Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, June 26, 2013

JONKER WALK: BUKTI DAP ULTRA-RACIST..!!!

jw2

Marah betul Tony Pua “Chu Kang” apabila Kerajaan Negeri Melaka menutup pasar malam, Jonker Walk, yang menjadi lokasi hampir 200 penjaja kaum Cina di negeri itu memperdagangkan barangan mereka.

“Pelawak” dari parti “chauvinis ultra kiasu” itu menuduh Ketua Menteri Melaka, Datuk Idris Haron sengaja berbuat demikian bagi membalas dendam terhadap kaum Cina di negeri Baba dan Nyonya itu kerana tidak memberikan undi pada BN pada PRU ke-13 awal Mei lalu.
“Tindakan Ketua Menteri Melaka, Idris Haron ini boleh dilihat sebagai tindakan balas dendam kepada komuniti bukan Melayu. Ia ibarat memotong hidung pada wajah seseorang. Hanya semata-mata Idris Haron mahu balas dendam dan merosakkan komuniti Cina, beliau telah mengorbankan kepentingan warga Melaka dan ekonomi negeri itu,” – Tony Pua, DAP, 25 Jun 2013.

DAP nak menyalak? Menyalaklah sepuasnya. Kalau yang ditutup itu melibatkan pasar malam orang Melayu, ada ada menyalak? Guan Eng roboh dan sita gerai-gerai orang Melayu, Mamu, Mamak dan India di Pulau Pinang, ada dia menyalak? Rasis betul!

Saya yakin, sekiranya kita pernah ke bandaraya Melaka khususnya di waktu petang, kita akan dihimpit masalah kesesakan jalanraya yang sangat teruk terutama apabila menghampiri Jonker Walk.

Saya pernah sekali ke Jonker Walk dan saya dapati pasar malam itu hampir 100% dimonopoli oleh kaum Cina. Bukan peniaganya saja dari kaum Cina, bahkan barangan yang dijual itu pun hampir semuanya “made in China”!

Pada saya, pasar malam itu tidak sesuai dinamakan sebagai “Jonker Walk”, tapi lebih elok diberi nama “Chinese Walk”. Dan sudah tentu barangan yang didagangkan disitu kebanyakannya merupakan barangan tiruan…

Ketika Jonker Walk dibuka sekitar tahun 2010 dulu oleh Kerajaan BN Negeri Melaka, DAP Melaka adalah pihak yang pertama membantah keras tindakan tersebut. Kononnya Jonker Walk menyebabkan kesesakan lalulintas yang teruk di bandaraya bersejarah itu.

Setelah 3 tahun beroperasi, pihak berkuasa tempatan telah menerima banyak aduan mengenai masalah yang melibatkan Jonker Walk, terutama membabitkan kesesakan lalulintas sebagaimana yang dibantah DAP.

Ekoran itu, saya difahamkan bahawa Kerajaan BN Negeri Melaka terpaksa mengambil keputusan untuk menutup Jonker Walk. Itu pun ia bukannya ditutup untuk selama-lamanya.

jw1

Menurut laporan media, Jonker Walk hanya ditutup selama empat minggu bagi menguji sama ada dakwaan pasar malam itu penyebab utama kesesakan lalulintas di bandaraya itu benar atau tidak.

Secara mudah, jika benar ia menyebabkan kesesakan lalulintas, maka ia akan ditutup untuk selamanya. Akan tetapi, jika Jonker Walk didapati bukan penyebab kesesakan tersebut, maka ia akan dibuka semula selepas empat minggu diuji. Susah sangatkah nak faham?

Sebenarnya isu penutupan Jonker Walk itu mencetus kemarahan DAP kerana ia menjejas mata pencarian orang Cina di Melaka saja, dan bukannya kepada kaum lain. Bila “periuk nasi” orang Cina diusik, sudah tentulah Cina DAP rasis seperti Tony Pua akan melenting marah!

