Monday, March 31, 2014

#MH370: MANA CINA DAP NAK LETAK MUKA MACAM NI..?

Saya tak tahulah sama ada orang-orang Cina DAP kat Malaysia ni ada maruah atau perasaan malu atau tidak. Tapi kalau sayalah jadi mereka, saya akan malu semalu-malunya. Silap-silap boleh resign jadi ahli politik...

Sebelum ni depa ni la yang dok kutuk sakan Kerajaan Malaysia dalam usaha mengetuai operasi SAR pesawat MH370 tu. Depa ni la yang mula-mula kutuk usaha-usaha 14 negara mencari dan menyelamat MH370 tu... lepas tu baru media asing sambut dan senada kutuk Kerajaan Malaysia...

Lepas tu media-media di China pulak buat cerita murahan pasal MH370. Depa bersumberkan CNN dan media-media barat lain yang pro-Yahudi. Sedangkan sumber yang patut dirujuk ialah dari Kerajaan Malaysia selaku ketua operasi SAR...

Mungkin sebab itulah segelintir ahli keluarga penumpang MH370 dari China yang salah faham akibat dari salah informasi, sekaligus menyalahkan Kerajaan Malaysia. Depa "attack" dan tuduh Malaysia dengan pelbagai tohmahan.. defamation!

Tapi, kalau baca cerita kat bawah ni, saya yakin semua pihak kat atas ni akan "sentap" habis. Mana depa nak letak muka? Orang depa sendiri yang cuba perbetulkan perangai buruk depa yang burukkan imej Malaysia. Yang utamanya, orang depa tu semuanya educated...sekolah punya orang laaa..!

Cuba baca kat bawah ni...


Pelajar China yang sedang mengikuti pengajian di Malaysia dan mereka yang pernah menuntut di negara ini, menggesa media China dan rakyat negara itu supaya tidak memburukkan imej Malaysia berikutan tragedi yang menimpa pesawat Malaysia Airlines MH370.

Presiden persatuan Alumni Pelajar China Malaysia (MACSA) Adam Huang berkata persatuan itu telah menghubungi media di China melalui kedutaan negara mereka di sini untuk memintanya tidak lagi mengutuk Malaysia.

“Kami telah menghubungi media di China supaya berhenti daripada mengutuk dan memburukkan imej Malaysia. Kami juga minta mereka membantu memulihkan kepercayaan rakyat China terhadap Malaysia,” katanya pada sidang akhbar di Wisma MCA di sini hari ini.

Di samping itu, kata beliau, MACSA memulakan usaha memberi penjelasan mengenai keadaan sebenar berhubung tragedi itu melalui media sosial.

“Sejak minggu pertama tragedi ini, kami menggunakan media sosial sebagai platform untuk menyampaikan ucapan terima kasih kepada negara ini dan memberi penjelasan tentang keadaan sebenar di sini,” katanya.

Huang berkata pengguna media sosial juga diminta tidak lagi melakukan provokasi terhadap pihak berkuasa Malaysia, kerana perbuatan itu memburukkan lagi keadaan.

Ditubuhkan pada 5 Jan 2012, persatuan itu kini mempunyai lebih 1,000 anggota.

Penerbangan MH370, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam 8 Mac dan hilang daripada pengesanan radar kira-kira sejam kemudian ketika terbang di ruang udara Laut China Selatan. Ia sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada 24 Mac bahawa penerbangan pesawat itu “berakhir di selatan Lautan Hindi”.

Ia berdasarkan analisis data satelit yang belum pernah dilakukan sebelum ini oleh syarikat telekomunikasi satelit United Kingdom Inmarsat dan UK Air Accidents Investigation Branch. – BERNAMA

1 comment:

anti kominis dan DAPpigs said...

Cina2 rasis DAPpigs dan melayu2 yang dah makan nasi kankang DAPpigs ni MANA ada perasaan MALU. Depa ni semua BABI besaq. BABI bukanya ada perasaan malu. BABI ni kalau dah naik NAFSU, selamba saja depa tutuh BONTOT member depa kao2 nya macam penghulu depa tu lah - B.A.B.I aka Bang Non Al-Juburi Wal-Liwati Ad-Dajal.....

Bila Kak Su Bersuara... Heh!