Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Monday, January 13, 2014

POSISI "MENYERANG" ATAU "BERTAHAN/COUNTER ATTACK"?

Dunia..dunia... memang macam-macam. Ramai yang suka bila kita menghentam seseorang pemimpin. Malah ada dakwaan yang kata, kalau nak blog hits, maka selalu la serang pemimpin, khususnya pemimpin UMNO/BN...

Ye laaa.. memang ramai yang nak baca bila kita cetus kontroversi menghentam seseorang di blog. Tak kira la benda yang kita hentam tu betul atau tidak, haq atau batil, betul atau palsu, yang pasti ramai yang tertarik dengan penulisan menghentam...

Maka sebab tu la Malaysiakini selalu top ranking. Kalau blogger UMNO/BN nak famous, maka hentam la pemimpin UMNO/BN sendiri. Kalau blogger pro-UMNO/BN serang pemimpin pembangkang, itu perkara biasa. Tapi kalau serang pemimpin UMNO/BN, maka ia jadi luar biasa dan ramai yang nak baca, kan?

Tapi...


Bila kita membela atau mempertahankan seseorang pemimpin, maka ada pula yang kata kita "bodek", "jilat", "macai", "diupah", "mendapat imbuhan" dan seumpamanya. 

Contohnya, saya pernah membela mempertahankan Mukhriz Mahathir, Ayahanda Tun M, Tok Bashah, Najib, Dr Khir Toyo, YB Badrul Hisham, YB Tajuddin, YB Pak Tam, YB Suraya, YB Sabrina dan ramai lagi. Kalau nak senarai, memang panjang...

Selalunya, sebelum mempertahankan seseorang, saya lebih suka menyiasat terlebih dahulu dari pelbagai sumber. Selepas dikumpulkan maklumat, maka barulah saya akan menulis atas dasar rasional, waras dan adil mengikut lunas Islam sebagai rujukan pertama.

Peliknya, bila kita membela pemimpin-pemimpin tersebut, kita akan dituduh dengan pelbagai tuduhan. Saya tak kisah sekiranya tuduhan itu benar. Tapi kalau salah dan tidak benar, bagaimana pula? Dosa dengan Allah, kita masih boleh mohon maaf. Tapi kalau berdosa pada makhluk?

Kalau dihitung pembelaan saya terhadap pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kalau saya diupah atas setiap pembelaan itu, mungkin saya kini sudah kaya raya. Tak perlu susah payah bekerja. Duduk depan lappy pun "masyuuuukk"...

Tapi biasalah. Kalau kita cakap kita tak diupah pun, siapa nak percaya, kan? Kadang-kadang, kawan sendiri pun tuduh kita begitu. Tu yang kecik hati tu...Padahal, sekupang haram pun kita tak terima, kan? Hanya Allah SWT saja yang tahu... hmmmm.. sabar aje lahhh... heh!

Apapun, Kedah bukan lagi ditangan pembangkang. Dari "posisi menyerang", saya kira rakan-rakan blogger pro-UMNO/BN termasuk saya perlu tukar ke "posisi mempertahan dan counter attack". Kita perlu pertahan kepimpinan UMNO/BN dan "counter attack" serangan pembangkang.

Saya faham, tak semua pemimpin UMNO/BN di Kedah ni bagus. Ada yang punya "kudis", "panau", "kurap" yang kadang kala kalau digaru makin sedap... kita perlu juga tegur sekali-sekala...kan? Kalau nak tegur tu, biarlah kena dengan caranya, kan? 

Depa bukan adik-adik kita yang boleh ditegur sesuka hati kita...kalau ditegur kena dengan caranya, insyaAllah depa akan terima. Kalau tak kena cara menegur, silap-silap niat kita yang baik itu akan "back fire"...

Kalau silap tegur, antara hasil yang kita dapat ialah "jadi modal serangan pembangkang", pemimpin malas nak layan teguran kita, pemimpin tak dapat terima dan tak mahu laksanakan perkara yang kita cadangkan, jadi "bunga taik ayam" dan kita pula yang "syok sendiri"...kan?

Setahu saya, kita ada saluran yang baik untuk menegur pemimpin pro-UMNO/BN. Kalau ada masalah, boleh hubungi mereka-mereka yang kenal dengan pemimpin tersebut. 

Contoh, kalau tak puas hati pada Mukhriz, kita boleh salurkan kat pegawainya atau sesiapa yang ada access, boleh "direct" terus pada MB Kedah tu...Setahu saya, ramai yang ada access begitu. Kalau kita tak kenal atau takdak access, kita boleh minta tolong rakan-rakan yang ada access untuk sampaikan mesej kita... 

Macamana? Setuju? Saya tidak minta rakan-rakan bersetuju 100% dengan pandangan saya. Itu sekadar cadangan yang saya fikirkan molek. Terserah... Tapi akkan kita nak jadi macam pembangkang, kot? Dulu masa depa perintah, depa tegur tak ikut saluran. Bila kita dapat detect, maka kita hentamlah...

Jadi, kita jadikan iktibar atas kejatuhan PAS di Kedah. Mana yang elok pada PAS, kita ambil. Mana yang tak elok tu, kita "tauk" buang jauh-jauh... boleh bro? Heh!

1 comment:

Anonymous said...

Blogger UMNO tiada kesepakatan.Inilah masalahnya.

Mereka tiada ketua untuk ditaati yang ada semua atas kapasiti sendiri.Maka lahirlah wira2 berjuang atas emosi.Inilah akibatnya.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!