!