Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Tuesday, June 25, 2013

PANASSS..!!! SURAT TERBUKA BUAT AL-FADHIL DATUK DR. USTAZ HARUN DIN.... MESTI BACA..!!!

harun din kalimah Allah

Saya terbaca penjelasan panjang lebar Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr. Harun Din mengenai satu soalan yang dikemukakan padanya tentang soal “tahaluf siyasi” di antara PAS dengan DAP di dalam Pakatan Haram.

Soalan tersebut bertanya, “mengapa PAS bertahaluf dengan DAP? Tidakkah DAP itu kafir? Mengapa PAS tidak bertahaluf dengan Umno? Umno jelas Islam, mana lebih baik bertahaluf sesama Islam atau bartahaluf dengan orang kafir?”.

Dalam jawapan yang panjang dari Ustaz Harun Din itu, beliau memberitahu bahawa tahaluf itu dilakukan dengan orang kafir sahaja. Manakala dengan umat Islam lain, tidak digunakan istilah tahaluf kerana umat Islam pada asalnya bersatu dan tidak berpecah belah.


Katanya, tahaluf dengan DAP tidak bercanggah dengan hukum syarak. Beliau memberikan beberapa contoh tahaluf yang dilakukan Rasulullah SAW dengan golonganYahudi dan musyrikin Mekah.

Misalnya, Ustaz Harun Din memberi contoh tentang muamalah Rasulullah SAW yang menggadai baju besinya kepada seorang Yahudi sebagai tukar ganti bagi mengambil bahan makanan untuk keluarga baginda.

Seterusnya, Timbalan Mursyidul Am PAS itu mengungkit kisah silam PAS, (versi yang diputar belitkan), kononnya PAS pernah dikhianati dan ditendang keluar dari BN rentetan dari peristiwa pasca 13 Mei 1969 dulu.

Katanya, UMNO tidak pernah meminta maaf atas tindakan membuang PAS dari BN dan beliau membayangkan bahawa PAS serik untuk bersama UMNO dan BN lagi.

Menariknya, Ustaz Harun Din memuji tahaluf siyasi PAS dengan DAP di mana hubungan tersebut katanya telah berjaya “menambah” bilangan kerusi dan undi PAS pada PRU ke-13 yang lalu.

Persoalannya, benarkah dan apakah jawapan yang diberikan Ustaz Harun Din itu tepat? Saya bukanlah seorang yang tinggi ilmu agama seperti beliau. Namun saya berpandangan sebaliknya berdasarkan hujah yang beliau berikan.

Memang benar, tahaluf itu dilakukan dengan golongan bukan Islam saja. Tapi, wajarkah tahaluf PAS dengan DAP itu dibandingkan dengan tindakan Rasulullah SAW menggadai baju besinya untuk mendapatkan makanan?

Kerjasama yang “dihalalkan” PAS dengan DAP itu melibatkan kepentingan umat Islam dan hala tuju sebuah negara Islam yang bernama Malaysia. Kalau dibandingkan kepentingan itu dengan kepentingan “baju besi dan gadai untuk dapatkan makanan”, maka pada saya ia tidak adil sama sekali.

Kalau nak dibandingkan pun, sewajarnya Ustaz Harun Din membandingkan tahaluf tersebut dengan perjanjian Hudaibiyyah. Pada saya, itu lebih sesuai kerana ia melibatkan kepentingan masa depan Islam dan umatnya pada ketika itu.

Perjanjian Hudaibiyyah menyaksikan Rasulullah SAW berjaya meraih keuntungan demi kepentingan Islam. Lagipun, perjanjian tersebut dilakukan setelah Baginda SAW menerima wahyu dari Allah SWT, bukan? Kesimpulannya, Islam untung dan Rasulullah SAW tunaikan wahyu kehendak Allah SWT.

Tapi, talaluf PAS dengan DAP sebaliknya telah benar-benar merugikan PAS dari awalnya. PAS porak peranda kerana DAP dan tahaluf siyasi tersebut.

Misalnya, PAS kehilangan perjuangan menubuhkan sebuah “negara Islam” dan hudud. Suara Ustaz Harun Din sendiri ditenggelamkan berhubung dua perkara asas PAS itu. Semuanya di”override” oleh Nik Aziz sebagai suara veto Mursyidul Am.

Begitu juga suara PAS mengenai isu kalimah “Allah” yang menyaksikan pandangan flip-flop PAS yang memalukan dan memakan diri di saat akhir. Merah padam golongan ulama PAS bertegang leher dengan Nik Aziz dan beberapa pemimpin Anwarinas mengenai isu itu, bukan?

Lihat saja bagaimana PAS kehilangan Nasharuddin Mat Isa dan Hasan Ali. Padahal, Nasharuddin memperjuangkan perpaduan umat Islam yang dituntut agama dan Hasan Ali pula memperjuangkan aqidah umat Islam yang sedang diratah hebat oleh pihak tertentu yang didalangi DAP..!

Dan kerana isu-isu yang merugikan umat Islam itulah maka PAS kehilangan Kedah! Itu jelas! Harun Din sendiri tewas di Perlis, bukan? Kerana apa? Semua itu adalah disebabkan pendirian PAS yang berubah 360 darjah selepas “bertahaluf” dengan DAP, bukan?

Nah! Bukankah fakta-fakta jelas itu menunjukkan betapa ruginya PAS bertahaluf dengan DAP. Lagipun, wahyu dari mana yang PAS dapat untuk menghalalkan tahaluf mereka yang merugikan umat Islam di negara ini?

