Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, December 19, 2013

Malaysia terkeluar dari landasan keretapi..???


Ni apa ke benda punya statement ni? Kos sara hidup naik menunjukkan negara berada di landasan yang salah? Adil ke statement macam tu? Statement tu dibuat berdasarkan kajian yang dijalankan pada lebih kurang 1,000 orang saja? Orang mana yang dikaji tu?

Aku nak tanya, kalau kos sara hidup meningkat, adakah ia membuktikan Malaysia di landasan yang salah? Banyak negara-negara maju memiliki kos sara hidup yang cukup melampau.. tapi apakah depa layak dikatakan berada di landasan yang salah?

Make sense la sikit bila nak buat statement tu, Merdeka Center weiii..! Buat statement macam ni nanti orang anggap nanti kajian Merdeka Center tu tak reliable, takdak kreadibiliti berdasarkan realiti...
Ni contoh "Malaysia terkeluar dari landasan" kaaa..? Heh!
Lagi satu, siapa lebih kurang 1,000 orang yang dikaji tu? Separuh kajian dibuat kat Markas PAS Taman Melewar dan separuh lagi dibuat di Chow Kit, kah? Siapa yang ditanya? Orang PAS dan Indon yang meniaga kat Chow Kit?

Hal ekonomi negara ni kalau ditanya pada Gabenor Bank Negara ke... prof ekonomi kat IPT diiktiraf ke...okay la.. kita boleh terima. Tapi kalau tanya graduan kelas tiga lulusan sastera UM macam Anwar tu rasanya tak payah laaa... mengabihkan borehhhh jer...

So, agak-agak la bila nak ambil kesempatan tu. Tak semua rakyat di Malaysia ni sedungu yang disangka Merdeka Center. Errr..nak tanya sikit..siapa yang taja Merdeka Center? Siapa yang sponsor buat kajian "kilat" tu? Heh!

1 comment:

Anonymous said...

Kesan berganda kenaikan harga barang keperluan akibat dari rasionalisasi subsidi.Bermula dari pengurangan subsidi petrol dan diesel,gula,tarif elektrik dan mungkin kutipan tol.Kesan dari pengurangan subsidi akan membuatkan kos operasi sektor pembuatan makanan,perkhidmatan,hartanah dll,tidak sepadan dgn tangga gaji rendah dan sederhana.Malah, kesan yang lebih besar adalah penarafan tangga gaji miskin tegar RM 3000 di bandar dan RM 1500 di luar bandar akan terus meningkat.Langkah penjimatan atas sebab harga barang yg meningkat utk seisi rumah, akan menguncup aktiviti2 ekonomi semasa seperti astro,penjual aircond,TM dll.Yang amat bahaya ialah sektor hartanah jenis mampu milik tidak lagi releven di pasaran,akibat kenaikan kos yang berganda.Seterusnya,golongan berpendapatan rendah dan sederhana akan tersisih dari pasaran dan berurusan dgn pehak bank.Harga2 rumah kos rendah yang sedia ada,akan melambung tinggi atas permintaan yang meningkat.Mungkin harga rumah tersebut sesuai utk mereka yang berpendapatan sederhanan.Berkaitan dgn nilai dagangan yang mencecah trilliun ringgit yg melibat industri import eksport,ianya di bawah sektor perkilangan dalam negara yang penglibatan besar adalah dari mereka yang berpendapatan rendah.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!