Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Tuesday, May 13, 2014

Siri Bercakap Dengan "Jin" PAS Kedah: 20 Perkara – Siri IIIPenulis tidak bermaksud untuk menuding jari pada sesiapa dalam soal 20 perkara kegagalan Kerajaan Barisan Nasional (BN) Negeri Kedah yang ditimbulkan bekas Pengarah Urusetia Penerangan Kerajaan PAS Kedah, Zulkifli Yahya.

Setelah menganalisis 10 perkara sebelum ini, penulis berpandangan bahawa penulisan Zulkifli di Harakahdaily itu hanya bersifat persepsi, separuh masak dan kurang neutral selain penuh berbaur politik.

Kata mudahnya, gaya penulisan itu lebih terdorong ke arah niat memburuk-burukkan dan bukan bersifat membina sebagaimana yang sepatutnya dilakukan oleh pembangkang yang sihat di negeri Kedah.

Berikut adalah kesinambungan 20 perkara tersebut.

11. GAGAL membuat keputusan yang wajar dalam isu mahkamah. Mukhriz telah membuat keputusan tidak wajar dalam isu pembalak menyaman anak syarikat kerajaan negeri, apabila bersedia menerima penyelesaian di luar mahkamah sekalipun kes tersebut hampis pasti dimenangi oleh pihak kerajaan negeri. Akibatnya kerajaan negeri kerugian RM2.5 juta.
 
Penulis tidak fikir Zulkifli berlatar belakangkan jurusan undang-undang dan yakin dia juga bukan merupakan seorang bekas Hakim Mahkamah atau mewakili Peguam Negara untuk memberi komen seumpama di atas berkenaan kes saman melibatkan anak syarikat kerajaan negeri dengan sebuah syarikat pembalakan.

Namun penulis yakin bahawa Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Mukhriz Mahathir mempunyai barisan peguam yang handal-handal yang diketuai oleh Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri Kedah. 

Malah penulis yakin bahawa kes berkenaan dirujuk kepada mereka-mereka yang ahli dalam sudut perundangan oleh Mukhriz, bukan? Takkanlah beliau rujuk pada Mufti Kedah atau Pengurus Bola Sepak Kedah pula, kan?

Jadi, atas nasihat yang diberikan, adalah wajar untuk Mukhriz mendengar nasihat dari Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri berbanding nasihat dari Zulkifli yang dipercayai tidak punya kreadibiliti dalam bidang undang-undang, bukan?

Apakah kerana hanya menang dalam kes saman sebelum ini maka Zulkifli menyifatkan sebagai pakar undang-undang dan mampu meramal keputusan hakim mahkamah? Dalam soal ini pada pandangan penulis, pihak yang tidak wajar sebenarnya ialah Zulkifli sendiri.

12. GAGAL mengurus sembilan buah Maktab Mahmud yang selama ini diurus oleh kerajaan negeri dengan menyerahkan kelolaannya kepada Kementerian Pelajaran dibawah pentadbiran Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Mukhriz mungkin ‘bijak’ kerana berjaya menyelamatkan duit negeri sebanyak RM26 juta yang selama ini membiayai Maktab Mahmud tersebut. Soalnya, ke mana perginya RM26 juta tersebut dan apakah nasib silibus Azhariah di Maktab Mahmud selepas ini?

Mulanya Zulkifli menuduh Mukhriz sebagai “gagal”, kemudian dia tuduh pula Menteri Besar kesayangan rakyat Kedah itu sebagai “bijak”. “Gagal” urus Maktab Mahmud dan “bijak” menjimatkan sebanyak RM26 juta wang rakyat Kedah?

Pada pandangan penulis...

Terus bacaan anda di KedahNews.com

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!