Apakah Ustaz Harun Din tidak tahu tentang kandungan buku “Jinggay” yang langsung tidak mempedulikan dasar-dasar PAS dan dipenuhi dengan agenda kesamarataan hak DAP semata-mata. Manakala PKR pula hanya mengangguk saja. Di mana PAS nak letak air muka? Di dalam jamban?

Islam tidak pernah mempromosikan sifat dendam dalam jati diri umatnya. Malah sifat memaafkan sering dituntut. Tapi, perlukah UMNO memohon maaf pada PAS jika kekhilafan insiden “ditendang” keluar dari BN itu berpunca dari PAS sendiri?

Memang PAS sertai BN. Tapi kenapa PAS “curi” ahli-ahli UMNO secara halus? Mengapa PAS menawarkan jawatan sebagai “umpan” yang “mencuri” pemimpin-pemimpin UMNO ketika itu? Bukankah perkara itu tidak wajar dan taktik kotor untuk dilakukan terhadap saudara sendiri?

Bila dipersoal, PAS melenting tidak mengaku. Padahal, sumber risikan ketika itu mengemukakan bukti kukuh atas pengkhianatan PAS pada amanah silaturrahim yang terjalin. Apakah itu semangat ukhuwwah yang diterapkan Islam? Tolong jangan kotorkan sejarah hitam umat Islam lagi…

Pada saya, pendekatan yang terbaik di antara PAS dengan UMNO dan BN ialah “buang yang keruh, ambil yang jernih”. Saya yakin, gabungan UMNO dan PAS bakal menghasilkan ketakutan maha hebat pada DAP dan kaum Cina yang cuba “bermain api” dengan kita.

Di depan mereka “manis”, tapi di belakang kita, hanya Allah SWT saja yang Maha Mengetahui betapa rakus dan jijiknya agenda di sebalik pelukan erat Dinasti Lim itu. Tak payah kira dengan Anwar Ibrahim, dia hanya nak jadi PM saja. Sedangkan kita mahukan perpaduan ummah, bukan?

Sumber: Mykmu.net

7 comments:

Anonymous said...

Ni lah yang susahnya Ulama PAS pada masa ini. Ada ilmu tetapi di sembunyikan sebahagian ilmu yang sebenar dan hanya menyatakan sesuatu yang tiada kaitan dengan permasalahan persoalan tersebut. Jadi di mana kah letak kebijaksanaan dan keilmuan yang di pertahankan selama ini. Nampak ada tokoh ke atau nampak kurang bijak.

Anonymous said...

Orang PAS dah hilang panduan...opps..baru jumpa panduan yang berupa $$$$.

Bertuhankan $$$ hingga kalimah Allah pon sanggup diputarbelitkan dan dipergadaikan.

Sudah le Dato'... tak payah nak putar belit le, Dato' ni ulama politik.... atas nama politik, yang haram pon boleh di fatwakan halal.


Anonymous said...

Minta maaf terlebih dahulu pada Datok rasanya Dato masok Pas pun bukan kerana keikhlasan tapi disebabkan rasa tak puas hati kerana satu rancagan TV yang mana Datok salah seorang finalis dan bayarannya lebih rendah dari seorang pemain bolasepak.Datok n the gangs ambil tindakkan meninggal rancagan tersebut n masok Pas.Dendam katakan.

Anonymous said...

Minta maaf terlebih dahulu pada Datok rasanya Dato masok Pas pun bukan kerana keikhlasan tapi disebabkan rasa tak puas hati kerana satu rancagan TV yang mana Datok salah seorang finalis dan bayarannya lebih rendah dari seorang pemain bolasepak.Datok n the gangs ambil tindakkan meninggal rancagan tersebut n masok Pas.Dendam katakan.

Xpas said...

Manusia diuji dlm pelbagai cara, bila diuji terserlahlah apa yg sebelumnya terpendam. Hari ini PAS, ahli dan pimpinannya dpt lebih kita kenali.

Anonymous said...

kebanyakkan isu isu yang dihadirkan oleh puak pas berkisar pada sejarah lama atau cerita lama.untuk memperbetulkan cerita lama ia adalah sukar kerana telah berzaman ditinggalkan waktu.SEHARUSNYA kita terus pandang ke hadapan dan mencari inisiatif untuk memperbaiki kisah lampau..bukannya mencari punca atau menuduh silap mana2 pihak yang lampau. kesannya sampai bila2 masa kedua dua pihak tidak akan bersatu dimana ia merugikan bangsa melayu islam sendiri.sewajarnya puak2 ini sepatutnya berani mengambil risiko untuk bersatu demi kepentingan ummah. maaf kata,perjuangan senior pas spt n.aziz yg terkesan daripada kisah lampau banyak memahat dendam pada fikiran generasi kini.maka mereka ini sudah tidak relevan lagi bagi perpaduan ummah di malaysia pada zaman ini.

Anonymous said...

Wahai Dato Haron Din!!... Itu semua cerita lama. Orang-orang dulu banyak dah yang meninggal dunia. Adakah kerana kesilapan UMNO waktu zaman tok nenek kami dulu maka kami anak cucu terpaksa menerima hukuman sampai mati?? Ini tidak adil!!..DIKTATOR kata arwah P.Ramlie dalam filem Tiga Abdul. Dato dihormati bukan saja pada kalangan orang PAS tapi kami orang UMNO juga sangat menghormati Dato. Orang yang menjalin silaturrahim akan menerima ganjaran besar dari Allah yang tidak terhingga banyaknya. Dato lagi tahu,bukan??

Bila Kak Su Bersuara... Heh!