Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Thursday, August 15, 2013

GEMPAR..!!! KETUA POLIS DILUCUTKAN JAWATAN, DIGANTI TERESA KOK..???!!!

babi kok

Saya ketawa besar apabila dapat tahu tentang propaganda terbaru DAP yang melantik Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok sebagai Ketua Pasukan Bertindak Terhadap Jenayah (CAT) “rasmi” bagi parti itu baru-baru ini.

Selesai mesyuarat tergempar DAP yang diadakan di ibu negara ini, Setiausahanya, Lim Guan Eng mengumumkan perlantikan tersebut yang menjadikan Teresa bertugas sebagai Ketua DAP bagi melawan jenayah di Malaysia.

Ketika itu, saya secara spontan terbayang pula wajah Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar. Perlantikan Teresa sebagai “boss” untuk memerangi jenayah itu seolah-olah mengenepikan Tan Sri Khalid sebagai Ketua Polis Negara!


Memang benar sejak kebelakangan ini kejadian tembak menembak yang mengakibatkan banyak kematian berlaku di negara kita. Memang benar, tidak dinafikan fakta itu.

Tapi, apakah wajar kita menghukum pihak berkuasa khususnya Tan Sri Khalid tidak melakukan sebarang tindakan atau siasatan mengenainya?

Apakah kita fikir KPN kini sedang lepak-lepak di “coffee house” hotel 5 bintang sambil minum cappucino caramel sambil menghisap cerut Cuba dan menghembus asapnya berkepul-kepul? Pihak polis berpeluk tubuh saja, kah?

Saya faham, ada pihak yang “termakan” dakyah pihak pembangkang yang turut memperlekehkan peranan dan tindakan pihak PDRM dalam isu jenayah yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Malah ada yang membuta tuli berpandangan sama seperti Pakatan Haram yang sesuka hati mengatakan bahawa Malaysia kini sudah “tidak selamat” lagi. Benarkah Malaysia sudah tidak selamat? Atau mereka hanya terpengaruh dengan tohmahan pembangkang?

Saya percaya, pihak polis sedang bertungkus lumus menyelesaikan kes jenayah yang telah berlaku baru-baru ini. Dan saya juga yakin seikhlasnya bahawa pihak berkuasa itu sedang mengerah seluruh anggota mereka untuk mencegah agar insiden jenayah itu tidak berulang lagi.

Cuma, biarlah logik sikit bila berfikir. Takkanlah pihak polis boleh selesaikan kes tersebut sekelip mata? Baru dua minit mangsa mati ditembak, lima minit kemudian dapat ditangkap terus penjenayahnya? Ini bukan cerita main “police and thief” macam budak-budak main itu…

Dalam masa yang sama, sudah tentulah pihak polis sedang mengumpul maklumat sebanyak mungkin mengenai jenayah-jenayah terancang yang lain. Saya tidak pernah sangsi terhadap pihak PDRM dalam soal ini. Lainlah kalau pihak pendakyah itu bermotif menjatuhkan kreadibiliti polis, kan?

Seperkara lagi, kalau benar Malaysia ini sudah tidak selamat, saya kira bazar Ramadhan di Jalan Masjid India tempohari akan sunyi sepi, bukan?

Menurut laporan media, banyak peniaga yang mengaut untung puluhan ribu ringgit di sepanjang bazar tersebut dibuka. Ertinya, sudah tentulah ramai rakyat Malaysia yang keluar ke bazar tersebut, bukan? Kalau Malaysia tidak selamat, apakah mereka akan keluar ke bazar itu? Mustahil!

Berbalik pada perlantikan Teresa Kok sebagai “Ketua Polis DAP”, saya menganggap itu adalah satu lagi siri sandiwara DAP untuk mengubah tumpuan ramai terhadap kontroversi integriti dan ketelusan yang menjadi pertikaian di kalangan ahli parti “chauvinis ultra kiasu” itu.

Untuk mengalih tumpuan umum, “andartu” itu perlu dilantik menjadi “heroin” untuk “mengkambing hitamkan” PDRM. Padahal, mereka mahu mengelak dari terus dikutuk berkenaan pemilihan CEC parti yang dicemari dengan kontroversi “kroni Dinasti Lim”…

Lebih pelik lagi, tugas pertama Teresa ialah mendesak pihak polis meningkatkan guna tenaga kerja anggota dalam Jabatan Siasatan Jenayah untuk memerangi jenayah. Mereka mahu tingkatkan jumlah anggota?

DAP nak tolong bayar gaji anggota polis, kah? Kalau boleh bayar “Red Bean Army”, takkanlah tak boleh bayar gaji polis, bukan?

Persoalannya, takkanlah tugas “Ketua Polis DAP” hanya untuk mendesak pertambahan anggota pihak berkuasa dalam JSJ? Itu bukan “Ketua Polis DAP” namanya. Itu namanya “Ketua Pendesak dan Perlekeh PDRM”. Letaklah nama jawatan begitu, bukankah senang nak faham?

Sumber: Mykmu.net

4 comments:

Anonymous said...

Dalam cerita Kdrama "Heartless City" betina dilantik untuk control underground gangs.

Dia jadi ibu ayam, supply pelacur2 to pacify the Big Bosses, dalam cerita tu, dia pun Andaratu.

Dia sendiri prostitute diri untuk nafsu the Big Lords!

Elok la tu lantik dia - satu peranan penting untuk menjinakkan gangsters2 ni.

maae said...

Gimik murahan. Puak ni pakar dalam opera cina. Ramai tertipu.

Masaalah jenayah sendiri CEC dan ROS macam samseng lagak nya. Sendiri tak telus bagaimana nak jadi juara memerlukan ketelusan dalam mencegah jenayah berat. Kecuali lah ada kontak dengan underworld.

He..he... kita tengok nanti...akhir nya polis juga yang akan mereka cari..... tambah lagi jika muncung pistol penjenayah akan sentiasa di hala pada heroin dap ini....

CarlazmanKL said...

bkn ke mgkuk ni jugak yg melalak.soh gomen.mansuh ordinan darurat pastu nk salahkan gomen & polis plak

Anonymous said...

Gua mau tanya sama ini telesa cock.....apa lu boleh bikin?

Bila Kak Su Bersuara... Heh!