Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, January 18, 2014

TERKINI..! KOMPOSER KANGKONG REMIX DITAHAN POLIS?


Dia ni Cina dari Melaka.. dan kerja kat KL... Audio engineer di The Factory Music Studio. Khabarnya budak cina ni dah ditahan polis baru-baru ni.. mungkin atas dakwaan menghina PM dengan video Kangkung Remix yang dia buat tu...

Ada orang tanya, buat lagu "kangkung" pun kena tahan polis? Sayur lain boleh? Kena tahan polis tak?

Saya jawab....


Bukan masalah buat video kangkung. Buat video kingkong sekali pun tak pa asalkan tidak bertujuan menghina dan tidak lari dari niat asal ucapan. Apa faedahnya buat video macam Wong Yu Ri tu? For fun? Apa faedahnya? Nak burukkan imej PM ke? 

Pada saya... itu namanya "kurang ajar". Biadap dan tidak memenuhi kriteria rukunegara, kesopanan dan kesusilaan. Rukunegara ni pun asal usulnya diilhamkan lepas kejadian 13 Mei 1969, orang Cina jugak yang mulakan api kekecohan...

Korang nak sebut kangkong siang malam 24 jam sampai ngigau kangkong pun saya tak kisah, asalkan berfaedah. Korang nak makan kangkong 3 lori pun saya tak de hal. Kangkong tu bukan benda haram pun...

Cuma.. yang saya herannya, apahal la yang teruja sangat dengan kangkung? Pasal kalimah "Allah" korang takde la teruja begitu pun..siap tolong Kristian berkempen nak guna kalimah "Allah".. tapi soal kangkung jugak korang sebut.. sebelum ni korang tak pernah makan kangkong ke?

Saya tak faham minda intelek sesetengah dari kita. Takkan itu pun nak ke fikirkan untuk depa kot? Tolong la belajar fikir secara matang sikit... macam tu nak jadi warganegara mentaliti kelas pertama? Kelas ketiga pun belum tentu layak...kan?

Ps: Siapa sebenarnya yang mula-mula cetus isu "kangkong" ni? Saya pun tak faham... adehhh...

2 comments:

Anonymous said...

Haiya......apa susah,lu minta maaf saja maa.Settle punya.....Lu sendili mau ingat Malayu hati manyak baik maa.....UMNO suka tolong olang maa...Hali ni paper cakap, gulu busaq minta maaf pasai suluh cikgu buka tudung sudah settle maa......Tapi wa tak tau laaa kalau itu UMN0 mau tolong ka tilak kalau gulu busaq melayu buat silap.....

Anonymous said...

Alaa nak takut apa, tangkap mintak maaf, settle...hehe standard pemimpin umno laa. Kita kat bawah ni sakiiit....hahaha umno..umno

Bila Kak Su Bersuara... Heh!