Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Tuesday, October 28, 2014

SENTUH ANJING: ZAKAT TAK IKUT MAZHAB SYAFIE, TAK NAK KECOH-KECOH KA???

Tu dia laaaa... saya dah kata. Kalau nak kutuk pun, jangan lebih-lebih. Kalau nak kecam isu sentuh anjing tu pun, berpada-pada la... ni ada yang sampai tuduh murtad laaa.. ugut bunuh laaa.. tu dah emosi dah tu... Islam tak suruh lagu tu pun...

Saya faham ramai yang marah. Saya pun tak suka sentuh-sentuh anjing dengan sengaja ni. Tapi kita perlu kawal kemarahan tu... lagi pun, ni bab agama... kena handle cara agama... bagi la alim ulama yang komen... kita sokong saja laaa... tak perlu over pun.. kita bukan tinggi sangat ilmu agama...

Teruk jugak la Syed Azmi kena "taruk"... dari orang dok kecam dia.. elemen kecam tu dah bertukar jadi simpati pulak... sepatutnya wasatiyyah la dalam hal ni... sebab tu PM anjur konsep wasatiyyah tu... sekarang ni Ustaz Zaharudin dah sound dahhhh...

 

Cuba baca kat sini apa yang Ustaz Zaharuddin sound... Tapi tu laaaa... bila sentuh bab Islam ni ramai yang tak minat membaca... ramai yang lebih tertarik hal-hal seks dan ngarut-ngarut tuuuhhhh...hahahahaaaaa...kan?

Betul la jugak apa yang Ustaz tu kata... saya tak nafi pun. Ustaz Kazim pun betul jugak. Jakim pun betul jugak... Mufti-mufti pun betul jugak...

Yang tak betul ni cuma golongan "ekstrimis" yang terover-over layan emosi marah tu... relaks la bro... DS Jamil Khir kata nak jumpa Syed Azmi pada 6 November ni... bagi la Jakim yang tarbiyyah Syed Azmi tu... kita qualified ka?

Tapi kalau lepas Jakim tarbiyyah Syed Azmi tu...dan dia tak berubah jugak, then I rest my case... time tu hentam la balik... tapi sekali lagi diingatkan, jangan over-over pulakkkk... hentam cara Islam... boleh? Heh!

2 comments:

Anonymous said...

jangan pulak nak bandingkan antara hukum zakat dgn sentuh anjing,...

Anonymous said...

Janganlah sekadar dapat PhD dah terlalu bijak keluar pendapat. Kita harus juga mengambil kepentingan adat setempat yg lebih menjurus kepada mahzab kita. Lepas ni kita pakat2 la berlenggeng tak berbaju ke masjid, pakai seluar tiga suku je. Pun juga sah, asal tertutup dari pusat ke lutut.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!