Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, July 3, 2013

HOT..!!! CERITA 20,000 CINA MALAYSIA KERJA TANPA VISA DI LONDON..???!!! #ABCD

DS Najib sekarang ni ada di London dalam lawatan rasmi 3 hari. Dan semalam, beliau diberitahu Suruhanjaya Tinggi kita kat sana bahawa lebih kurang 20,000 rakyat Malaysia menyalahguna pas lawatan sosial kat UK...

20,000..??? Perghhhh...!!! Rama betul rakyat Malaysia kat UK... Mungkin depa tak bertumpu di London dan berselerak di seluruh UK... Siapa rakyat Malaysia yang suka salahguna pas lawatan sosial tu...?

Aku pernah ke luar negara dan meh sini aku cerita sikit apa yang berlaku pasal rakyat Malaysia kat negara luar...



Masa aku melawat oversea, aku banyak berjumpa dengan students dan kawan-kawan Melayu. Ada yang belajar dan ada yang mengajar. Ada jugak sorang tu dia dah kahwin dengan "minah saleh" dan jadi PR kat oversea...

Nak tahu apa yang depa cerita? Depa kata, dari jumlah 100% rakyat Malaysia kat oversea, boleh dikatakan hampir 80% mereka tu adalah dari kaum Cina. Depa kata, orang Cina Malaysia suka datang kerja kat oversea...

Sebagai contoh, rakyat Malaysia dibenarkan lepak kat UK selama 6 bulan tanpa memohon visa. Tapi hanya terhad untuk lawatan sosial saja la.. Kalau nak kerja, kena la apply visa...

Tapi, rakyat Malaysia (kebanyakkannya orang Cina laaa..) depa ke oversea untuk bekerja dalam tempoh lebih kurang 5 bulan kat sana. Lepas enjoy melaram kat tempat orang pada bulan ke-6, depa akan cabut balik Malaysia...

Ye laaa.. memang kerja di sana menawarkan gaji yang agak lumayan. Depa kira bayaran ikut jumlah jam. Selalunya lebih kurang 5 pound - 6 pound sterling sejam. Kalau depa kerja 8 jam sehari, depa boleh dapat antara 40 - 48 pound sterling sehari. Kalau convert duit kita, lebih kurang RM200 - RM250 sehari..!!! 

Cuba bayangkan kalau depa kerja overtime? Ada jugak yang kerja di 2 tempat dalam sehari. Depa belasah 16 jam sehari dan tiap-tiap hari depa kerja tanpa cuti sehari pun! Majikan depa suka la... kononnya rajin... padahal depa salahguna pas lawatan sosial!

Selalunya, orang Cina yang buat macam ni, depa dah ada kawan atau sedara yang depa boleh tumpang kat sana. Kalau takdak, payah sikit depa nak bergerak atau dapat kerja. Peliknya, ada yang duduk kat sana lebih dari setahun.. pendatang haram ke???

Itu la yang aku dengar dari kawan-kawan dan student kita kat sana. Kalau sorang dua yang cerita, mungkin aku cakap cerita depa tu hanya "hearsay". Tapi kalau dah semua cakap macam tu... apa kes bebbbb...??? 

Paling buat aku marah, masa PRU13 hari tu, depa ni la yang pakat ramai-ramai balik ke Malaysia semata-mata untuk undi DAP... Depa balik 2 hari saja. Rugi kalau depa cuti lama-lama, kata depa. Macam sial perangai depa, kan? 

Dah la memalukan Malaysia kat negara orang, lepas tu balik Malaysia nak gulingkan kuasa bumiputera... memang sial laaa....

10 comments:

Anonymous said...

Kalau ditangkap jgn bwk blik malaysia tp terus lajakkan kapal ke China.

Anonymous said...

Sepatutnya Cinabeng2 yang bermastautin dan keja tanpa visa di negara luar ni di buang je kerakyatan Malaysia. Biar je mereka terus tinggal di sana. Balik pun buat menyemak je.

Anonymous said...

