Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, February 27, 2014

DI MANA PKR LETAKKAN MARUAH PRESIDEN PAS..?

Ramai yang tak faham isu Presiden PAS kena bayar RM2 juta ni. Ramai yang fikir pasal "mana nak korek duit RM2 juta tu..". Ramai yang fokus pasal duit...

Padahal, isu sebenar dalam hal ni bukan pasal duit tu.. RM2 juta tu memang Ayah Chik/PAS boleh bayar.. tapi ini ialah soal MARUAH... dalam bahasa mudah, MARUAH AYAH CHIK TERCEMAR disebabkan budak PKR dan saman tu...

Cerita saman tu sebenarnya boleh settle kat luar.. tak payah masuk mahkamah pun. PKR boleh counter dengan budak PKR Dungun tu.. Tapi PKR kononnya bagi alasan budak tu "enggan" beri kerjasama... tu hanya alasan... alasan yang mungkin sengaja nak biarkan MARUAH Presiden PAS tercemar...

Saya setuju dengan YDP PAS Gombak kat bawah ni...


Kelmarin, Mahkamah di Shah Alam memutuskan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang perlu membayar RM2 juta kepada bekas calon PKR Dun Bukit Besi, Mohd Shamsul Mat Amin, berhubung kes saman fitnah.


Pada Disember tahun lalu, media melaporkan Mohd Shamsul yang juga Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Dungun telah memfailkan saman terhadap Abdul Hadi bagi membersihkan namanya susulan dikaitkan dengan pil kuda pada sebuah ceramah politik sempena Pilihan Raya Umum Ke-13, tahun lalu.


Hari ini, Yang Dipertua PAS Gombak, Ustaz Salehuddin Nasir meluahkan satu pandangan yang merumuskan secara tepat dan jujur mengenai kesan daripada tindakan Mohd Shamsul di akaun Facebook milik beliau.
Ustaz Salehuddin menulis, RM2 juta untuk dibayar itu bukan masalah besar kerana satu seruan jihad dibuat maka wang akan datang melimpah.


Penulis juga yakin bukan susah untuk PAS mengumpul wang berkenaan. Ada ramai jutawan Islam yang sudi membayar. Ahli PAS jjuga tidak akan segan silu untuk memberikan wang bagi tujuan itu.


Dan jangan terperanjat, silap hari ada jutawan Islam dari UMNO sendiri akan sudi mengeluarkan duit kerana rasa hormat kepada Abdul Hadi sebagai seorang ulamak.


Namun, isu sekarang bukan RM2 juta seperti yang dikatakan Ustaz Salehuddin.

Kenyataan beliau yang seterusnya yang harus diberikan perhatian dan dinilai dengan sebaik mungkin.

Kata beliau, isu sekarang bukan berkaitan duit, tetapi berkaitan maruah tuan guru.


Memang betul… andai kalau yang menyaman itu orang UMNO dan menang RM2 juta, tak jadi isu sangat.


Orang akan melihat itu perang politik dan normal la kalau orang UMNO saman orang PAS atau sebaliknya.


Umpama bila DAP duk menyaman Utusan atau UMNO takda apa implikasi dari segi maruah untuk mana-mana pihak pun. Diulangi… itu normal.


Namun, bila seorang pemimpin cap ayam dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyaman Presiden PAS… yang mana mereka sepatutnya adalah sahabat… susah senang bersama… itu memang menjatuhkan maruah tok guru.


Pemimpin cap ayam cam Mohd Shamsul sepatutnya ada sedikit pemikiran yang waras la dengan meletakan Abdul Hadi di tempat yang sepatutnya… yakni Presiden kepada sebuah parti pembangkang yang bukan sahaja mempunyai legasi yang hebat, malah dihormati kawan dan lawan.


Kalau pun Abdul Hadi ada terlepas cakap, sepatutnya sebagai rakan dalam pasukan yang sama, Mohd Shamsul memaafkan beliau, bukan menyaman.


Penulis bukan batu api… tetapi penulis faham luahan hati Ustaz Salehuddin itu dan yakin ramai yang lain turut faham mengenainya.


Sedih dengan PKR ni ialah ia bukanlah sebuah parti yang hebat mana pun. Selama ini, segala apa yang nampak hebat dan gagah dalam Pakatan Rakyat terutama melibatkan orang Melayu adalah kerana PAS.


Tanpa PAS, tak ke mana baik PKR mahupun Anwar Ibrahim itu sendiri.


Ambil contoh di Kajang. Semua tahu sebahagian besar kepimpian PAS sendiri menentang pilihan raya kecil itu. Sebahagian besar juga tidak mahu Anwar menjadi Menteri Besar Selangor sebaliknya jawatan itu harus diberikan kepada pemimpin PAS yang ternyata lebih layak dari semua segi.


Akibatnya, ceramah politik Anwar di sana hampir tidak mendapat sokongan langsung daripada masyarakat Islam.


Cuba kalau PAS bagi sokongan terbuka dan bersungguh-sungguh… yakinlah…. sesak la Kajang setiap kali Anwar berceramah.


Anwar punya gelabah tiada sokongan orang Melayu sampai terpaksa mintak tolong gangster pencen di Kajang yang ramai ingat dah meninggal dunia pun sebelum ini.


Itu belum mengambil kira terdesaknya Anwar sehingga perlu berceramah di gereja untuk memastikan sokongan bukan Islam tidak lari dalam PRK Kajang.


Apa yang penulis hendak sampaikan ialah… PKR is nothing tanpa sokongan PAS… tapi ada pulak pemimpin cap ayam PKR hendak saman Presiden PAS…. dasar tak kenang jasa orang.


Kalau PKR tidak cari jalan perbetulkan keadaan ini, alamat terlingkup menyembah tanah la PKR dan Anwar Ibrahim di Kajang.

Hanya sedekah sokongan dari PAS yang mungkin akan menyelamatkan maruah dan bontot Anwar di Kajang kelak… namun pemimpin cap ayam PKR boleh tunjuk kerek dengan Presiden PAS pulak…. -Mynewshub.my

2 comments:

ajai62 said...

Assalam Bro

Ada maruah ke mereka ni... Orang kalau bermaruah dia katakan keluarkan kata2 tuduhan dan dan takan mengadai agama... Bro... Lontar balik aje pada penulis PAS tu... mereka ada maruah ke?

Anonymous said...

Ha ha sejak bila situa ni ade MARUAH .. Orng yg mefatwakan kafir terhadap orang Islam, melakukan perpecahan sesama Islam ... bersekongkol dengan musuh agama bagi menjatuh saudara seagama dan banyak lagi contoh..Manusia speperti ini ade maruah ???? ...
ADMIN MEMANG BODOH, lain kali buat home work dulu sebelum menuliiis..

Bila Kak Su Bersuara... Heh!