Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Tuesday, February 11, 2014

MACAMANA KITA NAK LAYAN CINA KAT MALAYSIA NI AGAKNYA?


Saya sokong kenyataan Ustaz Fathul Bari ni bukan pasal dia orang UMNO atau saya pernah kenal baik bapanya, bekas Mufti Perlis, masa sekolah dulu. Tapi pasal kenyataannya itu benar dan tidak dapat dipertikai kebenarannya...

Kita marah pada Teresa, maka pada minah tu saja la, kan? Takkan kita nak marah kat Cina lain yang takde kena mengena pulak, kan? Jadi betul la tu... marah pada tempatnya.. bukan pada yang tak ada kena mengena..kan?

Saya tak rasa semua Cina tu serupa. Ada yang okay dan ada yang tak okay. Cuma sekarang ni memang lebih ramai yang tak okay...kan? PRU ke-13 hari tu dah terbukti... tapi kita tetap tak boleh hukum semua orang Cina itu serupa.. itu kurang adil namanya.. Islam tak ajar begitu...


Cuma.. saya mintak la.. hati-hati dengan golongan Cina sekarang ni. Ada yang boleh caya, dan ada yang tak boleh caya. Hari Raya Cina depa senyum bila pemimpin BN hulur angpow dan ucap Happy Chinese New Year.. balik rumah ramai pulak yang kutuk pemimpin BN tu "bodo"...kan?

Tapi tak semua begitu. Ada yang okay dan cakap terima kasih. Malah depa hargai pemberian tu. Tapi tak berapa ramailah... lebih kurang 10% je kot...

Kita tengok la angin masa PRK Kajang nanti. Kat situ boleh tengok perkembangan terkini sokongan orang Cina terhadap BN. Kat situ ada lebih kurang 48% pengundi Cina. Kita analisa trend undi depa nanti dan kita akan faham sejauh mana "hati budi" orang Cina yang terkini...

Bukan apa.. kita tak kisah depa nak undi atau sokong Pakatan Haram. Cuma jangan la menipu. Kalau sokong Pakatan Haram, mengaku saja terus terang, tak payah tipu-tipu, kami tak marah punya... Kalau tipu kami, katanya sokong BN tapi undi Pakatan Haram, maka jangan marah la kalau kami marah orang Cina tu, kan? Logik la kalau kami marah sebab kami ditipu...kan? Heh!

Jangan takut.. kami takkan zalim terhadap orang Cina kat Malaysia ni. Tapi kami kena adil sebab Islam suruh begitu. Kami ikut Islam. Berlaku adil maknanya "letakkan sesuatu kena pada tempatnya"... kalau kena tipu, rasanya apa yang paling "adil" untuk kami lakukan? Ada idea?

1 comment:

Anonymous said...

Ya saya amat setju dgn Ust Fathul Bari.. hujah2nya selalu tepat dan tajam utk melawan propagadan jahat musuh2..

Kenapa beliau tidak diberi tempat dlm Penerangan supaya lebih mudah deliver hujah2. Skrg ni org2 bawah UMNO jd mcm bodoh jugak melalak melatah tk kena tempat.. jadi Cinapiggy akan sentiasa mengacah dan bodohkan org2 UMNO seterusnya akan buat fitnah UMNO ini jahat dn r acist. akhirnya menutup kembli jahap DAP dan Cina2 kafir ini..

cubalah bijak merancang strategi.. faham bahawa CIna skrg nk pd kuasa memerintah tertinggi..serta menguasai sepenuhnya ekonomi.. so xpyhlah nk ckp byk2.. fikir mcm mana nk atasi hal ini secara kumulatif..

mslh skrg kepimpinan UMNO NAJIB tk tahu punca.. entah apa najib ni bermimpi.. transforbasi nya memualkan rakyat..

Bila Kak Su Bersuara... Heh!