Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Tuesday, June 25, 2013

PANASSS..!!! PAS KEDAH BIDAS GUAN ENG SURUH BAYAR DUIT AIR KAT K'JAAN BN KEDAH..!!!

Perghhhh..!!! Aku rasa mata sepet Guan Eng akan terbeliak sikit bila dapat tahu bahawa pemimpin PAS Kedah pun setuju dengan dasar Kerajaan BN kat Kedah ni... 

Dalam kenyataan terbaru, Phahrolrazi mahu Guan Eng bayar harga caj air yang Kerajaan Guan Eng ambil dari Sungai Muda yang jadi sumber air utama dari Kedah.

Apa? Guan Eng fikir kat politik kat Kedah ni macam politik "chauvinis ultra kiasu" kat Penang tu ke? Kat Kedah ni, apa saja yang libatkan kepentingan negeri kami, tak kira UMNO atau PAS, kami bersatu..!!!

Weiii..!!! Tak reti nak bayar ke? Dah pakai tu bayar je la weiii..!!! Kalau degil sangat, jangan sampai kami buat gerakan tuntut Penang tu dikembalikan pada Kedah. Penang tu asalnya Kedah punya tau..!!! Lu apa tau... Lu Tanah Besar China mali....!!!


ALOR SETAR 20 Jun - Seorang bekas Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Pas Kedah menyifatkan penjualan air mentah kepada Pulau Pinang bukan soal politik tetapi berdasarkan hak dan kewajaran negeri ini mendapat bayaran menerusi penjagaan sumber air mentahnya.


Bekas Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air Dan Tenaga negeri, Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata, Kerajaan Pas Kedah merancang untuk menjual bekalan air mentah kepada Pulau Pinang kerana telah memutuskan bahawa setiap liter air mentah yang dikeluarkan dari negeri ini harus dibayar.


Kata beliau, pihaknya sebelum ini cuba mengatur proses rundingan antara 'kerajaan negeri dengan kerajaan negeri' bagi memberikan penjelasan tentang penjualan bekalan air mentah tersebut.


"Kami merancang untuk menjalankan rundingan selepas pilihan raya umum lalu tetapi pentadbiran negeri ini kemudian bertukar tangan. Kini kerajaan Kedah (Barisan Nasional) dan kerajaan Pulau Pinang kena buat perundingan mengenainya.


"Ia melibatkan perundingan antara 'kerajaan negeri dengan kerajaan negeri'. Kalau melibatkan politik, sudah tentu antara parti," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.


Menurut Phahrolrazi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Kundur, sebelum ini satu enakmen telah diluluskan dan di dalamnya terdapat peruntukan bagi menubuhkan satu badan iaitu Lembaga Sumber Air Negeri Kedah untuk menjaga sumber airnya.


Enakmen itu memperuntukkan mana-mana pihak yang mengambil air mentah berpunca dari negeri ini boleh dikenakan bayaran tertentu. - Utusan

No comments:

Bila Kak Su Bersuara... Heh!