Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Wednesday, June 19, 2013

BILA KEMENTERIAN PELAJARAN NAK MANSUHKAN SRJK(C)..???


Dalam dok sebok-sebok Kementerian Pelajaran dok meeting tiap-tiap hari nak buat sistem baru itu dan ini, aku tertanya-tanya, depa ni senstitif tak pasal orang Cina yang tolak BN pada PRU ke-13 yang lalu..?

Ramai kawan-kawan aku sekarang ni dah boikot sebarang perniagaan yang melibatkan Cina. Kalau tak dapat boikot 100%, depa boikot semampu mungkin... Aku dengar ramai jugak tauke yang merungut sales depa jatuh merudummmm...

Dan ramai jugak kawan-kawan aku yang berkempen supaya mansuhkan sekolah vernakular. Alaaa.. SRJKC dan SRJKT laaa... Sebab sekolah-sekolah jenis ni banyak buruknya berbanding baiknya.. Masyarakat majmuk kat Malaysia ni makin retakkk...


So, instead of dok meeting buat sistem yang menyusahkan guru-guru sampai depa fed up dan sokong pembangkang, apa kata Kementerian Pelajaran buat dasar dan meeting untuk mansuhkan SRJKC dan SRJKT ni.. Sekolah Kebangsaan saja semua.. tak boleh ke?

Tak silap aku, dah lama dah kempen ni bermula. Tapi Kementerian Pelajaran buat tak tahu je. Alasannya..tak boleh buat la.. payah la.. itu la.. ini la... Dulu boleh buat pulak.. sekarang ni kenapa tak boleh? Atau malas nak pikir kot...?

Aku harap, dalam usia sepenggal ni, Kementerian Pelajaran mansuhkan SRJKC dan SRJKT ni.. Apa? Dong Zhong marah? Peduli apa kalau Dong Zhong marah? Depa ada undi BN ke? Kalau nak sangat SRJKC, suruh depa pi sekolah kat Tanah Besar China...

Amacam? Ada berani?

5 comments:

ahlee said...

Boikot air mineral MESRA PETRONAS! SPRITZER,Cactus, Desa dll yg sumber dari Taiping Jln.Air Kuning disedut dekat Kubur CINA?patutlah tinggi kandungan Pottasium dan Calicum nya?sokong air RISCOOL dari anak syarikat RISDA dari Gurun Gunung Jerai dan AllaForte MOFAs dll keluaran Bumiputra.

Lotusafia said...

setuju sungguh, apa paedahnya sekolah cina & keling tu tambah besar kepala & lawan tuan adalah

Anonymous said...

Setuju sangat2. Tengok je lah di Thailand, Indonesia, Brunei, Cambodia, Myanmar, Australia, dan lain2 negara, mane ada sekolah cina. Dengan ape yang di tunjukkan melalui PRU13, bukti nyata dan jelas sikap sebenar masyarakat cina di Malaysia ini. Semua nya ibarat gunting dalam lipatan. Elok sangat di hapuskan sekolah2 Cina dan tiada lagi peruntukkan di beri kepada sekolah2 Cina dan tiada lagi sebarang keistimewaan di berikan lagi selepas ini. Kalau tak suka duduk kat Malaysia, boleh blah. Tiada masalah bagi kita untuk tukar kerakyatan mereka. Mane2 yang dah bermastautin di luar negara, pastikan kerakyatan mereka di batalkan dengan sertamerta. Jangan sampai ada dua kewarganegaraan pula.

Anonymous said...

itu kena tanya menteri pelajaran .....sbb menteri2 melayu kita sayang sangat dengan bangsa sepet dan si hitam tu lebih daripada bangsa sendiri..ikut saja apa permintaan mereka.....termasuk gaji guru2 mereka dibiayai oleh kerajaan...lihat sekarang apa dah jadi?? Takkan pm dan tpm. tunggu dan lihat saja...????

malai laoshi said...

Haha...sebelum ko nk ttp sjkc sjkt ...org melayu skrg makin ramai lbh yakin dgn sistem sjk..dah ada...cucu tgna pun ada di sjkc...sorg ank dun pas d di sjkc...mutu dan produktiviti budak lebih baik di sjkc...sbb tu cina boleh berjaya wpun x pandai...guru di sjkc kerja 5*....bkn mcm sk...sbb tu sistem pndidikan dr kementerian,jpn,ppd sampai guru besaq semua makngot...gua cikgu sk yg kena tukar ke sjk...baik ajar anak2 mata sepet yg nk belajo dr ajar anak ketuanan melayu yg harap duit brim

Bila Kak Su Bersuara... Heh!