Pada hemat saya, penutupan Jonker Walk tidak menjejaskan kepentingan ekonomi “warga Melaka dan ekonomi negeri itu” sebagaimana yang didakwa Tony. Sebaliknya, ia hanya menjejaskan sedikit kepentingan orang Cina dan ekonomi kaum itu, tapi tidak pada orang lain.

Penutupan Jonker Walk itu dijangka akan meredakan penjualan barangan tiruan yang dijual secara berleluasa di Melaka selain menyebabkan kegiatan peniaga tanpa lesen orang Cina terbantut buat seketika.

Nak marah? Marahlah! Kita peduli apa? Pokoknya, Jonker Walk itu lebih banyak mudaratnya berbanding memberi faedah untuk negeri Melaka dan yang paling penting penutupan pasar malam itu tidak menyalahi undang-undang pun…

Dalam bahasa mudah, elok tutup saja Jonker Walk. Bukannya pasar malam Cina itu beri keuntungan pada negeri Melaka dan rakyatnya pun. Menyusahkan dan merugikan pihak berkuasa saja..kan?

7 comments:

Anonymous said...

Kalau macam tu semua gerai termasuk gerai cina yang terang-terangan banyak melanggar peraturan kat Pulau Pinang kena tutup laa SEBAB guan eng yang roboh dan tutup gerai melayu dan mamak kat penang kata mereka penyebab kesesakan lalu lintas ..

kenapa si celaka racist tony pua tutup mata apa yang dilakukan oleh puak lahanat racist DAPigs !!!

Anonymous said...

Kerajaan Negeri, CM tak payah nak melayan yalakan anjing-anjing rasis. Tutup jer. Jongker Wlak tu TIDAK LANGSUNG melabangkan budaya Malaysia atau Melaka. Nak tanyer, Melaka negeri cina ker? Pintu gerbang yang amat cinaan pun menyakitkan hati. Tutup dan buang pintu gerbang. Tak perlu kita membangga atau menonjolkan budaya kecinaan. Suruh anjing-anjing menyalak kat CM Pulau Pinang yang telah banyak menjahanamkan perniagaan dan periuk nasi orang-orang melayu dan orang islam di sana. ABC!!!!

Anonymous said...

tutup teru sja.. takut apa pd Cina. Pemimpin Melayu byk sgt takut.. Insya Allah Melayu yg sedar diri tetap sokong!!

Allahu Akbar!!!

Othaman Ahmad said...

Syabas & tahniah YAB Dato Idris Harun!

Langkah Dato' adalah langkah kesatria Melayu sejati.......mudah2an akan diikuti oleh KM & MB lain dalam mendaulatkan maruah bangsa Melayu yg sejak2 akhir ini telah hinjak2 dek kelalaian dan kelembikan pemimpin Melayu. Dato' lah pemimpin Melayu pertama ketika ini mengorak langkah bagi mengajar bangsa biadap yang tak kenang budi. Rasanya berbaloi juga perjuangan kami siang malam selama ini dalam memartabatkan maruah bangsa.

Adakah MB dan KM di negeri lain berani berbuat langkah yang sama?

Quote: The first step is the beginning of long journey towards success..

nizamNRU said...

memang aku sokong!!! tutup terus lagi bagus!!! bukannya semua peniaga kt situ ada lesen pun...banyak barua geng2 sana yg 'menjaga' peniaga2 kt situ...banyak kali jugak dh aku lalu kt situ dan sekali jer aku singgah kenkonon nak shopping la apa3 yg patut...tapi HAMPEH!!! jahanam!!! semua barang2 kt situ memanglah dijual dgn harga murah tp TIRUAN!!!
TUTUP TERUS!!!

nirvana said...

melayu memang mudah lupa. lim guan eng was the only fella who had the balls to fight for justice and defend the case of the 14yr old malay girl raped by rahim thamby chik. what were you guys doing? only thinking of malay vs chinese. fikirlaaaahhh rasis fuckers

Anonymous said...

LGE not defend the 14yr old girl... He only want to gain political mileages by dissmenating hatred... Fuck you bloody fucker DAP... Take tongkang and go back to china...

Bila Kak Su Bersuara... Heh!