Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Tuesday, February 25, 2014

GEGAR BUTA SEJARAH..!!! KEDAH AKAN AMBIL BALIK PENANG..??!!!

Semalam, ada NGO-NGO Islam dari Pulau Pinang cadangkan pada PM supaya jambatan kedua Pulau Pinang tu dinamakan sempena DYMM Yg DiPertuan Agong, Tuaku Sultan Abdul Halim Mua'zam Shah.

Mungkin pada NGO-NGO tu nama DYMM Yg DiPertuan Agong tu sesuai sebagai lambang kedautan negara dan payung negara...."Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah"... Rujuk kat sini..

Secara peribadi, saya setuju sangat dengan nama tu. Sesuai dan tepat! Tapi malangnya ramai pulak yang bunyi... tak setuju pulak.. macam-macam alasan depa bagi... cuba baca kat bawah ni apa yang depa kata...memang kurang ajar dan buta sejarah...



 
Ada ke patut depa kata Sultan Kedah takde kena mengena dengan Penang? Kononnya "with all due respect".. tapi respect menatang apa kalau depa komen tak ketahuan hala.. buta sejarah ke apa ni? Sultan Kedah tak relevan kat Penang?
 
Dari gaya bahasa budak-budak kat atas ni, saya rasa depa ni bukan Melayu. Kalau ada Melayu pun, jenis buta perut kot.. tengok nickname pun nampak macam Red Bean Army...
 
Takpa... Saya dengar tak lama lagi saya dengar Mukhriz nak bongkar balik sejarah Kedah Tua. Saya yakin, sejarah yang dikaji sebelum ni tidak menipu. Dan saya juga yakin, sejarah asal usul Pulau Pinang tu pun akan dicungkil jugakkk...
 
Budak-budak buta sejarah kat Penang tu tak sedar kat tanah siapa sebenarnya depa berpijak. Rasanya dah sampai masa Kedah tamatkan gadai janji "bulan dan matahari". Nak kira kecoh, kita pun boleh kecoh jugakkkk...
 
Saya yakin, kadang-kadang di waktu subuh... bulan tak kelihatan dan matahari pun tak terbit lagi... masa tu kita tunjuk kat depa pasal "bulan dan matahari"... kejut Hakim Mahkamah suruh pi tengok... time tu baru budak-budak tak sedar diri tu tahu "langit tu tinggi ke rendah"...kan?

3 comments:

Anonymous said...

Bukan kah Pulau Pinang telah meletakan nama Tuanku di pengkalan feri dimana dikenali dengan pengkalan Tuanku Abdul Halim. Jadinya apa rasinol untuk meletakan nama Tuanku lagi. Jika nak berjuang pun agak2 la. Ini lah bilamana orang yang mengangap diri mereka pandai nak jadi pandai-pandai macam Ahmad Yakqub Nazri. Banyak lagi agenda yang lebih mustahak untuk diperjuangakan.

Anonymous said...

Cina tetap Cina hanya mereka yang berhak walhal putar alam.

Anonymous said...

Sebagai anak jati pulau pinang Setuju sgt2 klo kerajaan dibawah Naungan DYMM TUANKU SULTAN ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH... mengambil balik negeri Pulau Pinang.. Sbb org melayu dkt penang ni dh ckup sengsara dgn kerajaan negeri sedia ada...

Bila Kak Su Bersuara... Heh!