Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, February 15, 2014

PEDASSS...!!! MAJLIS FATWA SINDIR SAPA NI..???

Semalam, ramai umat Islam di Malaysia yang rasa lega bila muzakarah terkini Majlis Fatwa Kebangsaan sepakat memutuskan hukum pelaburan dalam ASB dan ASN itu "HARUS". Secara automatik, segala keraguan yang cuba ditimbulkan sebelum ni dah selesai...

Cuma, dalam kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan semalam, ada beberapa ayat yang saya rasa "double meaning" dan seolah-olah sengaja ditegaskan bertujuan bagi menyedarkan beberapa pihak yang cuba "tunjuk pandai"....

Cuba baca kenyataan di bawah dan fikir betul-betul apa makna yang tersurat dan tersirat...


“Isu pelaburan ini merupakan perkara ijtihadi, yang sememangnya akan mengundang polemik dan perdebatan jika semua pihak yang mendakwa sebagai pakar mahu menegakkan pandangan masing-masing tanpa menghiraukan peranan pihak yang diberi autoriti dalam menentukan hukum.

“Sewajarnya mereka yang melabelkan diri sebagai intelektual Islam ini memahami isu ini secara menyeluruh dan hak-hak Ulil Amri kerana akibat daripada sikap mereka yang gemar dan sengaja mempertikaikan hukum yang telah dibuat, telah menimbulkan keresahan yang meruncing dalam kalangan umat Islam,” katanya.

Abd Shukor menyifatkan tindakan itu hanya akan merugikan umat Islam sendiri.

Oleh itu, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menasihatkan supaya provokasi yang melibatkan hukum hakam dihentikan supaya tidak mengundang kekeliruan.
Okay...? Dah baca? Agak-agak pada siapa dituju kenyataan di atas? Siapa yang diberikan authority untuk menentukan hukum di Malaysia? Siapa pulak yang sebok nak tunjuk pandai jadi "Ahli Fatwa" yang tak diiktiraf dan mengelirukan rakyat?

Saya heran... golongan ni faham tak tentang hak-hak Ulil Amri? Lepas tu suka pertikai hukum yang dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan... bila umat Islam keliru, Majlis Fatwa pulak yang dipersalahkan.. 

Bila Majlis Fatwa bermuzakarah dan mengeluarkan sesuatu hukum yang depa suka, maka Majlis Fatwa dipuji melangit. Tapi kalau Majlis Fatwa keluarkan hukum yang bertentangan dengan depa, maka depa kutuk Majlis Fatwa sampai lumat... adil ke macam tu? Macam tu ke Islam?

Wajar ke macam tu? Patut la orang kafir pandang rendah pada Islam... Mana depa belajar? Mat Sabu ke? Tak payah dengar la Mat Sabu tu... Ustaz-Ustaz PAS sendiri ngaku kata Mat Sabu ti Syiah... nak kata apa lagi?

1 comment:

Anonymous said...

Aku x boleh dengar Mat Sabu ni. Rasa nak komen. Hapuskan golongan Syiah kat Kedah, tangkap kepala Syiah Kedah, sula Mat Sabu, tapi jangan bagi Anwar sudah la.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!