Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Monday, February 24, 2014

PBS: KETUA PENGARAH KATA LAIN, CIKGU-CIKGI BESAR KATA LAIN.. APA CERRR..?

Alhamdulillah, saya ucapkan terima kasih pada pihak Kementerian Pendidikan sebab "tangguh"kan PBS sehingga diputuskan oleh Menteri Pendidikan kita, Tan Sri Muhyiddin Yasin. Pada saya ia adalah satu tindakan positif dari sudut "mendengar suara hati cikgu-cikgi" kita...

Selain meneliti semula PBS dan cuba mengurangkan beban guru dari sistem baru pendidikan tu, KPM juga secara tidak langsung memberitahu tentang kewujudan "war room KPM" bagi menangani masalah-masalah PBS tu.. 

Saya ingatkan parti politik saja yang ada "war room", tapi KPM pun ada..? Heh! Tapi okay la tuuu... cuma nama "war room" tu saja yang kurang sesuai kot... heheeee...

Dari tajuk berita "Guru Tak Perlu Teruskan PBS Sehingga Diberitahu" klik di sini, laporan tu bunyi macam semua cikgu-cikgi kita boleh tarik nafas lega... bunyinya betul-betul melegakan hati depa yang tengah panas.. maklum la... beban tu kononnya di"stop"kan KPM...

Cuma yang tak sedapnya ialah bila...



Guru-guru besar di sekolah-sekolah ramai yang memberi amaran kepada cikgu-cikgi kita supaya terus "key in" data dalam sistem PBS tu macam biasa....

Katanya, kalau betul pun Kementerian tangguhkan PBS, ia hanya dikaji semula dan tak semestinya PBS tu dibatalkan perlaksanaannya. Atas alasan "tak mahu kalut kena key in data banyak-banyak" selepas PBS dilaksanakan semula, cikgu-cikgi besar tu suruh jugak la cikgu-cikgi kecik teruskan PBS...

Apa maknanya? Makna, walaupun KPM cakap cikgu-cikgi boleh stop sekejap PBS, cikgu-cikgu "besar" pulak "over ride" kenyataan KPM tu dengan mengarahkan cikgu-cikgi "kecik" kita tu teruskan PBS...

Pi mai pi mai, tang tu jugak laaa...kan? Kalau macam tu, apa gunanya KPM buat statement? Suruh saja cikgu-cikgi "besar" kita tu buat "statement"...kan? Nampaknya gurubesar dan pengetua di sekolah "lebih besar" dari Ketua Pengarah KPM...kan?

Pada saya, KPM perlu beri arahan direct pada guru-guru besar ni. Guru-guru besar pulak, jangan la pulak buat perkara yang bertentangan dengan apa yang diarahkan KPM... macam tu baru betul.

Kalau betul PBS ditangguhkan perlaksanaannya, maka suruh la cikgu-cikgi ni stop betul-betul. Tak payah key in data dulu, tapi keep in rekod cara lama yang dikatakan "lebih mudah". Data kena ada. Nanti kalau KPM dah buat keputusan, baru la deliver data tu...

Lagipun, apa gunanya cikgu-cikgi kita terus key ini data kalau nak masuk website tu pun masih congested? Kalau key ini data pun dan ambil masa berjam-jam untuk save satu persatu data tu, apa gunanya? Guru-guru besar tu saja nak bagi cikgu-cikgi kita ni stress ke?

Apa kata kalau kita suruh je cikgu-cikgi "besar" kita tu key ini data dalam sistem database PBS tu. Tak payah la suruh semua tingkatan. Suruh dia try buat untuk satu kelas yang ada 40 orang murid saja selama sebulan... kita tengok lepas tu depa ada penyakit "darah tinggi" tak? Hahahahaaaa....

Saya tahu saya tak layak cakap pasal PBS ni sebab saya bukan cikgu. Tapi saya ramai kawan dengan cikgu-cikgi ni... saya faham la sikit-sikit masalah depa...

Padahal, depa tu bukannya orang Pakatan Haram pun, tapi pasal kerenah PBS dan tekanan guru besar yag nak bodek KPM tu buat depa menyampah pulak kat BN... naya je BN kena...kan?

4 comments:

Anonymous said...

PBS. Penilaian setiap bab. Dilakukan sebaik selesai bab itu diajar. KPM kata x perlu buat hingga diberitahu. Masalah esok bila diberitahu, apa yg akan diberitahu? Buat atau tidak? Jika tidak, maka selamat. Jika buat, maka akn terkejarlah cikgu nk buat balik dr bab 1 hingga bab yg diajar skrg. Tertimbunlah kerja yg dikira tertangguh sbb dh x buat dr bulan 2 skrg ni sampai mqsa diumumkn kelak. Jd bukan setakat pengetua je pening, sy sbg cikgu cabuk ni pun pening. Nk buat ke tidak?

Anonymous said...

cikgu besar besar kepala

Anonymous said...

Sy x tau org lain, tp sy tetap buat. Sbb sy x tau apa keputusannya sama ada diteruskn atau tidak. Kalau tidak diteruskn, benda tu sy jadikn latihan pd pelajar. Kalau diteruskn, sy x perlu terkejar balik bab2 awal yg sy dh ajar. Bayangkn nk kejar balik kalau dh habis ajar 5 bab. Satu bab ada 2-3 eviden. 5 bab dh 15 eviden. Satu kelas 40 org. Maknaya ada 600 lebih eviden. Sy mengajar 6 kelas. Bro, boleh minta tolong org KPM kirakan berapa byk eviden sy perlu kejar, semak dan tanda x? Jd bukan takat pengetua bro, tukang kebun sekolah sy pun boleh pening sekali mcm ni.
Kata putus tu yg penting.

Anonymous said...

Kalu stakat ckp aje tanpa pekeliling ... ko ingat cikgu2 nak percaya ke? Dah ada pekeliling ikhtisas baru ada hitam putihnya. Kalu x de buat le mcm biasa ... 6 kelas ok lg ... aku 7 kelas purata 30 murid satu kelas ... eviden purata ada 50 ... mak ai ... byk nak jena key in tu???!

Bila Kak Su Bersuara... Heh!