Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, March 20, 2014

#MH370 TERKINI: BUKTI BLOGGER PRO-PAS KEDAH FITNAH PUTRAJAYA..!!!

Apa beza antara "tahu" dan "mungkin tahu"?
Kat atas ni ialah salah satu contoh penyebaran spekulasi yang tidak bertanggungjawab. Saya print screen gambar kat atas tu dari blog pro-PAS yang disifatkan sebagai salah satu blog "tukang fitnah" paling laris di Kedah...

Berita tu diproses pengendali blog tu. Faktanya hanyalah "Putrajaya MUNGKIN tahu", tapi tajuk yang blog pro-PAS tu berikan ialah "PUTRAJAYA TAHU". Perkataan "MUNGKIN" tu dibuang blog pro-PAS tu...

Pada saya, itu adalah satu contoh bentuk penyebaran cerita tak betul dan berunsur fitnah. Kalau dilihat dari sudut moral, memang jelas la salah, kan? 



Besar bezanya antara "tahu" dan "mungkin tahu". "Tahu" bermaksud pasti, tapi "mungkin tahu" pulak ialah statement yang masih sangsi, kabur dan persepsi. 

Dalam kes di atas ni, cerita pakar US tu berbentuk pandangan dan persepsi dari seorang pakar. Itu tidak jadi masalah dari sudut penyiaran. Pakar tu cerita dari sudut kepakaran dan pengalamannya....

Berbanding dengan blogger pro-PAS yang memanipulasi tajuk laporan asal, blog pro-PAS Kedah tu telah menukar keseluruhan angle laporan pandangan pakar tu... maksudnya, blogger tu memalsukan story asal...

Kedua, tajuk yang dimanipulasi blogger pro-PAS tu mampu mengelirukan rakyat dan pembaca. Patut pun Mahfuz komplen dia keliru dengan info insiden MH370. Dia dapat info dari blogger PAS la mungkin, kan?

Ketiga, dengan mendakwa "Putrajaya tahu tapi taknak beritahu", maka secara jelas blogger PAS ni buat fitnah. Bila dah buat fitnah ni, maka para pembaca faham-faham sendiri la kreadibiliti tukang fitnah ni... 

Tengok pula dari sudut hukum Islam dan undang-undang, semua orang tahu blogger pro-PAS Kedah tu macamana, kan? heh!

6 comments:

Anonymous said...

PAS Laknatullah..
kenapa selalu sgt sangka buruk dgn Krjn.. kenapa mereka tak cakap pasal konspirasi jahat Amerika CIA yg hijacked MH370 ke Diego Garcia?

PAS sama shj spt Anwar..puak Dajjal yg saling membantu utk Dajjal Amerika!

Alyahya said...

Kalau kerajaan yg memerintah SEMUA TAHU..baguslah.Sepatutnya pihak sokong pembangkang akan respect kerajaan yg ada & bukannya memfitnah.

Anonymous said...

Yang sokong umno ramai melayu hutan

Anonymous said...

Melayu bandar pulak ramai yang sokong babi hutan aka DAPig.. kesian

Anonymous said...

Kerajaan sekarang bacul dan tak ada telur. Dah berbakul orang memfitnah ..... setakat ni tiada tindakan. Mungkin betul kot apa yang difitnahkan sebab kerajaan senyap seribu bahasa.... terutama KDN... menteri amaran dulu dah jadi menteri penerangan.... menteri KDN sekarang jadi menteri Tin Milo kosong. Cakap macam-macam tapi semuanya sekerat jalan...hampas

Anonymous said...

Tak kutip derma dgn tin milo
kan kankan......

Bila Kak Su Bersuara... Heh!