Just to share... apa yg u tulis mmg betul, sebab saya bernikah dgn rakyat British dan sekarang punyai British PR walaupun saya telah ditawarkan utk mendapat British citizen sebab suami mat salleh namun saya menolak (tetap warganegara Malaysia dan mengundi tau) dan punyai ramai rakan2 berbangsa Cina yg bertugas secara legitimate namun apabila their siblings atau sedara-mara datang melawat mereka diLondon/UK dgn visa pelawat, ramai diantaranya yg ambil kesempatan bekerja dan tinggal lebih masa sampai ada yg sudi mencari dalam online dating berkahwin dgn siapa saja asalkan rakyat British supaya mereka dapat terus menetap disini!!

Anonymous said...

Ada ajen yg menguruskan semua ini.

Mula mereka tuju keIreland sbgai pelancong dan dari situ lencong pi London dn lain2 tempat dmana dah ade pekerjaan menanti mereka.

Yg pi Australia petik buah, graduan2 dari IPTA pun ade (jiran saya)dpt travel/work visa 2taun, abis tu lompat kaNewZealand 2taun dan bila visa dah mati, jadi PATI disana. Siap ade kereta lagi kat sana.

Bila tanya bila nak pulang katanya, sampai immigration sana tangkap mereka.

Anonymous said...

Tuan Duke,mohon izizn masuk

Mohon jasa baik Azran AAx pertimbangkan dan lulus kertas kerja untuk mohon tambah flight murah ka pulau hainan jadual 3 kali seminggu untu kemudahan untuk kumpulan bekas penduduk malaysia ,yang sekarang mohon kemaustinan luar negara.(dah bakar paspot malaysia kat jonker walk)

Ramai dan termasuk keluarga ta sabar lagi untuk meninggal malaysia, dari Petaling Jaya Utara.

Hala pulang untuk membawa 40,000 pekerja untuk bina terowong ke Butterworth.Yang ini tambang murah dan bolih antar invois(terma bayaran : bolih ambil tanah tukar beli) kapada syraikat yang dapat 1 RMbillion kontrak untuk buat metal fabrication terowong.

Mohon jasa baik Azran lulus kan cadangan AAX untuk tambah 9 kali seminggu ,platinium klass untuk pegawai tinggi atasan tengah juga gred rendah dari perbadanan syarikat tabung dan juga belia,ke London Heathrow airport.
Bolih antar inbois(terma bayaran jumpa ...) kapada Battersbea JV partners , juga Tabung simpanan pekerja,tabung simpanan pencen,GLC Sime, Kementerian belia BN, 1M4U outreach, Fedla.

Tahniah kapada Tony FFFF, atas pandangan jauh dan dapat maklumat dari bapak sekolah vernakular,yang jamin pembelian AAX 30 kapal pesawat baru akan di isi dengan big biznesssss dari jaringan di atas, juga memudah lawatan berkala ziarah anak yang sedang belajar dan juga 20,000 PATI malaysia

Ada Jawatan Kosong AAX.kerana dah bakar paspot nya di depan pejabat Utusan,jalan sungei besi.

arjuna waspada
changkat lobak.

Maxgreat King said...

Melayu ni memg racist betulla..berlagak...sy tengok melayu ni memg xadil lgsg dgn org cina si malaysia...buli betul...pilih kasih...klu org sabah lg la.kekayaab bumi sabah semua di ambilnya tp sabah xmaju maju smpai skrg...melayu ni nk org agkat julg dia tggi2...kurg hajar...tggula balasan si akhirat kelak....kite ni hamba Allah....hidup sementara jadi jgn melampaui batas sana...

Maxgreat King said...

Fucking racist

Fauzi Razali said...

Im agry with your opinion..im malay also...their p.h.d too much..

Anonymous said...

MELAyuu pon ape kurangnyaa...tu haaa terhegeh kerja petik buah dekat australia jadah tu..banyak melayu tu...ade yang jadi pati lagi..tak payah lah nak cakap bangsa lain..cermin diri sendiri dulu..komen la cara ISLAM ok?LOL.

Sara said...

saya dah 3 tahun kerja di London. memang payah tapi setakat ni semua ok. kalau nak cari kerja kat sini saya cadangkan guna link ni: https://join.magnet.me/u/siti.mokhsein.93447

Bila Kak Su Bersuara... Heh!