Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, August 24, 2013

HOTTT..!!! USTAZ KAZIM DEDAH "RAHSIA" DI FORUM PERDANA #HariKoperasi13 !!!

Ustaz Kazim Elias dan Ustaz Zul jadi panel.. Ustaz Fauzi jadi moderator.. mantap bebb!
Macam aku cerita tadi, semalam memang aku ada ke Jitra untuk dengar Forum Perdana. Ahli panelnya ialah Ustaz Kazim Elias! Aku suka Ustaz Kazim...dia jauh lebih best berbanding UAI yang suka bawak keta laju-laju sampai eksiden tuuu..heh!

Forum tu di moderate oleh Ustaz Fauzi dan seorang lagi panelnya ialah Ustaz Zulkarnain, pengacara program Imam Muda yang famous tuuuu..! Memang best!

Korang fikir, kalau Forum Perdana sentuh pasal koperasi ni..selalunya tak best? Boring? Heh! Kali ni aku cakap korang salah. Memang best semalam! 


Lebih-lebih lagi Ustaz Kazim dan Ustaz Zul kasi "tips baik punyaaaa" untuk kita umat Islam...khususnya untuk digunapakai bagi menyokong "boikot barangan Ah Beng"..! Heh! Meh sini aku cerita sikit...

Ustaz Kazim kata.. sepatutnya umat Islam di Malaysia ni rasa bertuah sebab kerajaan galakkan kita tubuh koperasi. Malangnya kita tak ambik peluang tu... Dia kata, koperasi merupakan medium terbaik untuk tingkatkan ekonomi ummah..!

Dia menyarankan agar Kerajaan beri AP barang-barang keperluan utama macam beras, tepung, gula, dan sebagainya kepada koperasi-koperasi bumiputera. Jadi, kita tak lagi bergantung pada "cha ya nun alif"...!

Contohnya, berikan AP gula pada "koperasi janda". Ustaz Kazim yakin, dalam masa 2-3 tahun, semua janda-janda ni akan hilang "status" janda sebab dipinang orang! Ye laaa.. bila koperasi janda monopoli bekalan gula, dah tentu la depa kaya...kan? Sapa tak mau kahwin dengan "janda kaya"? heh!

Contohnya lagi, AP ayam. Kalau diberikan AP ayam tu pada Koperasi Bekas Perajurit. Dah tentu la bekalan ayam akan dikawal oleh orang Islam. Jadi, bekalan ayam takkan jadi masalah lagi bila masuk bulan puasa atau hari raya... Takde la lagi kenyataan "tak payah makan ayam" nanti..kan? Heh!

Katanya, kalau AP diberi pada individu perseorangan, maka dia sorang saja la yang kaya. Tapi kalau diberik AP pada koperasi, maka ramai la yang akan berkongsi jadi kaya, kan? Lebih penting, kita takde lagi la bergantung pada "cha ya nun alif" untuk supply barang keperluan utama, kan?

Ustaz Zul pula menegaskan bahawa setiap koperasi perlukan Muraqabah, Muhasabah, Mujahadah, Mu'aqabah, Mu'atabah. Lima M (5M) bagi memastikan sesebuah koperasi tu betul-betul mantap.

Muraqabah untuk menyatupadukan silaturrahim sesama umat Islam. Muhasabah untuk mengenal pasti kelemahan dan kelebihan diri - koperasi. Mujahadah untuk memperjuangkan ekonomi ummah. Mu'aqabah tu aku lupa apa maksudnya (sorry..adehh).. tapi Mua'tabah tu maksudnya konsistensi...

Ikhlasnya aku cakap, tak rugi aku bayar duit minyak member aku untuk ke Jitra semalam. Memang best. Paling best, member aku setuju untuk bawak kamera dia dan tolong rakam gambar Forum Perdana tu semalam...

Member aku selamba kat depan tolong amik gambar, aku melepak makan cucoq chempedak kat tepi khemah! Heh! Thanks bro.. jasa mu di kenang... Nanti aku publish gambar-gambar yang dia sempat rakam semalam... tungguuuu....! Heh!


No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!