Wednesday, December 31, 2014

APA CERITA NI DR MAZA? SAMPAI KE NERAKA BAGAI...???


Bekas Mufti Kerajaan Negeri Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin dikecam seorang penulis di sebuah portal ekoran kenyataannya yang seolah "menambah saham ke neraka" dengan persepsi buruk yang dilihat mampu memecah-belahkan rakyat.
Kata penulis berkenaan, sewaktu seluruh jentera kerajaan termasuk Perdana Menteri dan pak-pak Menteri yang lain sedang berjerih payah membantu lebih 200,000 mangsa banjir di Pantai Timur, bekas Mufti itu seakan tidak membantu memperbetul persepsi, namun lebih menjurus menjadi "batu api.

"Ketika ramai antara kita bertungkus lumus membantu mangsa banjir, menghulur derma barangan dan membetulkan fitnah yang berleluasa, seorang bekas mufti yang “gila populariti”, Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) memilih untuk menyebarkan prasangka buruk dan fitnah yang boleh memecah belah rakyat.
 

WAHAI BUMI TELANLAH AIRMU...

Musibah yang berlaku di kebanyakan tempat di Pantai Timur semakin teruk dan sangat-sangat memerlukan pertolongan serta bantuan daripada seluruh rakyat Malaysia.
Keadaan banjir itu dikatakan antara yang terburuk dalam tempoh hampir 43 tahun di sesetengah tempat seperti di Kuala Tahan, Kuala Krai dan Gua Musang.
Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, pelbagai cara boleh kita salurkan untuk membantu mereka dalam meringankan beban yang sedang ditanggung. Ini kerana yang pasti kemusnahan harta benda, malah kehilangan nyawa sedang berlaku di sana.
 

Tuesday, December 30, 2014

GAMBAR VIRAL: AKSI POSING "MAUT" MAT SABU DI MUSIM BANJIR...


Hebat gak la Abang Mat kita ni... orang dok sibuk huloq bantuan kat mangsa banjir... bergadai nyawa bagai... dia dok sibuk posing....hehehheeee...

Apa pun, saya "puji" la Abang Mat kita ni... terbukti dia memang pandai cari publisiti... murah ka, mahal ka... itu belakang kira...

Cuba tengok kat bawah ni... Abang Mat beraksi di musim banjir!

 

BILA ORANG INDON KETAWAKAN ORANG MALAYSIA...


Ada sesetengah pihak di kalangan rakyat Malaysia yang mudah terpengaruh dengan sentimen negatif sehingga tergamak memalukan diri sendiri di laman-laman sosial.
Jika kejahilan dan pemikiran yang lemah itu hanya dilihat oleh keluarga terdekat sahaja, mungkin ia boleh dikira "cincai" sahaja. Maklumlah, adik beradik....

Tapi kalau sampai memalukan diri sendiri dan negara hingga melibatkan peringkat antarabangsa, serta dikomen dengan persepsi buruk melibatkan seluruh rakyat Malaysia, apakah ia boleh diterima?
 

Monday, December 29, 2014

SUBHANALLAH..!!! INI RAHSIA HIKMAH DI SEBALIK BANJIR KALI INI?


Nampaknya meskipun Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan para pemimpin menasihatkan pengguna laman sosial supaya memeriksa kesahihan maklumat sebelum disebar, namun gesaan itu tetap enggan dipeduli.
Walaupun nasihat berkenaan sejajar dengan ajaran agama Islam demi mencegah kekeliruan di kalangan rakyat dengan unsur fitnah dan tohmahan yang lebih besar dosanya dari dosa membunuh, namun ia tetap tidak dipedulikan.

Mungkinkah para pengguna laman sosial di Malaysia pada zaman ini lebih suka pada fitnah dan gemar menyebarkan suatu tohmahan tanpa usul periksa?
 

Bila Kak Su Bersuara... Heh!