Iklan Berbayar

Himpunan Anak-Anak Kedah!

Himpunan Anak-Anak Kedah!
Sapa Rasa Dia Anak Kedah, Sila LIKE Page Ni... Tengkiu!

Portal Berita Kedah

Sunday, May 26, 2013

PANASSS..!!! SURAT TERBUKA KAUM CINA KEPADA RED BEAN ARMY..!!!

Lim Kit Siang kata, Red Bean Army tak wujud. Tapi, dah banyak bukti dan saksi yang mengesahkan kewujudan Red Bean Army. Bukan orang UMNO atau BN yang sahkan kewujudan "askar kacang merah" tu, tapi orang Cina sendiri...termasuk orang DAP yang sahkan perkara ni...

Ada jugak pemimpin UMNO/BN yang tak percaya dengan kewujudan Red Bean Army ni. Depa mendakwa kononnya Red Bean Army ni hanya "khayalan" pra bloggers dan cybertroopers pro-kerajaan. Terserahlah... kami tahu sebab kami terlibat dalam perang cyber nih...

Aku tak sure sama ada SKMM akan bertindak atau tidak kat Red Bean Army. Pada aku, tak kiralah sama ada Red Bean Army atau Green Bean Army, kalau salah, sesiapa saja perlu diambil tindakan...

Apa pun, aku yakin sahabat-sahabat aku dalam dunia blogging dan cybertroops ni semuanya menggunakan sistem yang sama iaitu tegakkan kebenaran dan lawan fitnah pembangkang dari segenap sudut selain memastikan persepsi rakyat tidak terpesong dari kebenaran...

Bagaimanapun, aku puji tindakan seorang warganegara Malaysia berbangsa Cina ni yang sanggup menelan kepahitan bercakap mengenai Red Bean Army. Dia kecam dan gesa SKMM ambil tindakan tegas. Syabas... 

Orang Cina macam ni sememangnya ditagih dalam negara ni...mujur la ada lagi spesis macam ni...ingatkan dah pupus dahhhh...heh! Cuba baca surat terbuka dia kat Red Bean Army ni...heh! Merah muka "komunis alaf baru" tuuuu...


Saya seratus peratus setuju atas cadangan beberapa pihak yang menyeru supaya Akta Komunikasi dan Multimedia dipinda dan tindakan tegas serta segera diambil terhadap Red Bean Army yang membuat komen dan tohmahan melampau yang berniat jahat untuk memusnahkan keharmonian rakyat sejak kebelakangan ini terutamanya enam bulan sebelum PRU-13.

Malah, selepas PRU-13, oleh kerana tidak dapat menerima hakikat bahawa pakatan rakyat (PR) ditolak oleh rakyat dan gagal menawan Putrajaya, kumpulan Red Bean Army terus melontar fitnah bertujuan mengapi-apikan rakyat khususnya golongan Cina supaya tidak menerima keputusan PRU-13.

Sebagai contoh, pusat pengiraan undi di kawasan Bentong (didakwa berlaku kejadian bekalan elektrik terputus) sedangkan insiden itu tidak berlaku dan ini juga disahkan oleh salah seorang ejen pengira undi pakatan rakyat, tetapi kumpulan Red Bean Army tidak berhenti-henti membuat tuduhan melulu terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan mengutuk SPR kerana berpihak kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk memanipulasi keputusan pilihan raya kawasan Bentong.

Mujurlah saya dapat menguasai bahasa Cina iaitu bahasa pengantaraan yang secara meluas digunakan oleh kumpulan Red Bean Army di laman siber yang bukan saja menyerang tokoh-tokoh politik malah media-media Cina yang melaporkan berita yang kononnya tidak 'sedap' dibaca oleh mereka walaupun kandungan berita adalah jitu dan tepat. 

Pada pendapat saya, kelakuan kumpulan Red Bean Army bertujuan 'merampas' (hijack) hak bersuara media-media supaya segala berita yang dilaporkan mengikut cita rasa mereka iaitu memburuk-burukkan kepimpinan BN dan mengangkat tinggi pakatan rakyat.

