Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, July 10, 2013

PAS KEDAH PATUT BAYAR GAJI INSANIAH HOLDINGS..? @MukhrizMahathir @MukhrizOfficial

Ni ke CEO-CEO IHSB yang gaji RM12,000 - RM35,000 sebulan nihhh...? heh!
Aku nak ketawa besar, tapi aku terpaksa tahan. Aku tak berani nak ketawa kat dia ni sebab tak mau jadi isu "dalaman" pulak. Cuma kali ni, aku nak cakap pasal hujah dia tentang IHSB dan KUIN...

"Uncle" ZulYa menulis satu artikel bertajuk "Insaniah Holdings jadi mangsa dendam politik?". Dia sengaja letakkan tanda soal "?", menandakan dia kononnya bertanya. Padahal, dia cuba menimbulkan persepsi negatif terhadap Kerajaan BN Kedah...heh! Taktik lapuk... kami dah tahu dah...heh! Red Bean Army ajar ke?

Dia kata, IHSB ditubuhkan oleh BOD KUIN di zaman PAS. Katanya, KUIN setuju untuk biaya modal kerja, melalui pemberian pendahuluan dari masa ke semasa penggajian, sewaan, ulititi dan operasi IHSB... Betul.. Memang betul...

Dan sekarang khabarnya IHSB dah 2 bulan tak dapat gaji. CEO-CEO IHSB tu semua dah marah-marah, mengamuk panggil Sinar Harian mengadu nasib. Maka berkejarlah Sinar Harian yang pro-PAS mendengar rintihan "kesatuan" CEO-CEO tak dapat gaji tu...heh!

"Uncle" ZulYa tanya...
Mengapa pihak tersebut boleh mencabar anak syarikat Insaniah Holdings membayar sendiri gaji stafnya yang seramai 302 orang itu?

Alamaaakkk..!!! Camana nak jawab nihhh??? Hadoi laaa... susahnya soalan. Ada soalan lebih mudah tak? Err... ada jawapa A, B, C, D, tak? Heheheheeee... gurau jer.. meh saya jawab yer "uncle"...

Camni la "uncle"...
IHSB tu dah diberi modal awal, kan? Takkan la dah 5 tahun tak reti nak berdikari cari duit sendiri nak bayar gaji staff dan CEO-CEO tu? Mahal sangat ke gaji depa? Takkan tak mampu bayar kot? Selama ni IHSB dok bergantung harap kat KUIN saja ke?

Setahu saya, gaji seorang CEO IHSB sama dengan gaji 10 orang staff sokongan IHSB, betul tak? Mahalnya gaji depa... Pandai Jamil bela kroni dia, kan? 

Dulu...pensyarah, dekan dan semua kakitangan akademik atau sokongan di bawah payroll KUIN. Gaji standard, takde la mahal melampau. Sama macam IPT lain. Tapi lepas PAS perintah, Jamil tubuhkan IHSB dan sumbat kroni-kroni dia kat situ dengan bayaran gaji yang mahal..!!! 

Nak tanya sikit, wajar ke kalau bayar gaji "overpay" ni? Sebenarnya, aku kesian kat kroni-kroni Jamil ni. Jamil panggil depa ke IHSB, bayar gaji mahal. Bila ada problem, Jamil lari tinggalkan kroni-kroni dia..

Apa kata kalau CEO-CEO ni mintak Jamil yang bayar gaji depa.. Alaa... kengkawan, apa nak berkira sangat, kan? Heh!

IHSB tu anak syarikat KUIN. Patutnya, IHSB jana pendapatan untuk KUIN dan ringankan beban KUIN. Cuba check laporan kewangan IHSB, ada tak yang catat keuntungan? Rugi semua..!!! Ye laaa... bayar gaji mahal dan kos operasi yang lebih dari pendapatan... camana nak untung???

Sebagai status "syarikat", dah tentu la "profit oriented". Maksudnya, syarikat tu kena jana keuntungan. Syarikat mana yang nak rugi, kan? Peliknya, CEO-CEO tu dibayar gaji antara RM12,000 hingga RM35,000 seorang, takkan tak reti berniaga? Makan gaji buta, ke???

Kenapa IHSB dicabar supaya bayar gaji staff? Ye laaa... bayar la sendiri! Takkan nak suruh KUIN bayar lagi kot? Nak bagi KUIN miskin ke? Awat? Ingat KUIN tu takde staff atau operasi yang perlu dibiaya? Ingat kos kat KUIN tu RM50 saja ke sebulan? Heh!

Kalau anak "uncle" dah 5 tahun kahwin, takkan la "uncle" nak tanggung makan minum, sewa rumah, api air dan bil telefon depa kot? PKNK ada anak syarikat, tapi anak syarikat tu bayar sendiri la gaji staff depa...kan? Tu normal laaa... dan perkara sama yang patut IHSB applies, kan? 

Common sense, saya rasa "uncle" sendiri boleh fikir benda ni secara logik. Tak perlu tulis kat blog pun kita boleh fikir sendiri yang propaganda "uncle" tu tak logik dek akal. Sorry "uncle", try next time, okay? Salam Ramadhan....heheheeee...peace!

P/s: No heart feeling "uncle"... raya ni kita salam...bermaaf-maafan... boleh? Tu pun kalau sudi laaa....

5 comments:

Anonymous said...

Tok sah dok kegha dng puak bodoh. Ada kuasa tak gheti guna.

Insaniah Holdong mana ada berniaga. Macam mana depa bagi gaji staf IHSB mahal sangat?.

Tu namanya nak pelingkup.

FATIN NURAQEELA said...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=413296722116143&l=f57aeef834 <<<<----- aii assalamua'laikm.. Nk minta tlg like si comel cik tiah. Lau anda rase,cik tiah mencuit haty anda.. Like kt link nie k.. :-) lepas 2 gtaw kt kwn2 like byk2 aw.. Mekash :-)


P/s: admin,btl kate pengomen d atas.. Biar le kt dorg 2,sy tgk,lg d tegur,lg wt2 mcm nk salahkn org laen.. itu la name nye NATO bg dorg,no action talk only..

Anonymous said...

tanggung jer la,kalau CEO pakar ekonomi mcm ketua umum bg gaji Rm1/sebulan.

Anonymous said...

malu ehh.. tak nak cakap..... alohaiiiii

niaga internet said...

Dulu kutuk umno gaji lembu mahal.tapi pas pun 2x5 ada peluang songlap, bagi kerja kat kroni anak beranak, gaji berpuluh ribu, skrg kuasa pemerintahan dah berubah maka tembelang pun pecah, yg anyaya staf bawahan yg tak tau apa2. Mb tolong lah depa apa yg patut esok raya depa Nak pakai duit. Pas pun jangan lari bagi lah duit kat depa,

Bila Kak Su Bersuara... Heh!