Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, March 15, 2014

#MH370: UST FARID RAVI KONGSI PENGALAMAN BERSAMA PRAMUGARI BOEING 777-200 (#SEBARKAN...)

CERITA ini dikongsikan oleh seorang pendakwah, Ustaz Farid Ravi yang kerap muncul di kaca televisyen melalui program-program agama di laman Facebooknya:

Kisah Yang Menyentap Jiwaku: Pramugari Boeing 777
Ustaz Farid Ravi Cerita Kisah Pramugari Boeing 777
(Gambar hiasan)

“Dikala ramai yg bersoal jawab mengenai kehilangan MH370, izinkan saya berkongsi sebuah dialog yg berlaku antara saya dan ketua pramugari sekitar 2010.

Seperti biasa saya dpt jemputan untuk menyampaikan ceramah di Singapura pada pertengahan tahun 2010.

Alhamdulillah, penganjur berbesar hati belikan saya tiket bussiness class MAS, biasanya naik economy class je, kadang2 drive ke Singapura, ingat lagi masa tu naik Boeing 777-200, MH berapa tak ingat.

Ceritanya begini, masa tu nak balik KL, di Changi Airport, bila tiba masa untuk boarding saya menuju ke arah aircraft, di muka pintu aircraft ketua pramugari menyambut ketibaan penumpang, biasanya Pramugari atau Pramugara akan ucap kpd penumpang “Welcome a board sir, have a pleasant trip” atau apa2 ucapan selamat dtg yg sewaktu dgnnya.

Tapi berlainan dgn Pramugari yg sambut saya pada ketika itu, “Assalamu alaikum Ustaz”.
Saya jawab ” Wa alaikum salam”, agak terkejut, berkata dlm hati “Mak ai akak tu kenal aku la…”

Sebabnya begini, prasangka yg ada dalam hati bila melihat org yg tidak bertudung ialah, jauh dari agama, sesat, tak sempurna iman… dan macam2 lagi.

Sebetulnya masa mula-mula mata pandang kearah Kakak Pramugari tu, dlm hati berkata “Ya Allah berilah hidayah kpd mereka ni”…

Setelah masuk dalam dan dah dapat tmpt duduk, saya diberi minuman ringan… pastinya ” Guava Juice ” pilihan ku dulu kini dan selamanya.

Bila dah take of, ” Teh Tarik”… kena pulak duduk di window seat… sambil menghirup teh tarik sambil melihat keluar tingkap, sambil mengagumi kebesar Allah swt.

Sedang kapal dah terbang dlm 20 minit, Ketua Pramugari yg mula2 sambut saya, menghampiri tempat duduk saya, sambil senyum…saya pun balas senyum, dialognya begini;

Pramugari: Assalamu alaikum Ustaz,

Saya: Wa alaikum salam, yea.

Pramugari: Saya dan seisi famili suka dgn rancangan mengaji al-quran ustaz…

Saya: Tilawah Interaktif ka?

Pramugari: Yea Ustaz.

Saya: Alhamdulillah puan saya sehat, ujarku.

Pramugari: Ustaz, saya nak mintak tolong sikit, kami ada sekolah tahfiz anak2 pelarian Rohingya, jadinya saya nak mintak tolong Ustaz tolong carikan guru-guru tahfiz, kalau ada anak2 murid ustaz di tmpt ustaz mengajar pun boleh.

Saya: (Diam seketika, tersentap, kelu dan kaku sebentar)

Saya: In Sha Allah, saya akan bantu carikan guru2 tahfiz untuk sekolah puan.

Pramugari: Ini no saya ustaz… tolong yea Ustaz. (jelas penuh harapan)

Selepas Pramugari itu beredar, saya mengucap panjang, Ya Allah, mulianya insan ini, pada-Mu jua aku berharap, Ya Allah ku mohon agar Kau berilah petunjuk Mu kpd mereka ini.

Mulai hari itu presepsi saya terhadap cabin crew telah berubah, bukan sekadar itu, kadang-kadang dalam perjalanan yg agak jauh seperti dari KL-KK, atau KL-Sibu/Kuching, cabin crew akan bertanyakan soalan2 agama kpd saya untuk kepastian dan penjelasan.

Moral of story ” JANGAN BERSANGKA BURUK DGN ORANG, DAN JANGAN MENGHUKUM ORANG DARI ZAHIRNYA”. -Mynewshub.my

4 comments:

Anonymous said...

sungguh terharu dan terasa insaf bila membacanya

Anonymous said...

AllaHurobbi ! IT SO TOUCHING

Anonymous said...

“Hijab is Not an Islamic Duty”- Scholar

Last month at Al Azhar University, Sheikh Mustapha Mohamed Rashed defended a thesis that sparked a heated debate among religious scholars. The candidate concluded that Hijab, or the veil, is not an Islamic duty.

The claim is not the first of its kind, but the mere fact that it is adopted in Al Azhar University – the Sunni Islam’s foremost seat of learning –makes it controversial.

Sheikh Mustapha Mohamed Rashed argued that Hijab is not an Islamic duty. He stated that Hijab refers to the cover of the head, which is not mentioned in the Holy Quran at all. “Nonetheless, a bunch of scholars insisted vehemently that the veil is both an Islamic duty and one of the most important pillars of Islam,” he added.

In doing so, the PhD candidate points out, “they deviated from the purposes of the Islamic law and “Sahih Atafsir” or the true interpretation. They rejected reasoning and relied only on literal text.”

According to Mohamed Rashed, these scholars de-contextualized the verses of the Quran and interpreted them in their very own liking, following some ancient scholars, as if what they said is sacred and is no subject to Ijtihad.

http://www.moroccoworldnews.com/2012/06/45564/hijab-is-not-an-islamic-duty-scholar/

Anonymous said...

Salam, untuk pengetahuan semua pramugara dan pramugari juga mengisi masa terluang membaca Al-Quran dan Yassin ketika singgah diluar negara. Ini pengalaman yang dikongsikan oleh jiran saya..dia seorang pramugara Mas.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!