Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Saturday, August 24, 2013

EKSKLUSIF..!!! PERAK "CURI" BERIBU-RIBU ORANG KEDAH..!!! @SabrinaAzizan @Sabrina4NKP3M

Berapa sangat la building dan equipment untuk bersalin berbanding hospital pakar..kan?
Semalam, media melaporkan DS Najib melancarkan Projek Pembinaan Hospital Permata, sebuah hospital pakar kanak-kanak di Cheras. Hospital tu bernilai RM606 juta dan memberi fokus pada kes pediatrik atau kesihatan kanak-kanak...

Memang bagus. Selesai satu perkara yang baik untuk masa depan generasi muda... Aku tak komplen dan setuju dengan pembinaan hospital tu...

Tapi... Aku nak tegaskan di sini bahawa sebuah daerah di Kedah yang bersempadan dengan negeri Perak juga sangat-sangat memerlukan sebuah hospital. Malah sepatutnya, hospital tu lebih wajar dibina sejak dulu lagi... 

Kenapa? Meh sini aku cerita...


Kat Kedah ni, ada sebuah daerah yang bernama Bandar Bharu yang terletak di sempadan negeri Kedah - Perak. Bandar Bharu lokasinya berjiran dengan Selama, Perak. 

Nak tahu apa masalahnya? Masalahnya... Perak selalu "curi" orang Kedah..!!! 

Kalau korang nak tahu, kalau ibu yang tinggal di Bandar Bharu tu nak bersalin, dia akan dikejarkan ke hospital di Selama, Perak. Sebabnya, hospital di Selama tu paling dekat lokasinya berbanding Hospital Besar  yang terletak di Kulim.

Jadi, bila bayi tu dilahirkan di hospital Selama, maka secara automatik dia akan jadi anak Perak! Kalau anak Kedah, individu itu akan diberikan kod 02 pada surat lahirnya dan begitu juga pada kad pengenalannya. Dan bayi yang lahir di Perak, berlainan nombor kodnya...

Bila baby di dibawa pulang ke Kedah dan membesar di Bandar Bharu, maka dia akan mengalami pelbagai kesukaran dan tidak dianggap sebagai "anak Kedah". Maknanya, dia akan terlepas beberapa keistimewaan yang diberikan khas kepada anak Kedah...

Ye laaa.. takkan la dia nak mintak macam-macam kat negeri Perak kot? Dia bukannya duduk di Perak pun...kan? Macam-macam perkara dan keistimewaan yang dia tak dapat di Kedah tau...contohnya, dia tak boleh buat "boarder pass" ke Thailand. Kalau ibubapanya nak bawa melancong ke Krabi, maka baby tu kena apply passport! Haru..kan? 

Tu belum kes nak masuk sekolah lagi tu...Time tu...macam-macam bantuan dari Kerajaan Negeri Kedah dia takkan dapat..contoh, biasiswa Kerajaan Negeri Kedah dan sebagainya. Payah bebbbb... tu yang ramai orang Bandar Bharu komplen tu...

Jadi, untuk selesaikan masalah ni, aku setuju dengan permintaan ADUN Bandar Bharu, YB Sabrina. Dia mintak Kementerian Kesihatan untuk buat sebuah hospital bersalin di Bandar Bharu bagi mengatasi masalah tu. Ramai yang mengadu kat dia pasal masalah tu...

Masalahnya, bila dia bawa perkara ni pada Kementerian Kesihatan, seorang pemimpin dari Penang tu kata...dia sendiri nak mintak hospital kat tempat dia (Penang). Errr.. Mamat ni pentingkan diri sendiri ke apa?

Setahu aku, rakyat Bandar Bharu bukan mintak hospital "pakar" pun. Depa hanya mintak sebuah HOSPITAL BERSALIN BIASA bagi kemudahan depa. Depa nak jadi anak Kedah dan takmau jadi rakyat Perak. Ye laa.. orang Perak nak ke jadi orang Kedah kalau mak bapak depa dok kat Perak?

Jadi, aku memohon agar DS Najib dengan kuasa yang ada sebagai PM, memberi arahan dan peruntukan kepada Kementerian Kesihatan untuk membina sebuah HOSPITAL BERSALIN BIASA di Bandar Bharu. Boleh?

Itupun kalau DS Najib sayangkan orang Melayu di Bandar Bharu tu yang bagi undi kat BN masa PRU ke-13 hari tu. Tapi kalau DS Najib rasa nak DUN Bandar Bharu tu hilang dari tangan BN, rasanya dia tak payah la peduli dengan rintihan rakyat kat situ..kan? kan? kan?

P/s: Kalau dulu boleh bagi sampai beratus juta kat orang Cina masa Pilihanraya Negeri Sarawak, kenapa tak boleh bina hospitak untuk majoriti orang Melayu di Bandar Bharu, kan? heh!

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!