Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, January 18, 2014

GURU BESAR MACAM NI KSU KEMENTERIAN PELAJARAN NAK SIMPAN?

Guru besar macam ni Kementerian Pelajaran nak simpan?
Saya dengar pada 19hb Jan, hari Ahad ni, umat Islam di Johor akan berhimpun untuk meluahkan rasa tidak puas hati kat Guru Besar SRJK(C) Nan Ya, Teluk Sengat, Kota Tinggi, Johor. Sekolah ni bertaraf SEKOLAH WAWASAN.

Isunya, Guru Besar sekolah tu, Chiew Swee Tuan, suruh seorang guru mualaf buka tudung (hijab) dan guru tersebut turut diancam keselamatannya jika enggan menurut arahan guru besar tu. Guru besar tu khabarnya disokong penuh persatuan chauvinis Cina, Dong Zhong.

Terbaru, Jemaah Sekolah tu dan guru besarnya tampil minta maaf kat guru mualaf tu. PPD pulak tengah siapkan laporan kes tu untuk Kementerian Pelajaran. Itu perkembangan terkini isu di selatan tanahair yang hangat dibicarakan...Saya tak puas hati. Mintak maaf? Senang je nak settle dengan minta maaf? Korang semua puas hati ke? Apa tauladan dan pengajaran dari isu ni? Kurang ajar kat Islam, lepas mintak maaf maka settle la semuanya...macam tu?

Saya hargai permohonan maaf tu. Tapi itu saja tak cukup. Saya bukan nak arahkan Kementerian sebab saya bukan Menteri Pelajaran. Namun saya menegaskan bahawa guru besar tu perlu diberi pengajaran setimpal supaya insiden macam ni tak berulang lagi...

Kes guru mualaf disuruh bukak tudung ni bukan perkara baru. Kes ni agak bertuah sebab dapat liputan meluas. Padahal, kes seumpama ini bukan hanya berlaku di sekolah, malah juga berlaku di antara pekerja swasta dan majikannya... korang boleh korek cerita yang seumpama ini..

Saya mahu Kementerian bertindak tegas. Tamatkan perkhidmatan guru besar tu dan bubarkan Jemaah Sekolah tu. Lepas tu, lantik yang baru sebab guru besar dan jemaah yang ada tak layak berkhidmat di SEKOLAH WAWASAN... depa ni la PUNCA KEHARMONIAN KAUM TERCEMAR...

Dua KSU Kementerian Pelajaran... Datuk Dr Madinah dan Datuk Zaini Ujang... Jangan sengih je bila dapat jawatan KSU tu.. kerja pun kena KSU jugaklah... apa yang nak simpan lagi guru besar pemecah belah keharmonian agama dan kaum tu? Agak-agak la... takkan selesai dengan minta maaf je.. depa bukan suruh bukak tudung saji..tudung aurat tu..!
Lepas tu Kementerian nak simpan lagi? Agak-agak la... golongan macam ni la yang akan produce warganegara kaum Cina yang kurang ajar, chauvinis dan melampau. Depa boleh cetus kekecohan di masa akan datang kalau dibiarkan...

Harap Kementerian Pelajara bertegas. Kalau tidak, mungkin kami bloggers ramai-ramai akan desak Tan Sri Muhyiddin selesaikan perkara ni. 

Tapi kalau Menteri Pelajaran tak mahu laksanakan tuntutan tu, faham-faham la masa Perhimpunan Agung UMNO nanti yer.. jangan salahkan kami kalau post Timbalan Presiden UMNO dicabar pulak..kan..?

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!