Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, September 4, 2014

"NOTA CINTA" YANG PERLU ORANG KEMENTERIAN PENDIDIKAN BACA...

Rasanya ramai yang rasa bahawa guru-guru kat Malaysia ni lebih ramai yang sokong pembangkang berbanding BN. Yaaa... saya faham...guru-guru yang sokong BN ni selalunya depa lebih suka jadi "silent voters" sebab malas nak bertekak dengan guru-guru sebok berpolitik dari mengajar anak murid...

Kalau tak silap saya, guru merupakan antara penjawat awam paling ramai kat Malaysia ni. Lebih dari 420,000 orang...ramai, kan? Tapi...tak kira depa sokong pembangkang atau BN, depa memang setuju mengatakan sistem pendidikan kita sejak kebelakangan ni ntah hapa-hapaaaa...

Dah banyak kali dah saya dengar rintihan guru-guru ni. Bukan sorang dua kawan-kawan saya yang jadi cikgu... ramai! Lebih dari 30 orang....tapi semuanya komplen pasal beberapa perkara yang sama... 


Baru ni, saya terbaca di sini tentang satu "nota cinta" dari guru yang sengaja pencen awal. Secara peribadi, saya setuju sangat dengan "nota cinta" tu...tepat, padat dan memang benar apa yang ditulis...

Salah satunya yang disebut ialah pasal konsep Guru Penyayang. Bila saya tanya kawan-kawan saya, memang betul depa diarahkan dok kat pintu pagar sekolah pagi-pagi atau tengahari. Buat apa? Depa kena sambut murid-murid...sebut "Selamat Datang"...muka kena manisssss... tak boleh kelat!

Ni apa benda ni? Konsep tu dah betul. Tapi bila perlaksanaannya jadi macam tu pulak dah? Nak jadi guru penyayang maka cikgu-cikgu kita tu kena pi tunggu anak-anak murid kat pintu pagar sekolah? Lagu tu? Dulu tok guru Imam Shafiee tunggu anak-anak murid dia depan pintu pagar masjid ka?

Perlaksanaan macam tu bukan saja men"down grade"kan guru-guru yang memberi ilmu, malah kaedah macam tu sama sekali menjatuhkan maruah ILMU itu sendiri! Faham tak?

Patut la sekarang ni ramai guru yang tak puas hati, mengajar ala kadar, malas, ponteng, hilang semangat nak mengajar dan sokong parti pembangkang! Saya nak tanya... sapa yang cadangkan idea yang kurang akal ni? Dia tak pernah jadi cikgu ke apa? 

Sorry to say... KSU Kementerian Pendidikan perlu ubah segera perkara ni.. tak perlu ubah konsep guru penyayang... ubah arahan suruh tunggu kat pintu pagar tu... sayang isteri ditinggal-tinggalkan, sayang anak ditangan-tangankan...faham tak peribahasa tu? Harap maklum sebelum nasi jadi bubur...

9 comments:

Anonymous said...

Biasa yg tunggu murid dan ibubapa di pagar hanya sekolah swasta/international school sahaja. Principal memang akan tunggu dan sambut pelajar dan buat pr dengan ibubapa. Mereka buat macam tu sebab semua dibayar.

Yang sek keb nak buat macam tu nak buat apa. Letak pegawai keselamatan dan tolong tengok-tengok kan budak sek dah cukup baik.

Anonymous said...

KPM x pernah nak dengar rintihan guru..

Anonymous said...

Jadi maksudnya cikgu2 kena mula kerja lebih awal dari waktu yg ditetspkan sebab sblm sekolah mula dah kena tggu kat pagar.
Sifat penyanyang x perlu tggu pagar. Jwp dan beri salam kpd pelajar dgn muka manis pun dah mgembirakan pelajar.

aku pun cikgu jugak said...

tak siapa paksa jadi guru.. tak mau boleh berhenti cari kerja lain.. apa susah?

Anonymous said...

Aku dh ckp dulu, ini idea paling bengàp pernah kpm buat. Tu yg terpacak depan pintu pagar sekolah tu sapa, jaga ke cikgu? Istilah murid itu pelanggan pun dah salah. Pernah dengar 'customer always right'? Jadah apa yg murid buatpun, murid sentiasa betul. Tp yg agak pelik bin ajaib, pegawai2 dari kpm bila turun kt sekolah tak pulak tunjuk teladan yang sama. Siap kena sambut, tak cukup dgn guru besar @ pengetua, siap arah murid pulak berbaris. Mcm sambut menteri. Sekolah penyayang kena betulkan pengisiannya. Jangan jatuhkan maruah guru, sbb gurulah asalnya ilmu.

tarantula said...

SEBAB TU BUDAK JADI BIADAP, SEKOLAH CINA TAK BUAT MCM TUPUN

Anonymous said...

Inilah "Transformasi" Mat Durian AL Kangkung.Bodoh piang.

Anonymous said...

Salah ke cikgu sokong pr?kt tempat aku pbankang adalah bn

Johan said...

Sangat setuju akan sikap pegawai di Kementerian yang kenai rai. BOS turun dari kapal terbang kena tunggu kat airpory kemudian hantar ke hotel. Malam kena fatang ajak mskan dan esok pagi pagi ke pi hotel jemput puls ke sekolah. Sampai sekolsh kena leter dan sering dimalukan bos. Memang KERJA BODOH.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!