Contoh yang nyata ialah siri perhimpunan 'Blackout 505', pemimpin-pemimpin pakatan rakyat lazimnya akan melipatgandakan angka orang ramai yang hadir yang langsung tidak masuk akal, tetapi angka yang diumum oleh para pemimpin pakatan rakyat harus dipapar tanpa dipertikaikan, sekiranya tidak, media berkenaan akan dikecam sekuat-kuatnya di laman siber.

Amat terkejut juga saya terbaca kononnya perbelanjaan kumpulan Red Bean Army dibiayai oleh dua buah kerajaan pakatan rakyat. Sekiranya ini adalah benar, ia merupakan perkara yang amat menyedihkan. 

Saya berharap pihak yang bertanggungjawab dapat menyiasat secara mendalam dakwaan itu dan memperbetulkan keadaan.

Sebagai anak Malaysia yang cintakan keharmonian dan menjunjung tinggi hak kebebasan dunia siber, kita harus bersuara dengan betul, bernas dan penuh tanggungjawab, segala niat jahat terutama yang bertujuan merosakkan keamanan langsung tidak dapat diterima dan harus dikikis secepat mungkin.

Kita harus ingat, kebebasan bersuara di siber bukan bererti kita mempunyai hak untuk mencipta kekecohan, mencaci sesuka hati, membohong yang bukan-bukan, mereka cerita palsu, menyuntik rasa kebencian yang merosakkan keadaan aman negara sekali gus mengundang pelbagai ancaman.

Hak kebebasan bersuara dan bertulis di laman siber mesti ada batas dan hadnya, janganlah dibiarkan seperti api merebak yang hilang kawalan, akhirnya akan membawa padah kepada kita semua.

KEVIN J.C. CHUAH
Pulau Pinang

7 comments:

Blues said...

damage control kot?

Anonymous said...

Red Bean Army ini umpama macam taik telinga yg tak bolih nampak olih mata. Bila terlalu banyak berkompol didlm lobang telinga maka yg empunya telinga jadi kurang peka sbb dah hampir jadi pekak. Maka dia akan terus mengatakan taik telinga adalah khayalan sbb tak pernah kelihatan olih mata.

Anonymous said...

Cina ni main psiko nampak.........apa2 aku dah tak percaya kat bangsa ni...tambah cina kafid harbi kristian........dah sebulan , dah berapa siri jelajaah sure blackout, baru nak bising pasai askar biji kelentit merah? Jangandok choi lah....pegi tulisdekat the star la......kalau berani..main utusan buat apa?.....melayu tak sedar lagi depa punya game ni apahal?

Anonymous said...

We are exSJKCs (Melayu) and very fluent in Mandarin and all the Chinese Local dialects as over the last 40years, our family interact closely with the Chinese community.

Need our services to monitor the activities of these evel red beans army... anytime...

exSJKC

Anonymous said...

I need new glasses infact 4 in our family, usually approx RM1.5K each Staying in Selangor and over 50yrs been getting from these Chinese BABI shops.

I was told HUKM has an outlet, can anyone please confirm? Any Malay shops where we can go.. Ipoh/Seremban/ Melaka we will take a drive, anything... ABC

Specs

GMC said...

salam.Admin

Mohon jasa baik tuan linkkan Blog GMC ke laman baru: Http//gmc-gunungmatcincang.blogspot.com.

wassallam

malhotra singh said...

Selepas ge13 lg lah aku x blh percaya cina. Kenapalah org melayu bangang sgt p percaya kat anwar tu..berarak dgn cina kesana sini..agenda depa 1 je, nak total destroy malays. Hangpa ingat depa sungguh ka nak nak anwar jd pm? Ingat. Karpal singh, kit siang ada pekara utk slash anwar habis habisan..dia tunggu pakatan naik, baru dia nak buka buku pasai anwar..depa pun xmau anwar jd pm! Skrg ni anwar je syok sendiri, menyalak sana sini..demi islam,bersatulah melayu.perang bangsa latnatullah ni. Malaysia bumi kita, jgn satni anak kita jd tukang sapu je kat twin towers tu..sbb x blh berbahasa mandarin..fikirkanlah.

Bila Kak Su Bersuara... Heh!