Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, July 10, 2014

KISAH IKAN PATIN "BABI" DAN ORANG KITA BILA JUMPA BENDA FREE....

Kita orang Malaysia ni memang pantang kalau jumpa benda free, kan? Asal jumpa je, mesti berebut-rebut. Asal berebut-rebut, mesti barang free...kan? Tu diaaaaa... sedar tak perangai tu ada kat kita?

Mungkin sebab tu la jugak ramai orang yang berebut-rebut tangkap ikan patin dari kolam kat Lahat, Ipoh, baru-baru ni, kan?

Ye laaa.. masa tu kolam tu belum surut sebab tengan pecah. Jadi depa tak tau la kat dalam tu ada tulang-tulang yang dipercayai tulang babi, kan? 


Perihal orang ramai berebut-rebut tangkap ikan patin dari kolam patin "babi" tu boleh baca kat sini...

Cuma saya terfikir la kan... kenapa la kita ni suka sangat ambik benda-benda yang bukan kepunyaan kita. Hatta jumpa duit sekupang atas jalan pun kita kutip masuk poket. Saya masa kecik-kecik zaman jahiliyah dulu pun ada buat perangai buruk macam tu.. sekarang dah tak macam tu dahhh...

Ustaz kata, kalau jumpa apa-apa kat tepi jalan, boleh kutip, tapi jangan jadikan barang sendiri. Serahkan kat masjid, tau la tok imam masjid tu uruskan...

Berbalik pasai ikan patin "babi" tadi... agaknya la... kalau la orang ramai yang dok kutip ikan tu tahu ikan patin yang depa dok berebut tu diberi makan bangkai babi, agak-agak depa nak berebut tak? 

Hahahahaaaa... rasanya nak lalu dekat ayaq kolam yang dok melimpah pun depa takmau, kan?

Entah la... tapi kalau saya di tempat depa... mungkin dah loya dah anak tekak... abih muntah apa yang saya makan...adehhhhhh...! 

Kalau sahabat-sahabat pulak macamana? Muntah jugak ka? Heh!

Lagi satu, ikan patin yang depa dok kutip tu sebenarnya siapa punya? Hak milik awam atau memang tauke kolam tu bagi free, wakaf kat orang ramai bila kolam dia pecah? Errr... apa hukum ambik makan ikan patin tauke tu agaknya? Wallahu'alam...

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!