Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Friday, February 21, 2014

GEMPARRR..!!! DALAM KEBUN GETAH PUN BOLEH JADI KERJA..?!!!

Cuba tengok print-screen kat atas ni... Saya ambil dari sebuah blog pro-PAS Kedah semalam. Khabarnya Pemuda PAS Kedah pilih lokasi dalam kebun getah untuk berdialog dengan penoreh getah di Baling..! Heh! 

Dalam kebun getah pun boleh jadi kerja..?! Hahahaaaa...

Cuba baca pulak apa yang ditulis.. cari peluang baru untuk getah yang sudah diproses? Tak payah habaq laaa... Risda dah buat, tengah buat dan akan buat lebih baik dari apa yang dicadangkan.. takdak modal nak dialog ke?

Lepas tu...



Puak ni suruh kurangkan import dari Thailand dan Vietnam? Kah! Kah! Kah..!!! Kononnya harga getah domestik akan meningkat dan harga lebih tinggi akan dinikmati penoreh getah? Kah! Kah!Kah!

Sapa la punya idea ni? Sapa yang cakap macam tu? Blogger PAS tu ke? Atau Pemuda PAS Kedah? Kalau dua-dua yang cakap macam tu, maka kedua-duanya layak dibakul sampahkan.. rubbish!

Saya tak tahu depa kenal tak perkataan ekonomi. Saya tak tahu depa tau tak pasal pengeluaran getah domestik tu cukup atau tidak dalam negara kita. Depa tau tak sama ada pengeluaran getah domestik cukup tak untuk tampung permintaan dalam negara? 

Apa yang hangpa dok "wayang" dalam kebun getah tu? Balik berselawat lagi baguih. Dok merepek tak tentu hala...hangpa ingat penoreh getah tu bodo sangat ke untuk hangpa tipu dalam kebun getah? Kesian kat penoreh-penoreh tu.. depa ingat ada cadangan baik punya... tapi malang, hanya "sampah" saja dalam kebun getah tu.. hampeh betoi...

Cuba la buat R&D supaya hasil getah dari sebatang pokok tu meningkat. Dari satu "pot" getah, jadi 2-3 "pot" getah... lepas tu simpan getah sekerap tu time harga getah jatuh.. bila dah naik nanti jual laaa.. kalau itu cadangannya, ada jugak la logiknya untuk penoreh tu berhimpun dalam kebun getah...heh!

Dah la weiii.. saya nak pi kebun getah ni... dari dok "melangut" dengaq auta dalam kebun getah, baik saya pi kutip getah sekerap tadi... ada jugak faedahnya...kan?

1 comment:

Anonymous said...

TARAF DEPA CUMA DALAM KEBUN GETAH SAJA. 5 TAHUN DI BERI ALLAH PELUANG JADI KERAJAAN KEDAH APA DEPA BUAT?????

Bila Kak Su Bersuara... Heh!